Sorry, no posts matched your criteria.

10 životnih vještina kojima svoje dijete možete naučiti do desete godine

U današnjem svijetu visoke tehnologije naša djeca toliko mogu naučiti a da istovremeno vrlo lako mogu propustiti praktične životne vještine. Studija sigurnosne kompanije AVG Technologies pokazala je da 58 posto djece od 3 do 5 godina u Sjedinjenim Državama zna upravljati pametnim telefonom, dok manje od jednog od šest (15 posto) zna sebi pripremiti doručak.

“Vidim da mnogi roditelji čine sve za svoju djecu, umjesto da im dopuste da se sami brinu o sebi”, kaže Tim Elmore, osnivač organizacije Growing Leaders, neprofitne organizacije u Atlanti koja sarađuje sa školama i građanskim skupinama kako bi promovirala liderske kvalitete kod djece.

U nastavku donosimo deset životnih vještina koje možete naučiti svoje dijete do njegove desete godine života. I kad pomislite da je možda neki zadatak prevelik zalogaj za njega, opustite se, i imajte povjerenja u dijete, jer sposobnije je nego što mislite i sigurno zna pripremiti jednostavi obrok ili zaliječiti malenu ranu.

Priprema jednostavnog obroka

Pozovite dijete da vam pomogne u pripremi obroka, dodijelite mu zadatke i ostanite mirni kad vidite da je brašno ili ljuske jajeta raznijelo po kuhinji.

Jogurt s voćem dobar je doručak za vježbati. Djeca mogu kašikom stavljati jogurt i dodavati izrezano, prethodno oprano voće.

Pokažite djeci od 5 godina kako da pripreme sendviče i smoothieje (pažljivo pratite mikser).

Otprilike u dobi od 7 ili 8 godina vaše dijete može probati koristiti omiljene toster-pećnice. Do 10. godine mogu koristiti šporet s nadzorom kako bi naprimjer napravili jaja.

Mudro korištenje weba

Djeca provode više vremena na ekranima nego što su to činila ikad ranije. Zato je važno odrediti nekoliko pravila koja će im pomoći u sigurnoj navigaciji digitalnim svijetom.

Odabrati im lozinku koju je teško pogoditi, a koja će osim mališanu biti dostupna još samo vama.

Naučiti ih da razgovaraju samo s ljudima koje poznaju (te) u stvarnom životu i da ne otkrivaju lične podatke poput rođendana, kućne adrese ili telefonskog broja.

Da imaju na umu ljubaznost u komunikaciji, jer sve što se virtualno pošalje ili kaže ostaje zauvijek.

Da zatraže dopuštenje ili pomoć prije nego što nešto preuzmu ili kliknu na dosad nepoznat prozor.

Najvažnije je da dijete zna da vam se može obratiti s bilo kojim problemom. I budite svjesni da ćete taj razgovor voditi iznova i iznova kako vaša djeca budu odrastala.

Pranje rublja

Previše tinejdžera odlazi na fakultet bez da ima pojma kako oprati odjeću. Ne dopustite da vaše dijete postane jedno od njih. S podukama kako da operu veš možete početi u dobi oko 6 godina. Provedite ih kroz postupak – kako izmjeriti i dodati deterdžent, odabrati postavke i pokrenuti stroj.

Amy Mascott, koja bloguje na TeachMama.com, upravo tome je podučila svoje troje djece. Da bi bilo zabavno, izabrala je slatka imena za poslove: Ratnik perač, Super sušač…Mascott ne krije da su njena djeca pravila greške, da je bilo loše složenog ili osušenog veša, ali to za nju, kaže, nije bio problem, jer ne teži savršenstvu, već joj je cilj da oni završe posao koji im je dat.

Sadnja sadnica

Mnogi mališani nauče saditi sjeme školi, ali ne i kako prenijeti klice u vrt. Vi mu pokažite kako da to uradi, uključite ga u postupak i dopustite da ručicama samo iskopa rupu koja će biti malo veća od posude u kojoj je biljka.

Nakon što maknete biljku iz posude i smjestite je u rupu, neka vaše dijete nježno gurne zemlju oko nje i potapša je.

Dopustite djetetu da biljku zalijeva

Pisanje pisma

Prvi korak može biti da dijete diktira neku bilješku članu porodice ili prijatelju. Kathleen Bedoya, mama iz Montclaira u New Jerseyu, kaže da njena kćerka Paloma (11) uživa u razmjeni pisama s dobrom prijateljicom u Oregonu.

Pomaganje nekome ko se guši

Djeca od 9 godina mogu naučiti CPR, zaključak je Američkog udruženja za srce. Programi poput Heimlich Heroes nude resurse za vježbanje trbušnog stiska za djecu u prvom i starijim razredima. Andrea Saroza, mama iz Georgie, djeci je počela pokazivati osnove dok su tek bila u predškolskoj ustanovi.

“Rekla sam da vježbaju na medvjedićima”, kaže Saroza. 2019 – te su se lekcije u velikoj mjeri isplatile kada je njena 14-godišnja kćerka Kiara Fernandez spasila mlađu sestru Jadah, 12, od gušenja u restoranu kada Saroza nije bila prisutna.

Da biste naučili Heimlichov manevar, recite svojoj djeci da, ako neko ne može disati, kašljati ili govoriti, prvo trebaju pitati: “Gušiš li se?” Ako osoba kimne potvrdno, a u blizini nema odrasle osobe, trebala bi slijediti ove korake:

Stanite iza osobe koja se guši i obgrlite je rukama.

Šaku stisnite jednom rukom i stavite bok palca tik iznad pupka, ali ispod rebra.

Uhvatite šaku drugom rukom i gurnite je u njegov ili njen trbuh brzim pritiscima prema unutra i prema gore. Ponavljajte dok predmet ne iskoči.

Liječenje rane

Da biste postigli da vaše dijete ne pobjegne kad vidi krv, izbjegavajte da sami pretjerano reagirate. Kad niste u blizini podučite ih da krvarenje zaustave na sljedeći način:

Ako rez ili ogrebotina krvare, neka čvrsto pritisnu područje čistom krpom dok se ne zaustavi.

Rez držati pod mlazom vode ili ga nježno potapkati mokrim papirnatim ubrusom.

Nanijeti pamučnom krpom antibiotsku mast.

Zamotati zavojem ili gazom i trakom.

Navigacija

Ako ste se ikad izgubili slijedeći glasovne upute vašeg GPS-a, onda znate koliko je korisno naučiti čitati kartu (čak i ako je ona na vašem telefonu). Te će aktivnosti razviti navigacijske vještine vašeg djeteta.

Predlažemo igru Lov na blago. Karte se čine dosadnima dok ih ne upotrijebite za traženje plijena. Sakrijte igračke u svom dvorištu, a zatim nacrtajte jednostavnu skicu da biste označili njihovo mjesto. Pokažite mališanu kako objekti na karti odgovaraju onima ispred njih.

Zauzmite geocaching. Djeca u dobi od 5 i više godina vole ovu igru potrage za blagom na otvorenom koja koristi GPS praćenje kako bi pronašla spremnike napunjene sitnicama. Saznajte više na geocaching.com.

Kupovina

Učenje pametnoj potrošnji zahtijeva praksu. Isprobajte ovaj pristup u tri koraka:

Naglas spomenite cijene i razgovarajte s djetetom o izborima:

“Dobivam gorivo na drugoj stanici jer tamo košta 10 centi manje po galonu.”

Neka vaše dijete ponekad plati. Dajte mu novac, a zatim odredite predmete koji su za kupovinu, poput novih igračaka ili video igara. To mu daje priliku da upravlja vlastitim novcem i osjeti zadovoljstvo kupnje.

Igrajte igru namirnica. Kada kupujete u supermarketu, u trgovini ili online, postavite izazov djetetu da pronađe najjeftiniju tjesteninu naprimjer.

Pakiranje poklona

Predškolci mogu pomoći u rezanju papira i lijepljenju ukrasne vrpce, dok tete u vrtiću uz vašu pomoć mogu dovršiti dodatne korake, poput uklanjanja oznake s cijenom, pronalaska okvira odgovarajuće veličine i umotavanje poklona.

Foto credit: Unsplush i Pixabay

NAPIŠI KOMENTAR

one × 3 =