Sorry, no posts matched your criteria.

Stručnjaci odgovorili uzrokuje li vakcina protiv Covida 19 neplodnost

Otkako je pandemija vezana za Corona virus nažalost postala naša svakodnevnica, ne jenjava ni priča u vezi vakcinisanja. Očekivano, javnost je podijeljena, jedni sumnjaju u to da bi vakcine u budućnosti mogle prouzrokovati ozbiljne zdravstvene tegobe, pa čak i mijenjati DNK, dok drugi vjeruju u nauku i ono što mahom tvrde zdravstveni radnici i proizvođači, a to je da su sve vakcine na tržištu dobre i da nema mjesta takvim sumnjama.

Jedan od mitova koji je uzeo značajan medijski i kuloarski prostor je da vakcine izazivaju neplodnost. Američki magazin “Health” je razgovarao sa nekoliko stručnjaka iz područja zaraznih bolesti koji su saglasni kako u obzir treba uzeti sve relevantne činjenice te se što prije vakcinisati.

Da li vakcine uzrokuju neplodnost?

Infektolozi su naročito frustrirani ovom tvrdnjom, te naglašavaju da je riječ o potpunoj izmišljotini i proizvoljnoj izjavi izrečenoj u nedostatku dokaza.

“Mogao bih reći: „Vakcina protiv Covid-19 tjera vas da se pretvorite u vjevericu“, i imalo bi istu količinu dokaza”, kaže stručnjak za zarazne bolesti Amesh A. Adalja, doktor i viši naučnik u Johns Hopkinsovom centru za zdravstvenu sigurnost.

Da bismo odgovor bolje razumjeli, dalje navodi on, potrebno je znati kako vakcine djeluju. Pfizer-BioNTech i Moderna koriste noviju tehnologiju nazvanu messenger RNA (mRNA). Te vakcine djeluju kodirajući dio proteina koji se nalazi na površini SARS-CoV-2 virusa koji uzrokuje COVID-19.mRNA vakcine koriste dijelove kodiranog proteina iz SARs-CoV-2 za stvaranje imunološkog odgovora vašeg tijela. Tada razvijate antitijela. Vaše tijelo na kraju eliminira protein i mRNA, ali antitijela se zadržavaju. Skraćeno, RNK (mRNA) vakcine – sadrže RNK sekvencu virusa koja je instrukcija za stvaranje antigena (Spike protein).

Drugi tip vakcina su adenovirusne (vektorske rekombinirane vakcine) u koje spadaju Johnson&Johnson, AstraZeneca/Covishield i Sputnjik V, sadrže bezopasan adenovirus u koji je ubačena genetička instrukcija za stvaranje antigena (Spike protein). Adenovirusi su jedna posebna grupa virusa, neki od njih izazivaju prehlade, a u ovim vakcinama su genetički izmijenjeni tako da je u njihov genom ubačen mali dio genoma virusa SARS-CoV-2 i to onaj za Spike protein (protein “šiljka” – pomoću kojeg SARS-CoV-2 koronavirus ulazi u naše ćelije).

Ove vakcine djeluju više poput tradicionalnih vakcina. Koriste adenovirus, koji obično uzrokuje prehladu, koji je modificiran s proteinom SARS-CoV-2. Adenovirus se ne može reproducirati u tijelu i neće vam pozliti. Kada dobijete vakcinu, modificirani virus uvlači se unutar vaših stanica, gdje putuje do stanične jezgre. Adenovirus tada stavlja svoju DNA u jezgru, vaša stanica čita gen proteina spike i on se kopira u mRNA. Stanice počinju stvarati bjelančevine spike, koje prepoznaje imunološki sistem. To uzrokuje da tijelo stvara antitijela.

Na temelju objava koje kruže na Facebooku, ističe dr. William Schaffner, profesor zaraznih bolesti sa UniverzitetaVanderbilt, čini se da se mit temelji na netačnim informacijama koje kažu da vakcine sadrže bjelančevinasti protein nazvan sincitin-1, koji je povezan s funkcijom posteljice, organa koji opskrbljuje dijete hranjivim tvarima tokom trudnoće.

“Ali to nije tačno. Šiljak proteina SARS-CoV-2 nije sličan sincitinu-1, a također nema dokaza da blokiranje sincitin-1”, kaže dr. Schaffner.

Američki koledž opstetričara i ginekologa (ACOG) čak je izdao izjavu kojom to razotkriva.

“S obzirom na mehanizam djelovanja i sigurnosni profil vakcina kod osoba koje nisu u drugom stanju, ne smatra se da vakcine poput Pfizer-BioNTech i Moderne uzrokuju povećani rizik od neplodnosti. Budući da se ne replicira u stanicama, ni druga vrsta vakcina ne može uzrokovati infekciju niti promijeniti DNA primatelja, a također nije uzrok neplodnosti”, navodi se u izjavi.

 

Foto credit: Miguel Á. Padriñán za Pexels

NAPIŠI KOMENTAR

19 − 5 =