Sorry, no posts matched your criteria.

Kako (pre) živjeti djetinjstvo u digitalnom dobu?

Tehnologija zastupljena u životu moje kćerke svakodnevno me poražava…, ovako počinje knjiga dr. Devore Hajtner “Djeca digitalnog doba“ svojevrsni, umirujući i konstruktivni priručnik za preživljavanje u svijetu digitalnih urođenika, nama digitalnim kolonizatorima pomalo izgubljenim u prevodu i pohodu na nove kulture. Kao što autorica i sama kaže, moja kćerka je šesti razred i redovno i potpuno superiorno koristi onlajn alate kao i sve programe, aplikacije i platforme da se ja, njena majka u tom svijetu osjećam kao nepismena domaćica iz Cankarevih priča „Desetica“ i „Postidio se majke“. Osjećam da moram da joj dam neke smjernice a da pri tome ne zvučim kao dinosaurus s onom rečenicom  na koju genzeri (generacija Z) reaguju jednako kao (sve češće) na laktozu i gluten, U moje vrijeme mi smo… Naše vrijeme je bilo i prošlo a ako mislimo da ćemo se digitalizaciji suprotstaviti negiranjem, napadanjem i osuđivanjem zbog svojevrsne površnosti u velikoj smo zabludi. Pandemija je samo potvrdila i učvrstila moć ekrana i nevjerovatnih prilika touch screena pred kojim sve drugo pomalo izgleda pećinski. Ono kao pranje suđa pored mašine za suđe. Možemo se prepustiti nostalgiji za vremenom u kojem se čekao poziv drage osobe po sedmicu i kada su se pisale razglednice i slale s mora ljubavima ili možemo prihvatiti da je ljubav ljubav, prijateljstvo prijateljstvo, empatija empatija, zlostavljanje zlostavljanje bez obzira na format kojim se manifestira. A u tome mi imamo mnogo više iskustva nego naša djeca. Pa kako podizati digitalne urođenike bez provaljivanja u njihov svijet?

Budite otvoreni i informisani

Ok, ne morate se provaljivati na TikToku odgovarajući na dance izazove ili imati sedam lažnih maloljetnih profila na Instagramu da biste bili upućeni i u toku, ali nemojte ni nužno izbjegavati da pogledate platforme na kojima se “okupljaju“ djeca i mladi. Naučite nešto od novog sajber jezika. Ono što je poznato manje plaši.

Imate li adekvatan nadzor?

U naše vrijeme…,eto one vintage rečenice, ali u naše vrijeme roditelji nisu uvijek nužno znali gdje smo i šta radimo. Danas djecu prate sateliti roditeljskih aplikacija i možemo ih dobiti u svakom trenutku i provjeriti gdje su i šta rade. No da li je to pravi nadzor? Ko su njihovi kontakti, ko su im i zašto uzori, kako komuniciraju s drugima na društvenim mrežama, kakvu sliku žele ostaviti o sebi i zašto, kako doživljavaju privatnost? To su pitanja na koja trebate da zajednički odgovorite. Dođete li do  smislenih odgovora možete pustiti dijete bilo gdje i kada.

Privatnost i sigurnost

Dr. Hajtner smatra da djeca stvaraju šifre da bi kreirali privatnost. Iako teže za samozatajnošću i nevidljivošću žele da njihovi vršnjaci budu svjesni njihovog postojanja. Strah od nevidljivosti je danas veći od straha od izloženosti. Naš zadatak je da pomognemo djeci da shvate gdje se povlači granica i kada vrlo realne opasnosti vrebaju ako nekoga puštate u svoj život. Broj pratitelja ograničite na one koje poznajete. I kod vas i kod djece. Glumica sam i javna ličnost i povremeno mi se dogodi da mi se jave nepoznati ljudi s različitim, vrlo rijetko neprimjerenim komentarima. Naravno da pažnja prija. No uglavnom nepoznate ljude blokiram i ne odgovoram na poruke. Kada sam objasnila kćerki bila je zbunjena zašto na neki prijatan kompliment odgovaram blokom. Objasnila sam joj da ni u naš dom ne puštam osobe koje ne poznajem niti s njima razgovaram na ulici. Zašto bih to radila u sajber svijetu? Njegujte nepovjerenje prema profilima. Iza imena najbolje drugarice često se krije pedofil. Stvarni su. Tu su oko nas. Srećemo ih i pozdravljamo. Tu su oko vaše djece. Pričajte s njima o tome otvoreno. Pogledajte dokumentarni film “Uhvaćeni u mrežu” o djevojčicama koje profesionalno sarađuju s policijom u hvatanju pedofila. I nemojte pričati s njima kao s 13 plus. Danas 13 plus je 16 plus. Ne potcjenjujte ih pričicama o tučku i leptirićima. Morate biti jednako aktuelni kao sadržaji koji su im dostupni.

Empatija je prava aplikacija

Njegujete empatiju. Djeca uče iz vašeg odraza u ogledalu njihovih očiju. Ne uče iz onog što govorite. Oče od vaših postupaka. Ne govorite o drugima loše pred djecom, a ako kritizirate objasnite zašto smatrate da je neki postupak loš. Ne dozvolite im da učestvuju u bilo kakvom omalovažavanju drugih na društvenim mrežama a ako su vaša djeca žrtve reagujte odmah. ODMAH. Bez minimiziranja i relativiziranja. Tolerancija na sajber buling nas odraslih mora bit nula! Zapamtite nula! Obratite pažnju na platformu tellonym/me jer na njoj djeca i mladi jedni druge pitaju često vrlo bolne i neprimjerene stvari potpuno anonimno.

Public persona i ugled na društvenim mrežama

U nježnim predadolescentskim godinama imidž koji dijete ima u društvu, public persona, je iznimno važna. Na društvenim mrežama ona je uvijek lažnjak. I to je ok. Ali djeca to trebaju znati. Poštujte potrebu za ugledom ali ako treba stvarati unikatni image u sajber svijetu pomozite djetetu da ga napravi. I to je kreativnost i svojevrsna socijalna vještina. U kreaciji te javne slike o sebi se običnu kriju i skrivene potrebe djeteta. Pokušajte ih razumjeti. Naprimjer, ponekad, dijete koje dolazi iz “savršene” porodice ima potrebu da tu sliku porodice sruši u javnom prostoru. Možda ne može držati korak sa “savršenom” porodicom. Promišljajte. Analizirajte. Razgovarajte.

Iskoristite kreativnost digitalnog svijeta

U pandemijskog godini izlolacije bila sam prinuđena da predajem glumu onlajn. Da, dobro ste pročitali, duboko sinkretička umjetnost koja traži prisustvo, emociju, partnersku igru, prebačena je na ekran. No moram priznati da su mi platforme poput TikToka i razne igrice bile od velike pomoći. Dječija pismenost u digitalnom svijetu, njihova vještina u programima montaže kao sto su InShot, Imovie omogućila su nam da pravimo fimove te da eksperimentišemo s formom digitalnog teatra. Zaronite u kreativne mogućnosti digitalnih alata.

I na kraju ostanite pozitivni prema tehnologiji. Informacija nije znanje ali pregršt dostupnih informacija vaše dijete može učiniti samo bogatijim ako pravilno, vašom mudrošću, rukovodite njima. Vjerujmo da su djeca fascinanatna i pustite ih da nas povedu u svoj svijet. Vi ih držite za ruku u njihovom prirodnom staništu.

Plus jedna gratis vježba

Nađite jednu fotografiju na Instragramu ili FB na kojoj ste nasmijani, moćni, lijepi i napišite kako ste se zaista osjećali u tom trenutku. Budite ranjivi i iskreni jer samo tako možete dobiti ranjivost i iskrenost kao odgovor.

Piše: Arma Tanović Branković

NAPIŠI KOMENTAR

20 + 19 =