Sorry, no posts matched your criteria.

Trebamo li odbaciti grudnjak u 2021.?

Nakon što smo duže od godinu uglavnom radili iz vlastitog doma, a iz pidžame izlazili najčešće zbog susreta s prijateljima na zoomu ili videokonferencijskog sastanka, grudnjak je bio među prvim odjevnim predmetima koji je odbačen zbog života pod pandemijskim uslovima.

Istraživanje koje je provela Censuswide, globalna istraživačka kompanija, pokazalo je da je od početka lockdowna gotovo 46% žena odlučilo barem jedan dan u sedmici ne nositi grudnjak, dok gotovo dvije od pet žena provode i do četiri sata dnevno bez ovog komada donjeg rublja.

No, da li će tako ostati i nakon lockdowna, sada, kada su pandemijske prilike popustile konce, da li će nenošenje grudnjaka postati globalni trend i ubuduće, ili će se stvari vratiti na fabričke postavke, odnosno stare fashion navike? Teško je donositi zaključke u ime drugih, ali možemo vas savjetovati i informirati o prednostima i nedostacima nošenja odnosno nenošenja grudnjaka, po zdravlje ali i izgled.

 

1# Ne, vaše grudi neće više visjeti ako prestanete nositi grudnjak svaki dan

Da li će gravitacija učiniti svoje ako prestanete nositi grudnjak? Ako mislite da će dojke bez grudnjaka dodorivati pod, obuzdajte maštu. Zapravo dešava se suprotno; odbacivanejm grudnjaka, vaše grudi će postati živahnije.

U studiji koju je objavio Medical News Today, stručnjak za sportske nauke Jean-Denis Rouillon analizirao je promjene na stotinama ženskih grudi tokom 15 godina i otkrio da, općenito govoreći, one žene koje nisu nosile grudnjake imaju veće bradavice i bolje držanje grudi od onih koje su ih nosile dnevno. Važno je napomenuti da se na početku ovog istraživanja dob uključenih žena kretala od 18 do 35 godina. Rouillon je također priznao da život bez grudnjaka ipak ne odgovara svakoj ženi, odnosno životnoj dobi.

„Žene srednjih godina, prekomjerne tjelesne težine, s dvoje djece, vjerovatno neće imati koristi od nenošenja grudnjaka. Čak šta više, dr. Dan Mills iz Američkog društva za estetsku plastičnu hirurgiju napominje da se dojke prirodno “raspadaju kako starimo”. Pojasnio je da će grudnjak pridržavati grudi kako bi pružio oblik i izgled koji želimo, ali ne može spriječiti njihovo daljnje opuštanje.

2# Kad prestanete nositi grudnjak svake večeri, možda ćete početi bolje spavati

nošenje grudnjaka za zula

Glumica Halle Berry podijelila je u objavi na Instagramu malu tajnu, a to je da u grudnjaku spava od svoje 16. godine. Uz vježbu, ovom ritualu zahvaljuje što njene grdi stoje pravo. Međutim, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da spavanje u grudnjaku onemogućava dobar san, i isto je kao da nosite vrlo usku odjeću.

Dr. Seth Rankin iz Londona kaže da grudnjak nema veze s izgledom grudi, jer njihovo opuštanje je uzrokovano masom grudi.

“Kada ležite ravno, gravitacija djeluje tako da gura tkivo dojke natrag prema prsima, umjesto prema dolje, prema nožnim prstima. Dakle, nošenje grudnjaka u krevetu u osnovi je suvišno“, kaže dr. Rankin.

3# Potaknut ćete cirkulaciju kad prestanete svakodnevno nositi grudnjak

nošenje grudnjaka za zula digest1

Cirkulacijski sistem isporučuje kisik i hranjive tvari u ćelije tijela, međutim, mnogo je faktora koji mogu poremetiti rad ove važne tjelesne funkcije.

„Naprimjer, preuski grudnjak može smanjiti prirodno kretanje krvi prema leđima i mišićima prsnog koša. Ovo smanjenje protoka krvi može dovesti do bolova u leđima“, pojašnjava Lucky Sekhon, opstetričar-ginekolog i reproduktivni endokrinolog za Well + Good.

4# Kad prestanete nositi grudnjak svaki dan, vjerovatno ćete se početi osjećati ugodnije i opuštenije

Jedna žena je opisala svoju novootkrivenu slobodu u članku za „HuffPost Canada“ i otkrila da je, barem za nju, iskustvo nenošenja  grudnjaka oslobađajuće.

U prošlosti je kaže, stalno nosila grudnjak, ali nakon što se na neodređeno vrijeme odrekla grudnjaka, shvatila je koliko joj je ugodnije otkako njene sise nisu u zatvoru, te da se grudnjaku više neće vraćati.

Ipak, oduševljena autorica je i priznala da nenošenje grudnjaka nije prava odluka za sve.

“Kao neko kome prsa nisu velika mogu s veseljem živjeti bez grudnjaka, ali to ne vrijedi za sve, posebno za žene koje imaju veće grudi. Sve je stvar ličnog mišljenja, individualne udobnosti i nivoa  samopouzdanja“, kaže ona.

5# Izgled kože na prsima i leđima može se poboljšati kad prestanete nositi grudnjak svaki dan

Prekomjerno znojenje u grudnjaku može prouzrokovati nakupljanje kvasca, kao i infekcije. Simptomi infekcije kvasca ispod dojke mogu uključiti svrbež, crvenilo i moguće mirise, pojašnjava dermatologinja iz Kalifornije Devika Icecreamwala. Oni koji su odustali od grudnjaka, u velikoj mjeri mogu izbjeći ovu gadnu nakupinu na znojnoj koži.

Znojenje u donjem rublju čest je uzrok bubuljica na prsima i leđima te mitesera. Čvrsti ograničeni grudnjaci također mogu prouzrokovati još više akni.

Vjerovatno će vam trebati lijekovi za rješavanje ovakvih infekcija, ali zajedno s odbacivanjem grudnjaka, ovi bi se problemi s kožom trebali riješiti u roku od dvije do četiri sedmice.

6# Mogli biste početi osjećati bolove u leđima ako prestanete nositi grudnjak svaki dan

Neki su možda ljepši i nježniji od drugih, ali svi funkcionalni grudnjaci imaju istu svrhu: pridržati težinu grudi.

“Kod nekih žena sise su teške i bez ikakve potpore njihova težina može istegnuti leđa”, govori Jessica Pfister, potpredsjednica marke donjeg rublja Le Mystere, u intervjuu za Well + Good.

Ali nemojte još odbacivati grudnjak. Ta početna bol u leđima mogla bi biti privremena.

“Žene s većim grudima u početku se mogu osjećati neugodnije od onih s manjim grudima jer im mišići u početku mogu biti slabi da bi pružili odgovarajuću potporu. No, s vremenom će se prilagoditi i prirodno početi podupirati tkivo dojke na odgovarajući način, bez pomoći grudnjaka”, pojašnjava opstetričar-ginekolog i reproduktivni endokrinolog Lucky Sekhon.

7# Mogle biste se osjećati osnaženo ako prestanete nositi grudnjak svaki dan

Ne morate spaliti grudnjak da biste se osjećali osnaženo – jednostavno ga skinite. Kampanju „Oslobodi bradavicu“, koju su podržale slavne osobe Kendall Jenner i Chrissy Teigen, pokrenula je filmašica Lina Esco. Cilj je potaknuti žene da se skinu u toples pod vlastitim uvjetima. Ženske se grudi, napominju u kampanji,  često seksualiziraju, ali mnogo je praktičnih razloga za javno pokazivanje dekoltea, a oni su dojenje ili sunčanje.

“Milenijske žene puno su samouvjerenije nego što su to bile žene prije njih. Baš kao što muškarci ne nose kravate kao dio svoje uniforme, neke žene odriču se grudnjaka”, primijetila je trenerica za poslovni razvoj Judith Gerberg u intervjuu za „New York Post“.

8# Tokom vježbanja mogli biste doživjeti oštećenje tkiva dojke ako potpuno prestanete nositi grudnjak

nošenje grudnjaka za zula digest4

Možda ste posvećeni svom novom načinu života bez donjeg rublja, ali imamo jedan prijedlog: Držite se ipak svog sportskog grudnjaka. Možda ga ne želite nositi tokom lagane šetnje po kvartu, ali trebat će vam za rigoroznije tjelesne aktivnosti, jer trening može ozbiljno oštetiti tkivo dojke ako nije pravilno podržano.

9# Mijenja li se rizik od oboljenja od raka dojke ako prestanete nositi grudnjak svaki dan?

Ako mislite da ćete smanjiti rizik od eventualnog dobijanja raka dojke tokom života, tako što ćete reći zbogom grudnjaku, tada vam je potrebna doza obrazovanja za donje rublje. Prema Breastcancer.org, mnogi ljudi vjeruju da grudnjaci sa žicom uzrokuju rak dojke blokirajući drenažu limfne tekućine s dna dojke da ponovo uđe u tijelo. Međutim, naučnici kažu da je to potpuno nedokazano.

U stvari, studija koja je postavila pitanje da li grudnjaci imaju bilo kakav učinak na stopu raka dojke otkrila je da “nijedan aspekt nošenja grudnjaka nije imao utjecaja na prosječni rizik.

Breastcancer.org primjećuje, međutim, da prekomjerna tjelesna težina povećava šanse za eventualno oboljenje.

10# Mogli biste manje patiti od glavobolje ako prestanete svakodnevno nositi grudnjak

Ako ustanovite da vaše vječne glavobolje nestaju kad skinete grudnjak, to možda nije slučajnost. Nošenje grudnjaka koji ne podupiru pravilno grudi ili onih koji ne odgovaraju tjelesnoj konstrukciji, prisilit će mišiće na leđima i vratu da dižu dodatnu težinu. To može uzrokovati bol, nelagodu i, da, čak i glavobolju.

“Čim se vratni mišići preopterete, mnogo je veća vjerovatnoća da će vas glava zaboljeti (poznata kao glavobolja vrata)”, kaže Tim Allardyce, fizioterapeut.

Naravno, ako niste sasvim spremni trajno se odreći grudnjaka, razmislite o promjeni veličine kako biste bili sigurni da grudi imaju odgovarajuću podršku. Ako ne zbog svojih grudi, učinite to za vrat i glavu!

 

Foto credit: Pexels

NAPIŠI KOMENTAR

eleven − 4 =