Sorry, no posts matched your criteria.

Food blogerica Irma Tokić za vas priprema hurmašice s pekmezom i susamom: Donosimo video s receptom

Među brojnim food blogovima na Instagramu izabrali smo onaj od Irme Tokić (40). Selekcija recepata, način na koji ih prezentira probudili su u nama želju da se prihvatimo kecelje i kuhače i spremimo jedan od specijaliteta.

Irmina priča o tome kako je uopće postala food blogerica i pokrenula svoj Instagram profil tokic.irma, duboko je intimna.

„ Ja sam medicinska sestra, radim u svojoj struci, ali jako volim i kuhati. Instagram profil je nastao kao neki vid okupacione terapije kad sam izgubila svog dragog oca…Da ne bih “poludjela“ od tuge okrenula sam se priofilu,kuhanju,slikanju jela i dr., i zaista mi je pomoglo!“, kaže nam Irma.

Irma je medicinska sestra koja uz svoj posao jako voli kuhanje, naročito za svoju porodicu

Zlatno pravilo u kuhinji je vrijeme, za dobru hranu zaista treba vremena, napominje ona. Bosanska kuhinja može biti veoma kalorična ali ako izuzmemo pite,dolme i slatka jela…,može biti i veoma zdrava jer je također bogata mnogim varivima.

„Kao zdravstveni radnik savjetujem, ukoliko ne želimo da problem povišenog holesterola učinimo većim, izbjegavanje najkaloričnijih jela. Koristiti što više svježe namirnice, ali ponekad poslušati svoje tijelo i organizam i napraviti izuzetak!“, kaže Irma, majka dvoje djece, sina i kćerke čije želje za određenim jelima često ispuni pri pripremi porodičnog ručka.

Irmin profil je raznolik, od novijih do tradicionalnih receptura, sve ćete pronaći na jednom mjestu. I sve to prezentira s mnogo ukusa i s mjerom. Zbog praznične atmosfere u mnogim domovima, zamoli smo je da za Zula Digest čitatelje spremi hurmašice. Izabrala je tradicionalnu, ali i pomalo neočekivanu recepturu i pripremila hurmašice s pekmezom i susamom. U nastavku donosimo kompletan recept i video pripreme.

Važna napomena: Razmazite čula, obradujte se sa ovom slatkom delicijom, ali ne pretjerujte s brojem, da nakon bajramskih blagdana ne biste izbjegavali vagu.

 

HURMAŠICE S PEKMEZOM I SUSAMOM

Sastojci i priprema:

  • 1,5 čaša vode (čaša od 200ml)
  • 1,5 čaša ulja
  • 1/2 čaše pekmeza od jabuka
  • To staviti da prokuha pa potom skinuti sa ringle i dodati:
  • 4 čaše brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g susama

(susam sam prethodno propržila na tavi samo da porumeni)

Smjesu izmješamo,prohladimo i oblikujemo hurmašice.Pekla sam prvo 10 minuta na 180 stepeni,a onda još nekih 30-ak minuta na 150 stepeni.

Pečene vruće hurmašice zaliti vrućom agdom (može i hladnom agdom,probala sam obje varijante)

Agdu kuhamo 5-7 minuta.

.

AGDA:

  • 1 čaša vode
  • 2 čaše šećera
  • 1/2 čaše pekmeza

Koristim Pekmez od jabuka @beemed_bih što i Vama toplo preporučujem!Možete ga pronaći u svim @bingo_bih marketima!

Recept sam pronašla (uz male izmjene) kod svoje drage prijateljice i koleginice na fb stranici “Sinija”

 

Instagram will load in the frontend.

 

NAPIŠI KOMENTAR

nineteen − seven =