Sorry, no posts matched your criteria.

Donosimo benefite zbog kojih se tokom kupanja zadnjih 30 sekundi trebate tuširati hladnom vodom

Kupate se, vruća, ili skoro vrela voda prelijeva se tijelom, i odjednom smanjite toplinu na hladno i tako se tuširate 30 sekundi. I to radite i zimi. Zvuči vam kao horor film? Nije to tako loše, vjerujte nam na riječ, jer brojne su zdravstvene prednosti završetka tuširanja s hladnom vodom.

Prvo, veoma vrući tuševi nisu dobri ni za koga. U najboljem slučaju trebali bismo tuširanje završiti s hladnom vodom kako ne bismo isušivali i iritirali kožu. Osim toga, naša kosa i korijen kose vole hladnu vodu. Hladno ispiranje smiruje svaki stres koji je vruća voda mogla nanijeti osjetljivoj, tankoj koži uz korijen, što može rezultirati ljuštenjem ili svrbežom. Također ona daje i malo dodatnog sjaja našim pramenovima, zbog čega mnogi profesionalni stručnjaci za kosu peru kosu hladnom vodom.

Hladna voda ima sličan učinak na ostatak tijela. Primijetit ćete mekšu kožu. I dok se pore ne otvaraju i zatvaraju poput vrata (pore se zapravo nikad ne zatvaraju u potpunosti), lagano se skupljaju uz nalet hladne vode, dajući vašoj koži glađi i zategnutiji izgled.

Prema spomenutom istraživanju, hladni završeci tuširanja također pomažu u jačanju imuniteta i sprječavanju bolesti, tako da su posebno korisni tokom sezone prehlade i gripe ili kad god postoji buba koja cirkulira

Ako sjajnija kosa i nježnija koža nisu dovoljno dobri razlozi da počnete uključivati ​​hladni tuš u svoju rutinu tuširanja, evo još nekoliko dobrih razloga: hladna voda povećava otkucaje srca i ubrzava metabolizam, navodi The British Journal of Sports Medicine. U tom kratkom trenutku pod tušem, vaše tijelo zapravo doživljava svojevrsni šok i počinje više raditi na održavanju stabilne temperature, koja zapravo sagorijeva više kalorija. Hladna voda povećava i nivo energije, koja će vam samo pomoći da sagorite još više kalorija tokom ostatka dana.

Prema spomenutom istraživanju, hladni završeci tuširanja također pomažu u jačanju imuniteta i sprječavanju bolesti, tako da su posebno korisni tokom sezone prehlade i gripe ili kad god postoji buba koja cirkulira. To je vjerovatno zbog pojačane cirkulacije i, možda najveće koristi, kretanja limfe. Limfna drenaža igra glavnu ulogu u našem ukupnom zdravlju. Limfni sistem sastoji se od čvorova i tekućine koji svakodnevno transportiraju vodu i hranjive sastojke, kao i toksine i otpad, kroz tijelo. Stajaća limfa koja se nakuplja u džepovima tijela može rezultirati oteklinama na licu i trbuhu, nelagodom, infekcijom, bolestima, probijanjem i lošim snom. Zdrava limfna drenaža može se potaknuti masažom, suhim četkanjem i pokretima ili vježbanjem, ali i hladni tuš super je učinkovit način da se stvari brzo pokrenu.

Iako je u početku neugodno, kad vam voda udari u donji dio leđa tik iznad repne kosti, u tijelu se javljaju trnci i bestežinski osjećaj. Je li to zbog pojačane cirkulacije ili trenutnog kretanja limfe, nije poznato, ali ono što sa sigurnošću možemo reći jest da se osjeća euforija

Poboljšano kretanje i cirkulacija limfe također mogu potaknuti proizvodnju mliječne kiseline, koja pomaže tijelu da se brže oporavi od povreda ili bolesti. Iako je najlogičnije zaključiti da hladna voda razbuđuje, jer ona to zaista i radi, ona također hladi temeljnu tjelesnu temperaturu, olakšavajući noćni san ako ste osoba koja se tušira prije spavanja.

Iako je u početku neugodno, kad vam voda udari u donji dio leđa tik iznad repne kosti, u tijelu se javljaju trnci i bestežinski osjećaj. Je li to zbog pojačane cirkulacije ili trenutnog kretanja limfe, nije poznato, ali ono što sa sigurnošću možemo reći jest da se osjeća euforija.

Ako vam se 30 sekundi hladnoće čini kao vječnost, probajte i vidjet ćete da je to samo trenutak. Zapravo, 30 sekundi otprilike je potrebno vrijeme da se svaki djelić tijela izloži hladnoj vodi, uključujući pazuhe, kosu, lice i teže dostupna područja. Prije nego što to shvatite – bum – gotovi ste.Možete izaći ispod tuša.

Da biste sebi olakšali završetke tuširanja hladnom vodom, najbolje je da tijelo postepeno izlažete niskoj temperaturi. Tuš okrenite suprotno od sebe, odstupite i pričekajte da temperatura padne, testirajući je nogom ili rukom. Stavite jednu po jednu nogu, zatim trup, pa lice. Okrenite se i tuširajte leđa, podižući ruke, podignite kosu, odnosno sklonite je u stranu, kako bi voda došla do vrata. Naposljetku, pustite da voda nekoliko sekundi udara u donji dio leđa da biste doživjeli trenutni udar endorfina. Nakon ovo iskustva, jednostavno biste mogli postati ovisni o hladnom tušu.

 

Foto credit:Instagram winnieharlow

NAPIŠI KOMENTAR

19 − 10 =