Sorry, no posts matched your criteria.

Nakon limfne drenaže više nećete željeti drugu masažu

Jedna od najpopularnijih masaža je limfna drenaža. Pogledate li društvene mreže poznatih žena, prakticiraju je Kim Kardashian, Devon Windsor, Bella Hadid, Ellie Goulding…, ali imena su u ovoj priči manje važna, od učinka koji na naše tijelo ima ova masaža. Krenimo od osnova, same definicije.

ŠTA JE LIMFNA DRENAŽA?

Limfna drenaža je složena terapeutska masaža, provodi se vrlo laganim pritiskom i dugim nježnim ritmičkim potezima rukama koji dovode do povećanja protoka krvi i limfe,  te smanjenja količine toksina u tijelu. Iako joj je svrha smanjenje edema, ona umanjuje upalu po cijelom tijelu.

Ova terapeutska masaža obično se odvija u zagrijanoj sobi, jer je toplina vrlo važan faktor za stimuliranje limfnog toka. Terapeut limfnu drenažu izvodi na stolu za masažu dok ste diskretno prekriveni odgovarajućim peškirom.

ŠTA JE LIMFA

Limfni sistem je dio imunološkog sistema vašeg tijela i pomaže u borbi protiv infekcija. Limfa je bistra, blago žuta tjelesna tekućina koja transportira hranjive tvari i kisik u stanice. Putem skuplja toksine i ispire ih kroz limfne čvorove.Glavni limfni čvorovi nalaze se u vratu, pazusima i preponama. U tijelu imate približno dvaput veću količinu limfnih, nego krvnih stanica. Međutim, za razliku od krvi, koju pumpa vaše srce, limfni sistem nema pumpu. Limfnu tekućinu pokreće pritisak u krvnim žilama i kretanje vaših mišića. Limfni čvorovi su okruglastog ili ovalnog oblika, veličine do dva centimetra. Ukupno ih ima od 500 do 600, a smješteni su duž toka limfnih žila. Nalaze se pojedinačno ili u nakupinama u cijelom tijelu (izuzev u središnjem živčanom sistemu), a najviše na vratu, pazusima, preponama, kao i u trbušnoj i prsnoj šupljini. Većina limfnih čvorova se ne može napipati osim onih na vratu, u pazusima i preponama – to su tzv. periferni limfni čvorovi.

KO IMA KORISTI

Svako može imati koristi od nje, bilo da je zdrav ili bolestan. Može spriječiti bolesti, pomoći pri detoksikaciji i ostati uravnotežen, kaže terapeutkinja Camila Perez, koja je u rodnom Brazilu usavršila tehniku limfne drenaže. Dolaskom u Ameriku, kaže, nedostajala joj je ova vrsta masaže. Sada je sretna jer je vrlo tražena u Americi, gdje živi i radi.

Vrlo je popularna među Victoria’s Secret modelima jer je među njima mnogo modela iz Brazila kojima je ova masaža rutina bila u njihovoj rodnoj zemlji.

„One su počele pričati o njoj, i onda su i druge manekenke počele da je prakticiraju.Većina mojih klijenata dolazi zbog znatiželje ili vidljivih trenutnih rezultata”, kaže Camila koja danas živi i radi u Miamiu.

TREND ILI ZDRAVLJE

Ona je više od trenda ljepote jer ima značajne zdravstvene prednosti za mnoge.

Korisna je za osobe kod kojih su uklonjeni limfni čvorovi ili su operisali rak. Naročito je primjenjuju žene, te je vrlo česta pojava nakon mastektomije. Međutim, trebaju je provoditi i zdrave osobe, ukoliko se žele naprimjer riješiti celulita, nadutosti, simptoma PMS –a. Aktiviranjem limfnih čvorova i limfnom drenažom detoksiramo svoje tijelo i eliminiramo zadržavanje vode. Za maksimalne rezultate, potrebno je biti dosljedan i masažu prakticirati u kontinuitetu. To može biti jednosedmični ili dvosedmični tretman, ako je moguće. Ako ste neko ko ne zadržava puno tekućine, tada je dovoljno provesti masažu jednom mjesečno, ali ako se rješavate celulita bilo bi bolje provoditi je sedmično ili svake dvije sedmice.

ZAŠTO JE JOŠ DOBRA LIMFNA DRENAŽA?

  • Umanjuje prehlade i viruse tako što pomaže tijelu da se bori s infekcijom.
  • Umanjuje oticanje nogu ili prstiju
  • Potiče gubitak težine, jer ubrzanje limfnog sistema ubrzava i metabolizma
  • Olakšava simptome alergije
  • Liječi limfedem

MOGU LI JE PROVODITI SAM/A U VLASTITOM DOMU

Naravno. To možete uporediti sa beauty tretmanima koje provodite kući ili u beauty salonu. No, to ne znači da neće biti učinkovita. Perez preporučuje korištenje Clarins Contour Oil koje se kaže, lako nanosi. Masažu njime najbolje je početi nakon tuširanja i na taj način ćete stimulirati limfni sistem. Dakle, vrlo lagani dodir može biti dovoljan za poticanje. Tako da slobodno sami možete malo poraditi na područjima koja imaju limfne čvorove; možete masirati područje vrata, ruke, područje prepona.

 

 

Foto credit:Pixabay

NAPIŠI KOMENTAR

nine − six =