Sorry, no posts matched your criteria.

Nekoliko jadnostavnih savjeta kako bojama možete promijeniti raspoloženje u vlastitom domu

Ako nas je prošla godina ičemu naučila, to je da je naš životni prostor uistinu naše lično utočište. Toliko je važno živjeti u kući ili stanu koji odišu jedinstvenošću i pružaju topli domaćinski ugođaj. Naravno, mnogo je lakše teoretisati, a teže primiti se posla i sve ideje o uređenju implementirati, naročito ako ne raspolažemo sa dovoljno budžeta.

Pretražili smo internet prostranstva i pronašli nekoliko vrlo jednostavnih savjeta Kelly Wearstler, osnivačice i direktorice Kelly Wearstler Interior Designa, koju još zovu i kraljicom uređenja interijera. Prijedlozi ne traže mnogo posla ali ni novca, tako će većina vas moći primijeniti barem jednu od ideja.

 

IGRAJTE NA KARTU ZELENE BOJE

Priroda nam daje endorfin koji podiže raspoloženje. Zato svoje oči obradujte zelenom bojom i obiljem flore koji će napraviti sjajnu sinergiju između unutrašnjosti doma i prirode.

Sve nijanse zelene pristaju  u svaki ambijent; u svaku prostoriju i u svaki stil. Ali, je važno poštovati sljedeća pravila, neka od najvažnijih smo pronašli na sajtu Studija Aedifico.

  • Svaka nijansa zelene izgledat će dobro u kombinaciji sa bijelom.
  • Zelena jako lijepo pristaje uz sve moguće bež i smeđe nijanse, od svijetle boje pijeska preko zagasite boje duhana, do tamnosmeđe. Zapravo, ona pristaje uz boju drva, kao i uz drvo samo. Bilo da se radi o starinskom ili rustikalnom  ambijentu, vrlo popularnom  schaby schiku ili modernom interijeru jednostavnih ravnih linija – zelena uz drvo uvijek izgleda dobro. Bilo uz vrata i prozore, bilo uz namještaj od furnira ili od masivnog drva, zelena uz sve nijanse smeđe uvijek izgleda dobro.
  • Zelena i plava se također odlično slažu, ali ovdje se ne radi da zidove u prostoriji obojite dijelom u plavo, dijelom u zeleno, već da naprimjer uz zelene zidove koristite  plavi namještaj i dekoracije, ili obrnuto.
  • Zelena, naročito žutozelena, se lijepo dopunjuje sa žutom. Ova kombinacija je topla i istovremeno poticajna.
  • Blijede, hladne zelene nijanse, bilo svijetle ili tamne, slažu se sa blijedom bojom lavande.
  • Zelena jako dobro ide uz crnu, no ovo je snažna kombinacija, čak presnažna za oblikovanje interijera. Treba ju razblažiti bijelom, što stvara kombinaciju crno – bijelo-zeleno. To je vrlo upečatljiva kombinacija, istovremeno elegantna i svježa. Crno-bijelo-zeleni interijeri  su jako otmjeni. Pristaju u moderan i u art-deco interijer.
  • Zeleni zidovi pristaju dnevnom boravaku; svjetlozelena će stvoriti osjećaj svježine i poleta, a tamnozelena osjećaj dubine. Ona je vrlo elegantna boja i unosi mir, ali kao svaka tamna boja i tamna zelena će vizualno zatvoriti i smanjiti prostor. Zbog toga je koristimo samo u velikim, visokim i svijetlim prostorijama.
  • Nasuprot tome, tamno zeleni ili čak zelenoplavi zid će unijeti dubinu, te se može koristiti i u manjim prostorijama. Ovo je jako prefinjena boja, pa to treba imati na umu kod odabira namještaja i birati finije komade.
  • Sjedeće garniture i fotelje dobro izgledaju u raznim zagasitim i blijedim nijansama zelene, srebrnozelene, maslinastozelene…
  • Moderan namještaj, poput sofe ravnih linija, izgleda odlično u lisnatoj zelenoj boji, a u prostor unosi svježinu.
  • Zelena se rado koristi u dječjoj sobi. Namještaj za sobe za bebe često je u nježnoj svijetloj zelenoj boji, u kombinaciji kako sa bijelom i bež, tako i sa plavom i ljubičastom bojom lavande.
  • Zelena se dobro uklapa i u spavaćoj sobi, svaka zelena; svijetla, tamna, topla, hladna, bilo na zidu ili kao boja posteljine, napravit će ugodan ambijent za odmor, san i regeneraciju.
  • Budući da zelena boja unosi mir i smirenost u prostor, posebno njeni hladniji i tamniji tonovi i nijanse, dobar je izbor za radnu sobu. Tamno zeleni zid iza masivnog radnog stola, zelena radna lampa, tapecirani stolac ili fotelja… ,samo će nas dodatno stimulirati na rad.

    Foto credit: idealhome.co.uk

INPIRACIJU TRAŽITE U OMILJENOJ ODJEĆI

Duboko zaronite u svoj ormar i odaberite pet omiljenih modnih komada u kojima se najbolje osjećate i oni će ukazivati na tonove u kojima ćete voljeti živjeti.

Foto credit: Unsplash

BIJELA JE NEIZOSTAVNA

Bijela je jedna od najmoćnijih boja koja oduševljava jasnoćom i čistoćom. Ova boja se veoma dobro slaže sa prirodnim materijalima poput istrošenog drveta ili hladnijim tonovima koji se najbolje slažu s plavim nijansama.

Foto credit: Unsplash

OSJEĆAJTE SE DOBRO

Prostori u kojima se ljudi osjećaju dobro neminovno se odražava pozitivno i na njihov fizički izgled. Topli ružičasti ton, poput izblijedjele terakote, i malo prigušenog svjetla savršeni su recept da izgledate i osjećate se najbolje.

Foto credit: Unsplash

Foto credit (naslovna): @Joyce Park

NAPIŠI KOMENTAR

20 − 11 =