Sorry, no posts matched your criteria.

Maska od maslinovog ulja i jaja nahranit će i oporaviti kosu: donosimo uputstvo kako je napraviti

Maslinovo ulje popularan je sastojak u pripremi hrane zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. No, njegove prednosti sežu i izvan kuhinje. Jedan od najboljih načina da iskoristite hidratantne sposobnosti maslinovog ulja je da ga koristite u masci za kosu i to u kombinaciji s jajima. S ovom maskom koja je u potpunosti napravljena od svakodnevnih kuhinjskih sastojaka dobit ćete kosu nevjerovatnog izgleda kao da ste je tretirali u skupom salonu.

Na svom sajtu hairbuddha.net, Minaz, bivša neuro-fizioterapeutkinja koja se specijalizirala za područje kose, te danas djeluje kao prirodni terapeut za kosu, dijeli svoja iskustva o prirodnoj njezi kose koja su bila učinkovita ne samo na njoj nego i kako kaže, mnogim divnim ljudima oko nje.

U nastavku donosimo njene savjete kako prema tipu kose napraviti masku s maslinovim uljem i jajima.

PREDNOSTI MASKE ZA KOSU OD JAJA I MASLINOVOG ULJA

  • Jača korijen kose i daje joj volumen
  • Potiče brži rast kose
  • Smanjuje opadanje kose
  • Vlaži kosu i čini je mekom, sjajnom i zdravom
  • Smanjuje pucanje vrhova
  • Može pomoći kod peruti i suhoće korijena

Prije nego što krenete s pripremom maske, nije na odmet da znate kako jaja pomažu u rastu kose. Jaja su bogat izvor bjelančevina, koje služe kao “gradivni materijal” za našu kosu. Jaje bogato proteinima učinit će kosu jačom i voluminoznijom. Posebno je korisno za one s tankom ili oštećenom kosom. Ali jaje je također izvrstan regenerator. Sve zahvaljujući masnom žumanjku. Dubinski njeguje kosu i poboljšava njen sjaj i mekoću. Dakle, ako imate suhu kosu, bit će vam od pomoći. Žumanjak također sadrži vitamin A, D, E, B12, pantotensku kiselinu, cink i biotin. Sve navedeno je sjajno za zdrav rast kose. Štoviše, ako patite od opadanja kose, jaje je možda ključ za poticanje novog rasta kose. Tim japanskih istraživača otkrio je da žumanjak kokošjeg jajeta sadrži “peptid za rast kose” koji može stimulirati folikule dlake i poboljšati rast kose kod osoba koje se suočavaju s njenim opadanjem (i muškarci i žene).

DA LI KORISTITI ŽUMANJAK, BJELANJAK ILI CIJELO JAJE

Sve ovisi o vašoj kosi; da li je suha, masna, normalna ili kombinirana.

žumanjak = masne kiseline = daje vlagu i mekoću kosi

bjelanjke = proteini = daje snagu i teksturu vašoj kosi

Ako je vaša kosa suha, lomljiva, upotreba maske za kosu od žumanjka (bez bjelanjka) izvrstan je način za njegu, dok oni sa vrlo masnom kosom masku mogu napraviti s bjelanjkom jer će tako ukloniti višak ulja s kose, kao i postići volumen i gustoću. Oni kod kojih je kosa normalna ili mješovita, najbolje da upotrijebe cijelo jaje. Dakle, vrlo je važno odrediti tip kose i pridržavati se upute, jer ove maske su pogodnije za suhu kosu, dok kod osoba s masnom kosom ukoliko koriste cijelo jaje  može dovesti do dodatnog mašćenja kose.

Foto credit: Pexels

KOJE SU PREDNOSTI MASKE ZA KOSU OD MASLINOVOG ULJA?

Malo je istraživanja koja se posebno bave načinom na koji maslinovo ulje može koristiti kosi, pa su zato dokazi o njegovom djelovanju ograničeni. Međutim, postoje istraživanja da mineralna i biljna ulja mogu zaštititi kosu od oštećenja i lomljenja te imati hidratantni učinak.

Navedeno je da mononezasićena ulja i zasićena ulja mogu potpunije prodrijeti u dlaku od polinezasićenih ulja. Drugim riječima, korištenje sastojaka poput maslinovog ulja na kosi može imati više koristi od polinezasićenih ulja poput suncokretovog ili ulja šafranike. Prema pregledu studija iz 2017.godine o zdravstvenim prednostima maslinovog ulja, spoj zvan skvalen, koji se nalazi u djevičanskom maslinovom ulju, zbog svog hidratantnog svojstva koristi se u različitim kozmetičkim proizvodima. Djevičansko maslinovo ulje sadrži vitamine E i druge antioksidanse.

KAKO NAPRAVITI MASKU S MASLINOVIM ULJEM I JAJIMA

Nakon što ste odredili tip kose i da li trebate koristiti samo žumanjak, bjelanjak ili cijelo jaje, dodajte dvije kašike maslinovog ulja, blendajte ili ručno izmiješajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu smjesu. U slučaju da imate jako dugu i gustu kosu, dodajte još jednu kašiku maslinovog ulja. Skvasite kosu i masku nanesite cijelom dužinom. Pustite da djeluje najmanje pola sata i isperite.

Ako imate jako suhu kosu, dobar dodatak maslinovom ulju i jajima je med. Obično se dodaju dvije kašičice meda.

Masku je dovoljno jednom sedmičmno nanositi na kosu.

Med vam može posvijetliti kosu s vremenom. Možete koristiti druge alternative poput javorovog sirupa (za svijetlu kosu) ili melase od crne trake (za tamnu kosu).

Foto credit: Pexels

 

NAPIŠI KOMENTAR

10 + 15 =