Sorry, no posts matched your criteria.

Kako postići i održati čistu kožu

Čistu kožu nemaju svi. Mnogi se naime bore s mrljama na licu i aknama. Nekada su akne bile problem s kojm su se suočavali tinejdžeri, u vrijeme puberteta, međutim, danas su akne sve češće kod odraslih osoba. Dermatolozi su saglasni da akne kod odraslih i tinejdžera trebaju lokalnu njegu kože kojom se suzbijaju bakterije, začepljenje pora ali i pojava masnoće na licu. Navedena stanja kože nerijetko su posljedica hormonske neravnoteže, zagađenja, antibiotika, stresa i drugih faktora, ali je lijepa vijest da i za lošu kožu postoje adekvatna rješenja, kako kroz promjenu načina života tako i adekvatnih preparata za njegu.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako postići čistu i lijepu kožu.

LJEPOTA ULAZI NA USTA

Prehrana igra ključnu ulogu u postizanju zdravog izgleda kože. Mnogi se kunu kako su promjene na koži vidjeli nakon što su prestali jesti prerađenu hranu, šećer i mliječne proizvode. Naučnici su otkrili da određena hrana koja uzrokuje porast nivoa šećera u krvi podiže nivo inzulina u tijelu, što uzrokuje reakciju koja blokira pore i stvara mrlje. Zato jedite što češće hranu bogatu antioksidansima; cjelovite žitarice, voće i povrće.

VIŠE SNA

Uvijek spavajte više sati, jer tokom sna koža se obnavlja kroz proces koji se naziva regeneracija. Nedostatak sna može dovesti do umornog tena i podočnjaka. Kod nenaspavanih osoba nivo stresa je veći, a stres je jedan od okidača za pojavu akni.

Nije važno da li vam treba osam ili 10 sati sna, važno je da se naspavate. A dobrom snu pogoduje vruća kupka, ali i nekoliko stranica pročitanih dobre knjige.

ŠTO ČIŠĆA I JEDNOSTAVNIJA BEAUTY RUTINA

Mnogi konvencionalni proizvodi za suzbijanje mrlja na koži sadrže benzoil peroksid, parabene, alkohol, sastojke na bazi nafte, umjetne boje i mirise, što sve može iritirati kožu. Mnogi sastojci koji se bore protiv mrlja, od alfa i beta hidroksi kiselina do prirodnih glina, mogu isušiti i iritirati kožu ako se koriste u prekomjernoj količini.

Korištenjem takvih proizvoda ukloniti ćete zaštitnu barijeru kože, a to samo pogoršava situaciju. Izbjegavajte kompliciranu rutinu njege kože. Neki ljudi svakodevno na lice nanose cijeli arsenal proizvoda, što nije dobro, jer previše proizvoda može biti kontraproduktivno. Ako koristite sredstvo za čišćenje protiv akni koje sadrži benzoil peroksid, ne morate koristiti i fizički piling. Hemijski sastojci otapaju mrtve stanice kože, a pretjerani piling može iritirati kožu i uzrokovati izbijanje.

Kožu tretirajte što nježnije. Ne korostite proizvode koji će je isušiti jer ćete tako oštetiti njen površinski sloj. Umjesto proizvoda na bazi deterdženta koristite netoksična sredstva za čišćenje.Hidratacija je ključna, naročito kada imate nečistu kožu. Koža je već upaljena i isušivanje kože može dovesti do još veće upale. Dakle, akne koje već imate mogu izgledati samo još gore.




NJEGA SVAKI DAN

Ako želite sjajnu kožu, njegujte je svaki dan. Sporadična njega neće dati rezultate, i nema rezultata preko noći. Rutina će u mnogome utjecati na popravljanje stanja kože. Za prve rezultate morate se strpiti najmanje šest sedmica, čak i ako imate pomoć dermatologa ili estetičara. Birajte proizvode napravljene od gline, drvenog ugljena, salicilne kiseline, vitamina C i cinka. I dajte im vremena da počnu djelovati.

Foto credit: Unsplash

NAPIŠI KOMENTAR

1 × 4 =