Sorry, no posts matched your criteria.

Vježbate i na dijeti ste, ali salo na stomaku ne nestaje: Znamo kako ćete smanjiti volumen trbuha

Ako djevojke i žene i o čemu razmišljaju kada je linija u pitanju onda je to ravan stomak. Jedne ga žele postići ishranom, odnosno strogim dijetama, a druge vježbama. Međutim, nijedna ni druga metoda nekada jednostavno ne daju rezultate. Da biste se riješili sala na stomaku, najvažnije je da utvrdite uzrok zbog kojeg se i pojavilo, jer uklanjanje sala na stomaku nije samo izvođenje stotina trbušnjaka i ograničavanje unosa hrane. Postoje i druge, efikasnije i manje restriktivne metode koje možete isprobati.

NAPUHAN STOMAK

Kod ovog tipa stomaka, stomak je ravniji ujutro nego popodne. Trbuh se vremenom povećava, a to je zbog loše probave ili nadimanja. Nadutost se javlja i kod mršavih i gojaznih žena i povezana je s alergijama na hranu, usporenom probavom ili neuravnoteženom crijevnom florom.

Ponekad je nadutost uzrokovana hranom koju redovno jedemo. Ako je vaša prehrana monotona i ako uvijek jedete istu hranu, teško ćete primijetiti intoleranciju na hranu, a nju najčešće uzrokuju laktoza, kvasac, alkohol i gluten. Najbolje je da ih isključite iz prehrane, i jedete svježe povrće, ribu, piletinu.

Ako imate naduvan stomak, njegujte sljedeće zdrave navike:

 • Nemojte jesti kasno navečer, bolje je da vam doručak bude obilniji.
 • Ako možete, prošetajte nakon jela.
 • Pijte mnogo vode tokom dana.
 • Uživajte u zdravim probioticima, kao što je jogurt, koji sprječava probavne smetnje.
 • Ako ste nedavno rodili (u protekle dvije godine), moguće je da vam trbuh neće biti ravan kao prije trudnoće, dok će njegov donji dio biti izbočen. Nakon trudnoće, maternica postaje teža i pada prema dolje. I obično je potrebno najmanje šest sedmica da se želudac vrati u normalu, ali ponekad je potrebno mnogo duže da se oporavi. To ne znači da treba vježbati odmah nakon porođaja. Prema preporukama ljekara, teške fizičke aktivnosti treba izbjegavati tri mjeseca. Nakon porođaja ne brinite o težini, već se fokusirajte na dobrobit sebe i svoje bebe.
 • Jedite riblje ulje jer će vam pomoći da sagorite višak masnoća u tijelu. Dodajte avokado, losos i chia u svoju prehranu, zato što ove vrste masti opskrbljuju tijelo hranljivim materijama, sprječavaju umor i pomažu u apsorpciji vitamina.
 • Nakon trudnoće se fokusirajte na vježbanje mišića dna zdjelice, jer ih je potrebno ojačati nakon porođaja. To su takozvane Kegelove vježbe. Vrlo je važno da vam vježbe odobri liječnik.
 • Znajte i da će dnevno spavanje ubrzati proces sagorijevanja masti.

  Foto credit:Andres Ayrton/Pexels

SALO U DONJEM DIJELU TRBUHA

Ženski stomak je prirodno zaobljeniji od muškog. U njemu se često nakuplja meko masno tkivo, posebno u donjem dijelu trbuha. Ženama sa stresnim načinom života teško je pronaći vrijeme za fitnes i zdravu ishranu, ali i kada ga nađu zapadnu u depresiju jer vježbe koje rade ne daju željene rezultate. Problem je što uvijek radite isti ciklus vježbanja ili jedete nezdravu hranu. Tako nećete postići održive rezultate. Donji dio trbuha je nezahvalan kada je riječ o nakupljanju naslaga, čak i vitke žene često imaju sloj masti u donjem dijelu trbuha, iako naporno vježbaju.

Ako želite da se riješite ove vrste stomaka, važno je vježbati. Nemojte uvijek raditi iste pokrete, isprobajte različite sportove i vježbe, izazivajte sebe i zapamtite važnost treninga snage.

Zdrava ishrana je ključni segment gubitka masti na stomaku. A, osim što će pomoći da smanjite naslage, spriječit ćete i zatvor i nadimanje.

 • Jedite više zelenog povrća, integralnih žitarica i voća.
 • Promijenite pokrete stomaka. Isprobajte kružni trening koji kombinira snagu i aerobnu vežbu, odnosno, što više radite čučnjeve i preskakanje užeta.

  Foto credit:Marta Wave/Pexels

KORTIZOL STOMAK

Abdomen kod ovog tipa je tvrd, napet i izbočen od dijafragme do pupka. Povećanje abdomena ne javlja se samo zbog nezdrave hrane, već i zbog lučenja kortizola, koje se povećava sa stresom. Stalna žurba na posao brzo dovodi do povećanog stresa i nivoa kortizola, što dovodi do ubrzanog skladištenja masti.

Ako konzumirate previše kofeina i jedete brzu hranu, nemate jasan raspored, brže i lakše ćete nakupljati masti u stomaku. Jedan od načina da spriječite kortizolski stomak je da se više odmarate i smanjite nivo stresa. Dozvolite svom tijelu da samostalno regulira količinu kortizola i ne pati od anksioznosti.

Kako spriječiti/smanjiti kortizol u stomaku?

 • Jedite orahe za užinu.
 • Ograničite unos kafe: dvije šoljice dnevno su dovoljne i ni na koji način neće utjecati na poremećaj spavanja.
 • Budite aktivni, ali birajte aktivnosti kao što su joga, pilates ili šetnja parkom.
NAPIŠI KOMENTAR

five × 2 =