Sorry, no posts matched your criteria.
kako smrsati uz kafu zula digest

Kako smršati uz kafu

Većina ljudi dan počinje šoljicom kafe. U BiH kafu svakodnevno pije oko 64 posto ljudi, ali BiH nije zemlja koja je rekorder po broju ljubitelja kafe. Zemlja u kojoj se najviše popije kafe je Finska. U Finskoj naime, na godišnjem nivou, jedan stanovnik popije 12 kg kafe, slijedi Norveška sa 9,9 kilograma po stanovniku, te Island sa 9 kilograma. Kafa je u mnogim zemljama način života, i napitak bez kojeg se ne počinje dan, a na Balkanu nijedna trač partija niti poslovni sastanak. Ali, šta je sa onim ljudima koji su na dijeti? Mnogi imaju dilemu da li u restruikciji trebaju piti kafu, je li moguće piti je i gubiti kilograme? U nastavku donosimo odgovore o prednostima i zdravstvenim rizicima pijenja kafe.

MOGU LI PITI KAFU DOK MRŠAVIM?

Kafu možete piti na dijeti! Zato što kafa praktično nema kalorija (samo dvije). Zapravo, sadržaj kalorija zavisi samo od toga koliko šećera ili drugih aroma (mlijeka npr.) stavite.

Koliko kafe možete popiti dok gubite kilograme?

Tri do četiri šoljice kafe dnevno neće prouzrokovati probleme zdravim, odraslim osobama. Ali, samo pod uslovom da ne koristite druge proizvode koji sadrže kofein (čaj, čokolada, kola).

Ako ste na dijeti i ne pijete više od dvije šoljice dnevno, možete sebi priuštiti zaslađivanje. Samo vodite računa da jedna kašika šećera sadrži 20 kalorija.

Foto credit:Nathan Dumlao/Unsplash

DA LI KAFA SAGORIJEVA MASTI?

Ne, ne sagorijeva, ali smanjuje apetit.

Mogu li piti kafu uveče dok mršavim?

Da, i super će vam doći da ne posežete za hranom prije spavanja. Zato, slobodno nakon večera, popijte kafu dok gledate film ili radite nešto na računaru.

Ali obratite pažnju na ponašanje i simptome organizma. Višak kofeina je odgovoran za tremor, nervozu i tahikardiju.

Kofein vas ne drži budnim, on stimuliše centralni nervni sistem, pojačava snagu srca, stimuliše rad crijeva, pa čak ima i blagi diuretski efekat.

Pored toga, kofein stimuliše rad štitne žlijezde i daje sjajan osećaj energije u tijelu. Pomaže ženama da ostanu u formi i u borbi protiv celulita. Kofein blagotvorno djeluje na kožu sprečavajući razvoj tumora potiskivanjem ATR enzima iz UV zraka. Poboljšava zdravlje kose, aktivira i ubrzava rast kose.

KAKO SMRŠATI UZ KAFU

Pijete kafu, ali kilogrami ne sagorijevaju sami. Smanjite euforiju, jer dobro znate da stvari sa gubitkom kilograma ne funkcioniraju na tako jednostavan način. Ali, ono što je istina, je da zaista postoje namirnice koje pomažu tijelu da izgubi masnoću.

Kako kafa pomaže u mršanju? Pa, tako što pospešuje metabolizam. Naučno je dokazano da kofein pomaže sagorijevanju masti (lipoliza). Lipoliza osigurava da se masne naslage razgrađuju na pojedinačne komponente i koriste za obezbjeđivanje energije tijelu. Kofein također povećava proizvodnju topline (termogenezu), a time i potrošnju energije. Metabolizam se pospješuje, uz kafu organizam troši 50-100 kcal više nego bez nje. Da, kofein može pomoći da mršate, ali regulacija ishrane i tjelovježba su ključne.

Sve gore navedeno zvuči sjajno. Ali budite oprezni! Ne pijete mnogo šoljica za redom. Jer, kada dobije veliku količinu kafe, organizam se navikne na efekat i ništa se ne dešava. Da biste vidjeli rezultate, ne biste trebali piti više od 2-3 šoljice dnevno. Ispijanje kafe samo po sebi ne izaziva čuda mršavljenja. Ali svojstva kofeina pomažu taj cilj. Kao što smo rekli, efekti se postižu u kombinaciji sa zdravom prehranom i vježbanjem.

Inače, harmonična i intenzivna tjelovježba stimuliše gubitak masti više nego intenzivan sport. Kratkim, ali vrlo intenzivnim opterećenjima tijelo sagorijeva ugljikohidrate, a ne masti. Tako će jedan sat sporog trčanja uništiti više masti nego brzi trominutni sprint.

Foto credit:Unsplash

RECEPT ZA KAFU ZA MRŠAVLJENJE

  • 1 kašičica cimeta;
  • 2 kašičice kokosovog ulja;
  • 1 kašičica meda.

Sipajte vruću kafu u omiljenu šoljicu, dodajte preostale sastojke i dobro promiješajte.

Kako sastojci pomažu da smršate

Med je čudotvorni lijek prirode. Sadrži mnogo hranljivih sastojaka, ima dezinfekciono dejstvo, jača imuni sistem i štiti od žudnje za hranom tokom cijelog dana. Cimet ne samo da daje poseban ukus, već i stimuliše sagorijevanje masti. Kokosovo ulje djeluje kao prirodno sredstvo za suzbijanje apetita i također povećava sagorijevanje masti.

kako smrsati uz kafu zula digest

Foto credit: Jenny Ueberberg/Unsplash

NAPIŠI KOMENTAR

one + 5 =