Sorry, no posts matched your criteria.

Pjegice ne možete u potpunosti ukloniti, ali ih uz pomoć nekoliko prirodnih sastojaka možete prorijediti

Neki pjegice na licu imaju cijelu godinu, neki samo ljeti. Među onima koji ih imaju, postoje i oni koji bi ih se rado riješili, kao što i među onima koji ih nemaju postoje oni koji bi ih rado povremeno imali.

Da biste bez greške napravilu lažne pjegice na licu Margaux Jalouzot, vizažistica L’Oréal Paris, preporučuje korištenje prave olovke prema boji kože. Najbolje je da birate olovku za obrve jer ima vrlo fino i suho jezgro u sebi, često vrlo tamne boje. Prirodno, bez sedefastih tragova.

Naoštrite olovku i sa više ili manje pritiska pravite tačkice različitih veličina. Nanesite olovku na nekoliko područja, kao što su most nosa, vrh jagodica i vrh obrva kako biste postigli prirodan izgled. I ne zaboravite nanijeti puder kako biste zadržali šminku i smanjili kontraste, tapkanjem kistom, nikako razmazivanjem.

Ono što je važno da znate je da su pjegicama naročito sklone osobe svijetlog takozvanog keltskog fototipa kože sa dominacijom crvenog pigmenta, te osobe koje imaju kombinaciju svijetlih očiju i tamnije kose.

Na licu nastaju kao posljedica lokalnog nakupljanja pigmenta melanina čija količina varira ovisno o izloženosti UV. U prijevodu, pojavljuju se na koži onih kod kojih se prekomjerno proizvodi melanin, tvar odgovorna za tamnjenje i koja štiti epidermu od izlaganja suncu. Ona svijetla koža koja nije dovoljno “naoružana” da ravnomjerno reagira na UV zrake, najviše je podložna stvaranju pjegica.

Smatra se da su pjegice posljedica genetskog nasljeđa. Također, vrlo je važno znati da pjegice ne ukazuju ni na kakvo ozbiljnije zdravstveno stanje, ali da su osobe koje ih imaju sklonije oštećenjima kože do kojih može dovesti UV zračenje.

I dok mnogima pjegice na licu izgledaju vrlo simpatično i daju posebnost licu, postoje i oni koji bi ih se najradije riješili. Pjegice ne možete u potpunosti ukloniti, možete ih samo prorijediti, te uz pomoć nekih prirodnih sastojaka spriječiti.

Sok od limuna: nanesite sok pomoću pamučne krpe te isperite. Limun je poznat po tome da posvjetljuje kožu.

Med: Pomiješajte med sa soli ili šećerom kako biste napravili piling. Med smanjuje pigment.

Jogurt: Nanesite jogurt na lice i ostavite nekoliko minuta, a potom isperite. Sadrži mliječnu kiselinu koja djeluje protuupalno, smiruje kožu i čisti lice.

Luk: Utrljajte luk na kožu te zatim isperite toplom vodom. Luk čisti kožu te na taj način smanjuje mrlje.

Foto credit (naslovna):Gabriel Silvério/Unsplash

NAPIŠI KOMENTAR

1 + 1 =