Sorry, no posts matched your criteria.

Kada vam oni dani u mjesecu sabotiraju kožu lica oslonite se na ove rituale

Akne su uobičajene promjene na koži u periodu koji najavljuje dolazak menstrucije. U klubu niste sami, i dobra je vijest da bubuljice ne morate podnositi. Postoje ritauli kojima se tokom menstruacije možete okrenuti, a koji će vas i vašu kožu bezbjedno provesti kroz one dane u mjesecu.

Ako se hormonalne, cistične akne javljaju češće nego što je sedmica prije mentruacije, predlažemo razgovor sa dermatologom.

VAZELIN

Kada primijetite da vam je koža veoma suha tada je vrijeme za slugging (slugging prvo je došao iz svijeta K-ljepote, a kasnije postao viralan na Redditu, podrazumijeva nanošenje tankog sloja vazelina na lice kako bi se spriječio gubitak vode). Vazelin se nanosi uvečer a uklanja s lica ujutro. Osjetit ćete da vam je koža svjetlija, glatka i hidratizirana.

DNEVNO TUŠIRANJE

Iako je tuširanje stvar lične higijene, odvajanjem vremena za tuširanje svakog dana tokom mentruacije može pomoći da se osjećate bolje. Eliminirat ćete stres, ublažiti bol, akne…

Nakon tuširanja (topla voda isušuje kožu), obavezno dobro hidratizirajte kožu.

ŠTO VIŠE BEZ ŠMINKE

Tokom menstruacije na koži se ispoljavaju promjene, i da biste joj olakšali pokušajte tokom sedam dana da što rjeđe nanosite debeli sloj podloga, pudera i teške šminke na nju.

Umjesto toga, oslonite se u tom periodu na što kvalitetniju njegu.

VLAGA

Tokom menstruacije veoma je važno da kožu što više hidratizirate. Tokom tih dana nije dovoljno samo nanijeti hidratantnu kremu, već se trebate osloniti na temeljito čišćenje lica, nakon njega nanesite hidratantni tonik, serum s hijaluronskom kiselinom, kremu za oči i gustu hidratantnu kremu, a nakon toga cijeli proces zaokružite vazelinom ili uljem za lice. Ovo je idealno vrijeme i da konačno isprobate sve silne maske koje ste negdje sklonili i zaboravili na njih.





MASAŽA LICA

Natečenost je još jedna promjena na koži tokom menstruacije. To je uglavnom posljedica povećanog unosa šećera i soli. Umjesto da se odreknete omiljene hrane, u svoju rutinu uvedite masažu lica koja će pomoći u uklanjanju napuhanosti i energizirati kožu ujutro. Dok pijete svoju jutarnju kafu možete naprimjer laganim pokretima preći preko lica valjkom za masažu. Lako, zar ne? Tokom dana preporučujemo ulje za lice s kojim ćete lakše masirati kožu. Rezultat će biti čvrsta i glatka koža.

IZBJEGAVATI PRETJERANI PILING

Gomilati pilinge i maske od gline na mjestima gdje očekujete izbijanje bubuljica samo će dodatno iritirati kožu. Kada dođe do hormonske promjene na licu, njega neka bude laganija, nikako ne pretjerujte s pilinzima, kako koža ne bi postala više suha i iritirana. Držite se kvalitetne njege, svoje uobičajene rutine, i akne će nestati za nekoliko dana.

Foto credit:Thirdman/Pexels

NAPIŠI KOMENTAR

two × three =