Sorry, no posts matched your criteria.

Zašto biti sam ne znači i biti usamljen

Vaša idealna subota izgleda tako da ste na izlaznim vratima oko 11 sati. Do tada ste se razbudili, doručkovali, popili kafu i vrijeme je za brzo hodanje od pola sata ili prijepodnevnu šetnju. Sama. Introvertnim osobama je vrijeme provoditi sam visoko na listi prioriteta. Takve osobe danima mogu biti same, dok s druge strane postoje i one koje se boje i pomisli da će same provesti nekoliko minuta, a kamoli cijeli dan.

Biti sam ne znači nužno i biti usamljen, evo zašto:

1.Činiti stvari za sebe dio je brige o sebi

Prijavite se na jogu, pohađajte kurs kuhanja, razmazite se maskom za lice i pjenušavom kupkom. Bez obzira da li kroz svoje aktivnosti upoznajete nove ljude ili ne, one će vam poboljšati kvalitetu života i pružiti mir. Kada vrijeme nasamo postane sinonim za poboljšanje samog sebe, nikada više neće biti neproduktivno, dosadno ili usamljeno.

2.Biti sebičan nije uvijek loša stvar

Raskinuli ste vezu. Ponovo ste singl. Nema više kompromisa oko toga koji film ćete pogledati ili restoran u kojem ćete jesti, odluka je sada na vama. No, ovdje nije riječ samo o tome da stvari radite na svoj način, već i o spoznaji da možete raditi stvari sami i jednako uživati ​​u tome. Iako u početku može biti izazovno, biti neovisan o drugima i oslanjati se na sebe kako biste iskoristili dan i pronašli sreću, može biti isplativo.

Foto credit:Ron Lach/Pexels

3.Prepustite se “normalnom” vremenu nasamo

Vrijeme u kojem ste sami možete iskoristiti tako što ćete napokon pogledati svoje omiljene emisije ili pročitati knjigu na kojoj se već počela skupljati prašina.

4.”Život počinje kada izađete iz zone udobnosti”

Raditi nešto novo ili strano za vas, može biti izazovno, čudno i jednostavno zastrašujuće. I to je potpuno razumljivo. Ali tek kada prevaziđemo svoju nesigurnost i sumnju u sebe, stvarno počinjemo doživljavati život i sve što on može ponuditi. Pokušajte naprimjer otići na večeru sami (ako Carrie Bradshaw može, zašto ne biste vi), sami u kinu pogledati film, ili jednostavno prošetati da razbistrite glavu. O tome šta će stranci misliti o vama ne razmišljajte. Kada ste zadnji put vidjeli nekoga samog i osudili ga? Osim toga, ovdje se ne radi o njima. Riječ je o vama.

Dakle, sam provoditi mnogo vremena nije svačija šolja čaja, ali kao i dovoljno sna i održavanje zdravih navika, sve je u ravnoteži i umjerenosti. Ako se osjećate usamljeno i smatrate da je biti sam posljednje što vam treba, možda bi bilo dobro da pošaljete poruku prijatelju ili prijateljici i predložite da se nađete na kafi. A ako se ne možete sjetiti kada zadnji put niste bili u blizini ljudi, možda bi u vašem najboljem interesu bilo da se malo osamite i pročistite taj svoj dnevni raspored.

 

NAPIŠI KOMENTAR

13 − twelve =