Stari grčki recept: Musaka bez grama mesa
Da bi i vegetarijanci uživali u ukusnim jelima koja se inače spremaju s mesom, pobrinuo se slavni kuhar Jamie Oliver. Tradicionalni grčki recept za musaku je izmijenio, tako što je izbacio janjetinu, te u recept ubacio vrganje. Na kraju je napravio smjesu koja je postala istinski vegetarijanski užitak. Nadamo se da će se i vama svidjeti. U sastojcima je i vino, no, vi, ukoliko ne volite vino, ono nije nužno, pa ga ne morate ni koristiti. Prijatno!
SASTOJCI
- 15 g suhih vrganja
- 2 glavice luka
- 2 čehna luka
- maslinovo ulje
- 4 grančice svježeg ružmarina
- 4 grančice svježe kadulje
- sušeni origano
- 250 ml crnog vina
- 1 x 660 g staklenke slanutka
- 100 g sušene smeđe leće
- 4 svježa lista lovora
- 2 x 400 g konzerve kvalitetnog paradajza
- 4 velika čvrsta patlidžana
- 800 g krompira
- 750 ml mlijeka
- 5 zrna crnog bibera
- 75 g maslaca
- 75 g brašna
- 50 g feta sira
- 50 g sira kefalotyri ili pecorino
- 2 velika jaja
PRIPREMA
- Zagrijte rernu na 180ºC
- Vrganje prelijte ključalom vodom, a zatim ih ostavite sa strane da se rehidriraju.
- Ogulite i sitno narežite luk i bijeli luk, a zatim ga sjedinite u velikoj tavi na srednje laganoj vatru sa kašikom ulja. Očistite listove ružmarina i kadulje i dodajte kašičicu suhog origana.
- Vrganje grubo nasjeckajte (ostavite tekućinu za namakanje) i dodajte u tavu, a zatim ih pržite 10 minuta, ili dok ne omekšaju, povremeno miješajući. Pojačajte vatru na najjaču, zatim dodajte vino i pustite da prokuha. (Ukoliko ne volite vino, ovaj recept može i bez njega).
- Umiješajte slanutak (sok i sve), leću i dva lista lovora. Rukama izgnječite paradajz, a zatim ulijte tekućinu od vrganja.
- Začinite sa soli i biberom, pa kuhajte na laganoj vatri jedan sat, ili dok se ne zgusne i reducira, povremeno miješajući.
- Patlidžane izrežite i ogulite, ostavljajući malo kožice da stvorite prugasti efekt, a zatim narežite na kolutove debljine 1 cm. Stavite u cjedilo, dobro pospite prstohvatom soli i ostavite u sudoperu da se ocijedi (so će izvući vlagu).
- Krompir ogulite i narežite na kolutove debljine 1 cm, pa kuhajte u tavi s kipućom slanom vodom pet minuta. Ocijedite i ostavite da se osuši na pari, a zatim stavite u veliku, duboku tepsiju (30 cm x 40 cm).
- Začinite, pokapajte uljem i pospite prepunom kašikom suhog origana. Dobro promiješajte da se prekrije, a zatim pecite u jednom sloju 30 do 40 minuta, ili dok ne porumeni i ne omekšaju.
- U međuvremenu isperite patlidžane i osušite kuhinjskim papirom, a zatim ih rasporedite na nekoliko velikih pleha za pečenje.
- Prelijte uljem, začinite biberom i origanom, a zatim pecite uz krompir 30 do 40 minuta, ili dok ne porumeni.
- Zagrijte mlijeko s preostala dva lista lovora i biberom u zrnu u tavi na srednje laganoj vatri. Prije nego što prokuha, procijedite, zatim obrišite tavu i vratite na srednju vatru.
- Otopite maslac, a zatim dodajte i miješajte s brašnom da dobijete pastu. Počnite dodavati vruće mlijeko, miješajući svaki dodatak prije nego što dodate još, dok ne dobijete glatki, kremasti umak.
- Izmrviti jednu trećinu fete, naribajte trećinu kefalotirija, a zatim dinstajte na laganoj vatri još pet minuta ili dok ne postane gusta i glatka. Ostaviti da se malo ohladi.
- Za sastavljanje kašikom prelijte polovicu ragùa na pladanj s krompirom, a zatim na njega rasporedite pola patlidžana. Ponovite s preostalim ragùom i patlidžanima.
- Odvojite jaja (bjelanjke sačuvajte za drugi recept). Žumanjke umutite u umak, pa prelijte preko patlidžana. Izmrvite i naribajte preko preostalog sira, pospite uljem i pecite 40 minuta, odnosno dok ne porumeni.
- Ostavite da odstoji 30 minuta pa poslužite. Odlično uz grčku salatu.
Izvor tekst i foto:Jamie Oliver