Sorry, no posts matched your criteria.

Sara Bero, majka hrabrost u emotivnom intervjuu: Šta će biti s Irmom i Ildom kada mene ne bude

Svojom hrabrom borbom da kćerkama Ildi i Irmi pruži sretno djetinjstvo, mlada majka Sara Bero iz Podgorice, skrenula je pažnju regionalne javnosti na život djece rođene s down sindromom. Imala je samo 20 godina, kada je na svoj rođendan, u sedmom mjesecu trudnoće, na svijet donijela blizanke Ildu i Irmu. Tada su joj liječnici saopćili da njene djevojčice imaju Down sindrom. Ništa tokom trudnoće nije upućivalo na to.

Sredina, nenavikla na drugačije od sebe, savjetovala joj je da se odrekne djevojčica, uz sugestije kako je cijeli život pred njom. Zahvaljujući svojoj čeličnoj volji, majčinskoj ljubavi i shvatanju da život nosi lijepe, ali i teške situacije koje treba znati prihvatiti i nositi, Sara je svojim djevojčicama, koje danas imaju 13 godina, pružila svu ljubav svijeta, i ne samo to, trudila se i trudi da im osigura siguran i bezbrižan život ispunjen zabavom, igrom i radošću.

Ilda i Irma su tako ušle u domove hiljada i hiljada ljudi, stekle simpatije regionalne javnosti, bave se manekenstvom, te su ostvarile i ulogu u jednom muzičkom spotu.

Sara sa kćerkama Ildom, Irmom i najmlađom Inom Foto credit:Instagram

Djevojčice posljednjih nekoliko godina održavaju i kontakt s ocem, viđaju ga svaki drugi vikend, što je Sari kao majci jako važno, upravo zbog njihove sreće.

Saru i njene djevojčice smo posjetili u Podgorici ovog mjeseca, u vrijeme kada se obilježavao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Po prvi put ekskluzivno, pred kamere dovodi i najmlađu, trogodišnju kćerku Inu. Energija koju smo osjetili kada su nas dočekale je posebna, baš kao i Sarina snaga, koju je pokazala kada je počela svoju javnu borbu sa predrasudama i diskriminacijom u našem društvu. Ona je i prva žena u regionu koja je javno počela da priča o osobama s down sindromom. Svojim javnim nastupima i projektima koje organizuje, ukazuje koliko je važno da nemamo predrasude prema osobama s poteškoćama u razvoju, sa drugačijima od sebe, koliko je važno prepoznati i širiti ljubav i biti empatičan, te pružiti podršku. Upravo u toj njenoj borbi, mnoge majke, koje imaju djecu s down ili drugim sindromom, s prostora bivše Jugoslavije, dobile su motiv da idu naprijed i nikada ne odustaju. Sara je primjer da je moguće preživjeti sve oluje koje život donese.

Razgovarala: Fatima Šehović

NAPIŠI KOMENTAR

20 + 17 =