Sorry, no posts matched your criteria.

Kako spriječiti opadanje kose kod žena

Ispadanje kose prirodan je dio životnog ciklusa kose; dlake rastu, neko vrijeme miruju, a zatim ispadaju, a na njihovom mjestu raste nova kosa. Normalno je da dnevno opadne, uključujući i ono koje se dešava pri pranju, između 70 i 100 dlaka kose, međutim, ukoliko primijetite da vam je opalo više od 100 dlaka, potrebno je da se ozbiljnije pozabavite problemom, jer moguće je da se radi o nekoj vrsti alopecije.

Statistike pokazuju da su muškarci češće pogođeni gubitkom kose, dok 30 % žena pati od nekog oblika alopecije.

NAJČEŠĆI UZROK GUBITKA KOSE KOD ŽENA

Kao i kod muškaraca, najčešći uzrok opadanja kose je androgena alopecija, ali ona se razlikuje kod muškaraca i žena.

Muškarci gube kosu najčešće prvo na zaliscima, a zatim na tjemenu, pri čemu u kasnijim fazama ostaje samo kosa iza sljepoočnica i na tjemenu te na zatiljku, žene gube kosu prvo na razdjeljku, a zatim na tjemenu. Kosa se razrjeđuje, ali rijetko dolazi do tako drastičnog gubitka kose kao kod muškaraca.

UTJECAJ MUŠKIH SPOLNIH HORMONA NA FOLIKULE

Androgena alopecija je stanje u kojem androgeni, muški spolni hormoni, koji su prisutni i kod žena, negativno utječu na vitalnost folikula. Kod nekih osoba mogu usporiti rast nove dlake, stanjiti je, zbog čega kosa postaje sve slabija, i u konačnici prestane rasti.

Uzrok androgene alopcije mogu biti i hormonalni problemi, sindrom policističkih jajnika ili neke vrste tumora, zbog čega je važno problem sagledati u široj slici; a to znači provjeriti stanje hormona, kao i opće zdravlje organizma.

Foto credit:Unsplash

ALOPECIJA AREATA KAO DRUGI NAJČEŠĆI OBLIK ĆELAVOSTI

Za razliku od androgene alopecije, koja znači trajan gubitak kose, kod alopecije areate kosa vrlo često, u periodu od pola godine, ponovo naraste. Ovaj tip ćelavosti može se javiti i nakon izloženosti velikim stresovima, kao i kod osoba koja imaju povišena antitijela štitnjače.

TELOGENI EFLUVIJ

Telogeni efluvij je stanje u kojem dlaka prerano ulazi u stanje mirovanja, zbog čega i ispada prije vremena, tako da se kosa ne uspije obnoviti, i razrjeđuje se na cijelom tjemenu. Nasreću, kosa obično ponovo naraste. Uzroci ove vrste ćelavosti mogu biti: veliki stres, toksini iz okoline, posljedica nekih oboljenja ili uzimanje određenih vrsta lijekova. Ponekad se događa u menopauzi ili tokom trudnoće i nakon porođaja. Jedan od uzroka može biti i nedostatak željeza, cinka, B-vitamina u organizmu.

Foto credit:Unsplash

KAKO SPRIJEČITI OPADANJE KOSE KOD ŽENA?

Ako primijetite pojačano opadanje kose, u Poliklinici Bagatin savjetuju da se obratite liječniku dermatotologu, koji će utvrditi da li kosa opada zbog neke bolesti, nedovoljno nutrijenata, hormonalnih problema, genetske predispozicije i slično. Izdvajaju i dvije metode, odnosno tretmana koja mogu biti od pomoći; mezoterapija i terapija matičnim stanicama iz vlastite krvi. Ovi tretmani dubinski hrane i oporavljaju folikule i sve stanice tjemena, čime pomažu očuvanju i ponovnom rastu kose.

METODE LIJEČENJA ALOPECIJE

Mezoterapija je nehirurška i minimalno invazivna metoda estetske dermatologije. Provodi se tako što se direktno u tjeme ubrizga koktel vitamina, minerala, antioksidansa, hijaluronske kiseline i drugih aktivnih tvari. Ova metoda koristi se više od šezdeset godina za obnovu kose, ali i pomlađivanje kože lice i tijela s odličnim rezultatima. Kosa koja opada zbog nedostatka nutrijenata ili sličnih poteškoća ovime dobiva snažan poticaj za obnovu i zaustavljanje procesa gubitka kose.

Terapija prorijeđene kose vlastitom krvlju je inovativna metoda u kojoj se korištenjem krvne plazme iz vlastite krvi potiče obnova tjemena. Trombociti, bio-aktivne tvari i faktori rasta koji se prirodno nalaze u krvnoj plazmi prirodan su i učinkovit način hranjenja i poticanja regeneracije stanica.

Androgena alopecija može se liječiti lijekovima (minoksidilom, finasteridom, antiandrogenima ili estrogenima), ali s obzirom na to da su ti lijekovi potencijalno toksični, odluku o njihovom uzimanju mora donijeti specijalist dermatolog.

U Poliklinici Bagatin ovi lijekovi dostupni u obliku spreja ili gela za lokalnu primjenu čime se ostvaruje jednako učinkovit poticaj za rast kose, a bez popratnih nuspojava koje se mogu javiti kada ove lijekove uzimamo u obliku tableta.

Osnovna terapija za alopeciju areatu obično su kortikosteroidi, koji ponekad mogu zaustaviti napredovanje alopecije i pomoći očuvanju kose.

Jedino trajno rješenje za izgubljenu kosu uslijed androgene alopecije i drugih vrsta ireverzibilnog gubitka kose je presađivanje kose FUE metodom. Provodi se tako što se  presađuju folikule s donorske regije. Tretman se obavlja vrlo tankim iglama kojima hirurg vadi folikule, a zatim ih presađuje na područja gdje je kosa izgubljena. Budući da je riječ o vlastitoj kosi, nakon što kosa naraste, postiže se potpuno prirodan izgled kose.

Izvor: Poliklinika Bagatin

Foto credit:Mohamed Hassan/Pixabay

NAPIŠI KOMENTAR

four × five =