![](https://muun.ba/wp-content/uploads/2022/03/teletina.jpg)
Pripremite teletinu na drugačiji način, sa gljivama i u kremastom umaku
Teletina pripremljena na razne načine među najpopularnijim je jelima na našim trpezama. Naročito u vrijeme velikih porodičnih ručkova ili u prlikama kada nam gosti dolaze. Obično se priprema sa krompirom, pečena ili lešo. Ovoga puta na adresi punkufer smo pronašli drugačiju recepturu za pripremu teletine. Priprema se sa gljivama u kremastom umaku. Za prilog možete pripremiti rižu, krompir ili rezance.
SASTOJCI
- 500 g teletine
- 2 kašike brašna
- 40 g maslaca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 2 čehna bijelog luka
- 7 svježih listova kadulje
- 200 g šampinjona
- 2,5 dl suhog bijelog vina
- 2,5 dl vrhnja za šlag bez šećera
- so, biber
PRIPREMA
- Očistite meso od žilica pa ga narežite na trakice i pospite brašnom. U tavi zagrijte polovicu maslaca i ulja. Čim se maslac zapjeni, dodajte meso i kratko ga zapecite sa svih strana. Odložite na tanjir.
- U tavu dodajte ostatak maslaca i ulja te popržite nasjeckani luk, bijeli luk i kadulju, a zatim dodajte i krupno narezane gljive. Dobro promiješajte i kada gljive počnu omekšavati, nastavite kuhati još oko 5 minuta.
- Dodajte vino pa dobro promiješajte dno tave da se rastope zapečeni mesni sokovi. Dodajte teletinu i kuhajte miješajući dok vino ne ispari. Smanjite vatru i kuhajte još 10 minuta.
- Posolite i pobiberite, a na kraju dodajte vrhnje. Kad prokuha kuhajte dvije minute, a zatim maknite s vatre i poslužite.
Prijatno!