Sorry, no posts matched your criteria.

Pitali smo Saru Visintin: Kako se šminkati u proljeće i ljeto

Svako godišnje doba zahtijeva poseban tretman kože lica. Zimi obično koristimo jači make-up, dok u ljetnom periodu on treba biti lakši i prozračniji. O tome kako nakon zime pripremiti kožu lica za toplije vrijeme, te koji make-up koristiti, razgovarali smo sa Sarom Visintin, jednom od najtraženijih make-up artistica u našoj zemlji.

“Kožu lica potrebno je njegovati tokom cijele godine, a dolaskom toplijih dana njega bi trebala biti intenzivnija. Krema sa zaštitnim faktorom 30 ili idealnim 50, je neizostavna. Osim nje, preporučujem hranjive serume, koji se nanose na kožu lica, vrata i dekoltea, pilinge na bazi hranjivih ulja, dva do tri puta sedmično”, savjetuje Sara.

Make-up artistica Sara Visintin

PODLOGA

Ljeti odijevamo laganiju odjeću pa tako i koža na licu voli laganiju podlogu. Kao što sam već rekla, važna je adekvatna priprema i njega lica, zatim puder manje prekrivne moći, bb krema ili pak samo korektor na pojedinim mjestima. Lice bi trebalo izgledati svježe, blistavo i prozračno. Izbjegavati primere, koji zatvaraju pore lica (ne isključuju se u posebnim prilikama), i teške pudere na bazi ulja. Treba koristiti sve što je na bazi vode.

Osobama s osjetljivom kožom ljeti ne preporučujem kreme na bazi vitamina C, dok ih one koje nemaju osjetljivu kožu mogu primjenjivati, ali isključivo navečer, kako ne bi došlo do hiperpigmentacije.


BB KREMA ILI PUDER

Ako je riječ o dnevnom makeup-u dobra i hranljiva bb krema, iluminator i kvalitetan korektor će biti pun pogodak. Ne zaboravimo setirati podlogu nekim mineralnim puderom u prahu ili kamenu kako bi nam make-up bio što dugotrajniji. Ako je ipak posebna prilika u pitanju svakako ćemo koristiti puder sa većom moći prekrivanja.



RUMENILO, HIGHLIGHTER ILI BRONZER

I rumenilo i highlighter i bronzer, ali da se vodi računa o redosljedu nanošenja. Koža treba biti pripremljena, nanešen puder, setirana, a zatim slijede: bronzer, koji može biti mat teksture, a može sadržavati i sedef (uvijek pripaziti na boju i nijansu bronezera, kako ne bi bio pretaman), zatim slijedi rumenilo; ružičaste ili narandžaste boje, koje će dati svježinu cjelokupnom looku, također, može biti u kombinaciji sa sedefom, i na kraju highlighter; kompaktan ili u tečnom obliku. Nanosi se samo na ivične kosti lica, a može se nanositi i na regiju dekoltea čime će se istaknuti ključne kosti. Ne pretjerati s količinom, jer prava svrha highlightera se zapravo vidi na dnevnom prirodnom svjetlu.



OČI

Od viška glava ne boli. Sjene, ako ih umjereno nanesemo i ne pretjeramo sa toniranjem, daju makeup-u glamurozniju notu. Ako smo u stisci s vremenom, bronzerom uvijek možemo prelomiti kapak i na kutove dodati highlighter. Sa zemljanim i toplim tonovima sigurno nećete pogriješiti.


TUŠ ILI OLOVKA

Upotreba tuša mnogo ovisi o obliku kapka, da li je spušten ili ne, te prilici za koju ga nanosimo. Kombinacija tankoga tuša i crvenog ruža je uvijek dobitna. Međutim, i smeđa olovka sjajna je za istaknuti oči i za postizanje glamuroznog efekta.



USNE

Poželjno je jednom sedmično uraditi piling usana. Tako ćemo odstraniti mrtve stanice kože, a usne će biti mekane i glatke. Ono što je sada u trendu je neka zlatna sredina vezano za teksture samoga ruža. Dakle, nije ni matt ni sjajan, već je kremast. Istovremeno usne su obojene i nahranjene. Usne je poželjno uokviriti olovkom za usne za nijansu do dvije tamnijom od ruža, kako bi ruž trajao što duže, a i dao punoću usnama. Balzam za usne (labello) treba uvrstiti u svakodnevnu beauty rutinu.

Savjet plus

Trepavice preporučujem samo za posebne prilike. Ljeti zbog temperature vodootporna maskara je sasvim dovoljna.

Foto credit (naslovna):Unsplash

NAPIŠI KOMENTAR

5 × 4 =