Sorry, no posts matched your criteria.

Potresno pismo Mirele Čavajde: Mama radimo pravu stvar…,šapnuo si mi to u snu

Teško da neko u našoj regiji nije čuo za slučaj Mirele Čavajde iz Hrvatske i njenu borbu sa hrvatskim zdravstvenim sistemom. Mirela je u šestom mjesecu trudnoće. U 25-oj sedmici trudnoće, na redovnom ginekološkom pregledu joj je rečeno da se na snimcima kod bebe vidi agresivni tumor na mozgu koji mu je već deformirao glavu. Ukoliko ne umre u majčinoj utrobi ili odmah nakon porođaja, živjet će kao  biljka. Mirela je u četiri bolnice tražila da joj se izvrši pobačaj, međutim, bolnice su odbile, te su joj sugerirale da ide kući i čeka da fetus umre, ili da ide u Sloveniju na prekid trudnoće. Zbog priziva savjesti, što je klauzula koja je 2000-ih uvedena u hrvatski zakon o pobačaju, odbili su izvršiti pobačaj nakon 10-te sedmice trudnoće, insistirajući da se beba, ukoliko preživi liječi, ali da ne mogu garantirati da će se moći izliječiti!!? Mirela je uputila žalbu na odluku prvostepene komisije, i njen slučaj izazvao je veliki revolt među hrvatskim građanima. Pod pritiskom javnosti Ministarstvo zdravstva odlučilo je ispitati slučaj. Ministar zdravstva Vili Beroš ove sedmice je obznanio kako je drugostepena komisija KBC-a Zagreb pozitivno ocijenila Mirelinu žalbu, te joj odobrila prekid trudnoće.

„Obaviješten sam o zaključku, ključan nalaz je bio nalaz kontrolne neuroradiološke obrade, magnet mozga koji je pokazao značajno izmijenjeno činjenično stanje. To je bio razlog na osnovu kojeg je komisija procijenila da su ispunjeni medicinski i zakonski preduvjeti za odobrenje prekida trudnoće“, kazao je Beroš i dodao da je Mireli odobrena i refundacija sredstava ukoliko se odluči pobačaj izvršiti u Sloveniji, a ne u Hrvatskoj.

Mirela se nakon ove teške borbe koja još uvijek nije završena, jer za nju kao majku, slijedi onaj najteži i najbolniji čin, a to je prekid trudnoć, obratila javnosti, emotivnim pismom kojeg je posvetila svom nerođenom dječaku, kojem je dala ime Grga. Pismo prenosimo u cjelosti:

 

Mirela u ispovijesti za RTL televiziju

„Moj sine, Moj Grga…Pišem im ovo pismo, da razumiju…Imam im potrebu reći što ti i ja odavno znamo. Kao majka jednog sinčića za kojeg živim i noseći tebe ovih šest mjeseci ispod srca mogu iskreno reći vi ste svjetlo i bit mog života. Nema ničega iznad toga. Zato smo suprug i ja toliko i htjeli sinu podariti bracu ili seku.

Ali moj Grga umire. Nakon jučerašnjeg posljednjeg pregleda nema dvojbe, nema više niti tračka nade za koju sam se lovila svo ovo vrijeme. Pregled sam obavila kod  ginekologice Tene Kovačević kojoj me  uputila prijateljica koja je za nju saznala istražujući. Niti jedan doktor u našim bolnicama, a bila sam u puno ovih sedmica, nije mi rekao za nju, već moja prijateljica. To sam shvatila kao još jedan poraz našeg zdravstvenog sistema.

Naime ova predivna i topla doktorica Tena jedini je specijalist fetalne medicine u Hrvatskoj. Školovala se i specijalizirala u Londonu na Institutu Fetalne medicine pod okriljem liječnika čija su otkrića revolucionirala to područje. Ti  čarobnjaci, spašavaju živote beba i vrše zahvate na njima dok su još unutar maminih trbuha i donose ih na svijet zdrave. Ali po njima, za Grgu to nije opcija. Mom Grgi nema spasa.

Našem Grgi nema spasa

Jučerašnji pregled je trajao 2 i pol sata. To im je praksa u ovakvim rijetkim slučajevima poput Grginog. Ultrazvuk kojim me pregledavala je toliko precizan, detaljan i transparentan da sam ostala zapanjena. Mi takav ultrazvuk nemamo ni u jednoj od naših bolnica što smatram nužnim. Uistinu žalosno!

Nakon dodatnog konzultiranja s londonskim stručnjacima putem maila i usmeno ispred mene, nakon iscrpnog nalaza od četiri pune stranice i njegovog detaljnog objašnjenja, dijagnoza je ponovo bila jasna. Našem Grgi nema spasa. Ili nastupa smrt vrlo brzo u maternici ili odmah po rođenju. Tumor raste, sve je veći i pitanje je trenutka kada će mu srčeko stati. To može biti danas, sutra ili neposredno po njegovom rođenju. Živjeti neće.

Ovo pišem jer ovakvih stručnjaka u Hrvatskoj nema. Samo Tena. Pitam se zašto? Gdje su? Mogli bi pomoći majkama i ženama u sličnim situacijama kao što je moja i spašavati živote beba. Zašto me bar na nju niko nije uputio, kada su mi već prešutili mogućnost slanja zahtjeva etičkim povjerenstvima, te uputili u Sloveniju! Kako su naši doktori TO znali, a nisu znali za jedinu stručnjakinju i uputili me njoj na pregled?

Konstantno tupilo i bol

Nakon tog jučerašnjeg pregleda, uz ovo konstantno tupilo i bol u kojem živim već sedmicama ponovo sam osjetila razočaranje i nepovjerenje u naš sistem.

Još jedan šamar

Opet sam isplakala more suza i takva se vratila sinčiću koji nema majku od 19. 04. Dok mi se duša raspada, pred njim se moram pretvarati da je sve u redu. Još je malen i ne razumije zašto mama stalno plače. Pitam vas doktori, predstojnici naših ginekoloških poliklinika te članovi prvostepenih komisija koji imate moje nalaze već 2 tj. u rukama, biste li vi to mogli? Kako bi se vi nosili s tim? Jeste li se barem pokušali staviti u moju poziciju? Kada ti je tijelo tu, ali duša nije.

Želim se što prije vratiti sinu, koji treba svoju majku.

Želim skratiti agoniju Grgi, svom sinu, suprugu…

Upravo je to razlog zašto želim skratiti daljnju agoniju našem Grgi, svom prvom sinu, suprugu i svojoj cijeloj porodici. Čekanje da Grga umre unutar moje utrobe, rađanje i gledanje ga kako tada umire, za mene kao majku bio bi čisti sadizam. Mučenje. Što bi od mene ostalo da i dalje čekam, gledam i iščekujem kako umire? Umrla bih skupa s njim. Imam li pravo drugom sinu uzeti majku, pitam vas? Mislite da neko od vas ima?

Možda bi neka druga majka odlučila drugačije. Ko sam ja da joj sudim? Svako ima pravo na svoj izbor. Sofijin je to izbor.

Ti, moj sine, moj Grga…Mi smo se dogovorili već nakon prve dijagnoze; šapnuo si mi u snu: „ mama, radimo pravu stvar“. Niko me neće uvjeriti u suprotno. Jer ti i ja znamo.

Većina me iznevjerila… I sistem i liječnici

Vjerujte mi, ne bi bio sretnije žene, majke i trudnice od mene da je prognoza drugačija. Ali nije. Činjenice su tu. Crno na bijelo, na 5 nalaza. Još od 21.04. dijagnoza je jasna, a ovo pišem 12.05. Gotovo mjesec dana nakon što ste me prisilili da živim u nezamislivoj boli i poricanju istine. Čekanju da se probudim iz ovog ružnog sna.

Ovih sedmica je bilo i predivnih doktora i sestara punih empatije, držali su mi ruku, bodrili me, slali mi podršku i snagu. Prepoznat će se u mojim riječima. Nekolicina. Hvala vam na tome.

Ali, većina me je iznevjerila. I sistem i liječnici kojima sam do tada vjerovala.

Svim majkama koje će se naći u ovoj situaciji poručujem da ostanete snažne i hrabre i da koju god odluku donesete za sebe i za svoje dijete, znajte, imate na nju potpuno pravo. Bez osuda pojedinaca i javnosti.

Moj Grga, moj sine…mama, tata i braco te vole najviše na svijetu…znam da to znaš jer sam ti šapnula u snu”.

Nakon što je odlukom drugostepene komisije Mireli Čavajdi dozvoljen prekid trudnoće u četiri zagrebačke bolnice, Mirela se, kazala je njena advokatica Vanja Jurić, danas obratila bolnici u Petrovoj sa zahtjevom za prekid trudnoće. Međutim, bolnica u Petrovoj rekla joj je da nije u mogućnosti pružiti zdravstvenu skrb.

„Odlukom drugostepene komisije njen problem nije riješen. Nama se niko nije javio, mi nemamo datum, nemamo mjesto, nemamo vrijeme i gdje se javiti. Sad je prebacivanje odgovornosti institucija jednih na druge, ali njezin problem nije riješen. S obzirom na hitnost situacije u kojoj se nalazi, Mirela i njena porodica odlučili su se, radi postupka prekida trudnoće, obratiti kliničkoj bolnici u Ljubljani “, objavila je Jurić.

Širom Hrvatske danas se u 18 sati održao protest pod nazivom Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena! u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zagarantovan prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Protesti se planiraju održati i u nekoliko drugih gradova u Hrvatskoj.

Foto credit (naslovna):Facebook

NAPIŠI KOMENTAR

4 × 1 =