Sorry, no posts matched your criteria.

Moda budućnosti kako je vidi Louis Vuitton

Maj mjesec nam je donio brojne modne poslastice sa svjetskih pista. Nakon što smo uživali u novoj Cruise kolekciji kuće Chanel, modna kuća Louis Vuitton svoju kolekciju je predstavila u San Diegu. Louis Vuittonov modni Cruise show 2023. izgledao je poput naučno-fantastičnog filma sa pregršt elegancije. Kreativni direktor modne kuće Nicolas Ghesquière za lokacije svojih revija bira zanimljive lokacije. Ovoga puta kolekciju je predstavio u Salk Institutu u Kaliforniji, neprofitnoj organizaciji posvećenoj biomedicinskim istraživanjima koja se smatra jednim od svjetskih arhitektonskih čuda, koju je dizajnirao Louis Kahn.

Institut Salk sam odobrao jer  mi je oduvijek bio čudesno mjesto. Zadivljujuća brutalistička arhitektura Louisa Kahna sa izvanrednim okruženjem Tihog okeana i kalifornijskog zalaska sunca pružila mi je beskrajnu inspiraciju”, kazao je Ghesquière za WWD (Women’s Wear Daily).

Kolekcija je bila kinematografska interpretacija sunca, topline i svjetlosti, te je prezentirana poštujući smjenu dana i noći. Sa svjetlom dolazi i mrak, pa su tako luksuzni tvid, žakard i svila blistali u zadnjim svijetlim satima dana, kolekcija Louis Vuitton Cruise 2023. Futuristička kolekcija također je pričala priču o distopijskoj budućnosti, gdje odjeća djeluje kao oklop (popularna tema među dizajnerima za jesen 2022.) koja nas štiti od sunca, još jedne pandemije ili možda čak i nas samih. Neke su reference bile očitije, jer su zamršene draperije prizivale slike drevnih rimskih (ili dinskih) ratnika, dok su srednjovjekovni vitezovi modernizirani srebrnim lančićima i sjajnim hlačama. Druga odjevna kombinacija aludirala je više na emocionalni štit, s prevelikim kapuljačama i oblicima nalik na čahure. Kolekcija je raznovrsna, kako imamo krute i predimenzionirane krojeve, tako imamo fluidne tkanine koje prate liniju tijela. Estetika, koja je inspirirana filmom Dina, oduševila je gledatelje. Sam dizajner je rekao kako je riječ o kontrastu nauke i zemlje. Koža visokog sjaja i metalik traper prošiven vezom koji s vremenom oksidira i mijenja boju, izgledali su posebno impresivno na svjetlucavom krajoliku. Kombinacije skate i surferskih motiva, moto-sportskog izgleda u čvrstim metalik bojama izgledali su naročito privlačno. Pogledajte neke od najzanimljivijih komada.








Foto credit:Giovanni Gianonni / Louis Vuitton

NAPIŠI KOMENTAR

5 × 5 =