Sorry, no posts matched your criteria.

Bez ove tri top destinacije, boravak u Banjoj Luci nije potpun

Ovog ljeta kroz seriju priča na našem portalu provest ćemo vas i upoznati sa najljepšom turističkom i gastro ponudom u sezoni u bh. gradovima. Nakon što smo vam predstavili i preporučili prekrasne bašte, istinske zelene oaze, sarajevskih restorana, u ovom članku vas vodimo u Banju Luku. Grad na Vrbasu, magičan sam po sebi  dom je Banskog dvora, tvrđave Kastel, Muzeja savremene umjetnosti, a tu je i Banj brdo, odlično za obnovu pluća, a neće vam faliti ni uzbuđenja ukoliko se odlučiti obići shopping centar Delta, ili druge banjalučke radnje u kojima, uvjerili smo nekoliko puta, ne vlada jednoličnost ponude, već uistinu možete pronaći radnje na čijim policama ćete pronaći potpuno drugačije modne komade od naprimjer robe u susjednom butiku.Banja Luka je i domaćin Svjetskog prvenstva u raftingu, kao i Banjaluka festa za koji se tvrdi da će i ove godine biti fantastičan (nastupaju Čola, Bajaga, Josipa i Luz Casal).

Ovoga puta predstavljamo vam tri posebna gastro mjesta, autentična na svoj način, a na kojima će vam vaše nepce i stomak biti itekako zahvalni.

ROTKVICA

U centru Banja Luke smješten je restoran Rotkvica. Kada ga opisuju njihovi vlasnici kažu: „Pored pažljivog odabira namirnica, jako pažljivo smo birali enterijer i biljke sa kojima smo željeli postići dva cilja; toplo+ugodno. The rest is history“.

I zaista, Rotkvica je inspirisana restoranima i interijerima New Yorka. Pa ćete tako na njihovom meniju pronaći i jela: New York palačinke, Brooklyn špageti, Queens taljatele i razna druga jela.

Cijeli prostor skladno upotpunjuju industrijalistički detalji poput crnih, visećih lampi i zanimljiv odabir stolica.

Restoran bije glas da je elitistički, da cijene i nisu za svačiji džep, ali da je jako lijep, elegantan, s kvalitetnom ponudom, i sigurno mjesto koje vrijedi posjetiti ako se nađete u Banjoj Luci i poželite osjetiti i malo njujorškog duha. Zašto da ne.

Lokacija:Braće Pantić 6


ATELJE 51

I kada smo nešto dobro pojeli kao glavni obrok, potrebno je boravak začiniti slasticom. Najneobičnije i najukusnije, barem što se tiče recenzija koje ostavljaju gosti i preporukama po društvenim mrežama i internetu, probat ćete u slastičarnici Atelje 51 . Njihove slastice izgledaju kao voće koje ste upravo ubrali sa grane, pa tako nemojte da vas iznenadi kada naprimjer kolače kao što su mousse od čokolade ili Schwarwald torta ispred vas dođu u obliku kruške, jabuke ili trešnje. To je stvar kreativnosti i mašte njihovih majstora kuhinje. Kao posebno gastro iskustvo ističu se i drugi čokoladni deserti, ekleri i drugi okusi. Za one koji ne znaju, ekler je savršen spoj čokolade i višnje. Ko voli ova dva spoja, pronašao je jednu od slastica za sebe. Kažemo jednu od, jer nećete doći u Banju Luku i pojest tek jedan kolač.

Lokacija:Ranka Šipke 36

CIAO AMORE

Legenda kaže kako je Italijan Antonio Spanu, inače kuhar po profesiji, 25 godina živio u Holandiji, ali da ljubav čini čuda, te se upravo zbog ljubavi i svoje Sanje (Brković) preselio u BiH. U  Banjoj Luci otvorio je piceriju Ciao Amore u kojoj se pravi, tvrde svi koji su je probali, a mi tek namjeravamo, najbolja pica u gradu. Antonio je priprema prema starom porodičnom receptu kojeg je prije mnogo godina dobio od svog ujaka.

Lokacija: Kralja Petra I Karađorđevića 122, banjalučko naselje PetrićevacFoto credit:Instagram i Facebook

NAPIŠI KOMENTAR

13 − 4 =