Sorry, no posts matched your criteria.

U okviru Dana poduzetništva žena 2022: Održana konferencija “Harmonizacijom do jačih efekata poticaja”

U organizaciji Udruženja poslovnih žena u BiH, a pod pokroviteljstvom Općine Novo Sarajevo, u Sarajevu je prošle sedmice održana konferencija pod nazivom Harmonizacijom do jačih efekata poticaja. Konferencija je realizirana u okviru Dana poduzetništva žena 2022., kroz dva penala; u prvom su svoje učešće uzeli načelnici općina Novi Travnik i Kreševo; Stjepan Dujo i Renato Pejak, Nermina Tipura Dervišić, šefica Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj općine Novo Sarajevo i Ljiljana Kunosić, izvršna direktorica kompanije Bingo koja uspješno realizira projekt Odvažne i hrabre, to ste vi, kroz koji osnažuje žene i njihovo poduzetništvo dodjelom grantova ženama za pokretanje biznisa.

U drugom dijelu panela svoje izlaganje su imali Malik Čabaravdić, savjetnik u Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta i poduzetnica Gabriela Rajić.

Cilj konferencije bio je razmotriti načine na koji se programi poticaja u sektoru poduzetništva mogu unaprijediti i postati kvalitetniji.

Unapređenje programa poticaja, kao atraktivnih mjera, naročito posljednjih godina, izuzetno je važno i ima za cilj smanjenje nezaposlenosti u našoj zemlji, a samim time postizanju bolje kupovne moći, te kvalitetnijeg životnog standarda, što u svakoj zemlji predstavlja nacionalni interes.

Također, istaknuta je potreba bolje komunikacije na relaciji poduzetnik/ca – institucija, kako na nivou lokalne zajednice tako i na nivou kantona i entiteta, što će u konačnici dovesti do toga da sredstva koja su namijenjena za poticaje ne ostanu neiskorištena.

Načelnici općina Kreševo i Novi Travnik; Renatro Pejak i Stjepan Dujo, Ljiljana Kunosić, direktorica kompanije Bingo i Nermina Tipura Dervišić, šefica Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj općine Novo Sarajevo


Malik Čabaravdić, savjetnik u Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta i poduzetnica Gabriela Rijić

„Zajedno s poduzetnicama i lokalnim administracijama, smo detektovali prepreke u bržem i uspješnijem razvoju biznisa. Mnogi od tih problema su zajednički i za poduzetnike i za poduzetnice, kao što su: zastarjeli šifrarnici, siva ekonomija, nepostojanje adekvatnih socijalnim zakona, podsticaji koji su potpuno isti na svim nivoima vlasti…

Prvu konferenciju na ove teme smo imali 19. novembra 2021. godine, na kojoj su pored načelnika i pomočnika načelnika za privredu uzeli učešće i ministri privrede Kantona Sarajevo, Adnan Delić, ministar privrede SBK Nisvet Hrnjić, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar, federalni ministar rada, poduzetništva i obrta Amir Zukić, te savjetnica u Vladi Federacije Aida Soko. Zaključke i prijedloge smo poslali nadležnim ministarstvima i vladama na svim razinama vlasti.

Konferencija Harmonizacijom do jačih efekata poticaja, imala je za cilj da ukaže na preklapanje podsticaja, što većinu privrednika pomalo zbunjuje i dovodi u dilemu da li može da se prijavi na sve, kao i na činjenicu gubljenja jako puno vremena na prikupljanje svih dokumenata potrebnih za apliciranje. Također smo još jednom željeli ukazati na problem sive ekonomije, visokih fiskalnih i parafiskalnih nameta. Činjenicu da se dugo čeka zakon o doprinosima i prezu na platu, kao i goruće pitanje socijalnih zakona, kojim bi trebalo da se riješi porodiljsko odsustvo i izjednače prava i primanja žena u cijeloj Federaciji, a da ne govorimo da bismo sve trebale biti jednakih prava u cijeloj BiH. Zatim da se riješi pitanje žena koje imaju obrt i koji najčešće moraju odjaviti da bi mogle koristiti porodiljsko odsustvo ili bolovanje“, pojašnjava Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH.

NAPIŠI KOMENTAR

10 − two =