Sorry, no posts matched your criteria.
gabrijela pavlovic damina kuhinja muun

Gabrijela Pavlović vlasnica Damine kuhinje: Jednog dana ću natjerati luk da plače

U moru Instagram profila vezanih za spremanje hrane i ishranu našu pažnju je ukrala Damina kuhinja. Po selekciji fotografija, njihovoj tematici, kvaliteti, ali prije svega receptima, odmah se da zaključiti koliko je posvećenosti i ljubavi uloženo u svaku objavu. A, objave su naročito zanimljive, citati sa puno duha, informirat će vas ali i nasmijati. Nas su inspirisali da prateći njih finaliziramo i pitanja za razgovor sa Gabrijelom Pavlović, vlasnicom Instagram profila Damina kuhinja. Gabrijela je iz Srbije, ali posljednje dvije godine živi u Sloveniji. Kuhati je počela još u osnovnoj školi, a prvo jelo koje je spremila bilo je sirnica. Gabrijela uzgaja i đumbir,a saznat ćete i kako pravi svoj omiljeni sos. Nakon što pročitate intervju njene recepte možete pogledati na Instagram profilu: https://www.instagram.com/damina.kuhinja/?hl=en

MUUN Predstavite nam Daminu kuhinju.

GABRIJELA Damina kuhinja je nastala prije dvije godine kao spoj tri ljubavi: prema hrani, fotografiji i pisanju (a u posljednje vrijeme i prirodi). Muž me je pitao: Kada već sve to toliko voliš, zašto ne bi podijelila i sa ostatkom svijeta? I tako na nagovor mog dragog, nekoliko mjeseci kasnije dođosmo do Damine kuhinje. A zašto baš Damina? Mislim da to najljepše objašnjava jedna rima koju sam sastavila još na samom početku: Dame nisu dame samo kada štikle nose dame su dame i kad hodaju bose i kecelje oko struka nose. Damina kuhinja u jednoj rečenici, je sve ono što volim na jednom mjestu!

Punjene čajote


MUUN Koji je Vaš omiljeni začin?

GABRIJELA Domaći suvi začin iz Damine kuhinje. To je mješavina različitog povrća i začina iz bašte kao što su ruzmarin, peršun i bosiljak. Priprema se na poseban način i kasnije melje u prah, a može se koristiti u gotovo svim jelima. Daje poseban ukus, drugačiji od ostalih kupovnih začina tog tipa. Priprema traje malo duže, ali se sav trud na kraju isplati.

MUUN Zašto su važni začini u jelu i kako ne pogriješiti u kombinaciji, obično se kaže; sve smiksaj u lonac, samo neka je zdravo?

GABRIJELA Začini su, po mom skromnom mišljenju, tačka na i u svakom jelu. Mogu potpuno da promijene ukus neke naizgled obične namirnice. Ljudi su vremenom otkrili koji to začini najbolje idu uz neku vrstu mesa ili povrća. Pored toga, veoma je važno da svako od nas otkrije ono što nam se dopada. Zato mislim da je nemoguće pogriješiti u kombinaciji, sve dok je to nešto što vam je jako ukusno. E, sad, ako kuhate i za druge, onda je vjerovatno bolja opcija držati se sigurnih i provjerenih kombinacija i to u manjim količinamaj jer nisu svi ljubitelji začina.

Zdrava hrana je i te kako ukusna ako je spremljena na pravi način. Ja prva ne bih jela nešto što je bljutavo i bezukusno samo zato što je zdravo.

Ovseni kolačići



MUUN Zašto svi odgovori leže u sosu?

GABRIJELA To sam jednom pročitala na internetu i djelovalo mi je baš zanimljivo. Jednostavno je. Sos daje odgovore, a i izaziva nova pitanja. Naprimjer, spremili ste pastu s vašim omiljenim sosom, ili možda piletinu u sosu od pečuraka. I čekate reakciju ukućana. Nakon prvog zalogaja stižu pohvale…“mmm, kako je dobro, woow, njam i tome slično“. Znači dobili ste odgovor na pitanje da li im se sviđa. A možete dobiti odgovor i na to  šta vaši ukućani i prijatelji nikako ne vole. Recimo, sličan scenario, probaju prvi zalogaj: da li si u sos stavila peršun? Jesam…Uh, osjeća se, baš nisam ljubitelj“.

MUUN Koji Vam je omiljeni sos, je li riječ o nekom starinskom receptu koji ste naslijedili, ili ste ga sami kroz praksu osmislili, i rado bismo da ga podijelite s nama?

GABRIJELA Vjerujem da je ovaj sos starinski negdje u svijetu, ali ne i kod nas. Radi se o sosu od indijskih oraha i kurkume.

𝐒𝐚𝐬𝐭𝐨𝐣𝐜𝐢 koji su vam potrebni su: crni luk,bijeli luk, neutralna pavlaka od indijskih oraha (recept na instagramu),so, biber,domaći začin o kojem sam vam govorila na početku, kurkuma,špinat, kašičica ljubavi.

Prodinstajte luk. Sipajte sos od indijskih oraha i vodu. Od začina dodajte so, biber, začin i neizostavnu kurkumu. Na samom kraju dodajte bijeli luk i špinat. Bijeli luk će dati poseban šmek ako ga predhodno ispečete u rerni (rasiječete vrh cijele glavice i sipate maslinovo ulje, vratite vrh i zavijete u alufoliju, tako pečete dok ne omekša, na taj način ćete dobiti pire od bijelog luka).

Ovakav sos možete koristit uz piletinu ili makarone.

Spanačinke ili Palčinke sa špinatom od speltinog brašna


Prhka pica


MUUN Kažete kako život počinje onog dana kada posadite baštu; što upućuje na važnost okretanja prirodi i unošenju u organizam povrća i voća koje uzgojimo. Kada ste Vi otkrili dobrobiti bašte?

GABRIJELA Ranije smo živjeli u stresnom i velikom gradu pa je sva moja bašta bilo cvijeće na terasi tokom ljeta. Situacija se promijenila prije dvije godine kada sam dobila priliku da ispred kuće u kojoj trenutno živimo posadim malu baštu. Malo prije smo pričali kako svi odgovori vezano za hranu leže u sosu. Ali neki mnogo važniji odgovori leže u bašti, samo čekaju da dođete i tamo provedete malo vremena. Ako vam je lijep dan postaće još ljepši, ako ste uznemireni naći ćete spokoj, ako ste tužni razveseliće vas prvi cvjetovi paradajza ili krastavaca. I sve to uz samo malo čeprkanja po zemlji, sjeckanja požutjelih listova, i po kojeg tjeranja štetočina iz bašte. Sve je to već samo po sebi nagrada za uložen trud. A da ne govorimo o tome kada dođe vrijeme za berbu. Ti ukusi! Teško je to opisati.

 

MUUN Jedete li samo ono što prispjeva na našem podneblju?

GABRIJELA Većinom. Mada volim da probam i ponešto novo što ne raste kod nas. Mango naprimer, indijske orahe, hurme.

MUUN Trenutno živite u Sloveniji, šta možete reći o prehrambenim navikama Slovenaca, vole li se zdravo hraniti ili…?

GABRIJELA Ja sam iz Srbije, ali sam se prije dvije i po godine preselila u Sloveniju. Rekla bih da Slovenci vole zdravu hranu, a vole i ćevapčiće. Mada ja stvarno ne znam koje i kada izjavio da ćevapčići nisu zdrava hrana.

Šalu na stranu čini mi se da cijene domaću hranu i  proizvode.

MUUN Uživate li više u jelu ili u kuhanju?

GABRIJELA I jedno i drugo. Zavisi od jela. Posebno me raduje kada isprobavam neki novi recept ili drugačiju kombinaciju ukusa. A tek taj šašavi osjećaj i leptirići u stomaku dok čekam da probam da li je recept dobro ispao. Pravo uživanje.


Jedno od najljepših i najukusnijih recepata koji je moja mašta do sad smislila


MUUN Iz Vaših objava zaključujem da više preferirate slana jela, od slatkiša, čak ste objavili simpatičan citat kako je čokolada zapravo salata?

GABRIJELA Da, više volim slana jela. A što se tiče slatkiša volim da eksperimentišem sa malo zdravijim sastojcima. Mada ponekad dođe vrijeme i za neku tradicionalnu poslasticu. Možda će zvučati malo čudno, ali, iako nisam pretjerani ljubitelj slatkiša, strašno volim baklavu.

MUUN Od koga ste naslijedili ljubav prema kuhanju, i kada ste počeli kuhati?

GABRIJELA Od roditelja. Tata je govorio da je važno dodati kašičicu ljubavi kao začin u svako jelo. Od njega sam naučila kako se sprema najljepši pasulj i kako se uživa u samoj pripremi hrane. A mama me je naučila osnove kuhanja mnogih jela. Naročito supica, čorbica i tijesta. U svesci sa receptima imam puno onih na kojima pored naziva u zagradi piše (mama), onda znam da su provjereni i da će sigurno uspjeti.

Počela sam da kuham još u osnovnoj školi. Mislim da je prvo što sam pripremila bila pita sa sirom. Ako me sjećanje dobro služi.

MUUN Na svom Instagram profilu savjetujete i kako uzgojiti đumbir. Poznato je koliko je đumbir zdrav za organizam. Na koji način ga Vi koristite?

GABRIJELA Uzgajanje đumbira je bilo zanimljivo iskustvo. Najviše ga koristim u čajevima. Zanimljiv ukus daje i kada se doda kuhanim jelima, paprikašu naprimjer.

MUUN Podijelite s nama jedan recept koji spremate na brzinu, kada nemate baš mnogo vremena, ali ipak želte da bude dobar obrok?

GABRIJELA Više volim recepte koji se krčkaju dugo i natenane na tihoj vatri. Ali nađe se i po neki brzi ili polu brzi. Jedan od njih je losos. Isiječete ga na komade, premažete mješavinom maslaca i limunovog soka. Zatim posolite i pobiberite, dodate bijeli luk i pečete u rerni 15 minuta na 170 stepeni. Na kraju pospete svježom mirođijom. I to je to. Ručak gotov za ukupno 20 minuta.

MUUN Držite do dobre fotografije, Vaš instagram jako lijepo i elegantno izgleda. Kako nastaju Vaše fotografije koje objavljujete?

GABRIJELA Nekada jako brzo. Naročito ako je u pitanju priroda, cvijeće, plodovi. A nekada je to proces od najmanje sat vremena koji obuhvata haos u kuhinj i 20 sličnih slika u telefonu koje su nastale u potrazi za onom pravom. (onu pravu vjenčanicu sam našla za pet minuta, al’ zato savršenu fotografiju ovsenih kolačića poslije dva sata – komedija). Ali, sve je to proces pun uživanje i još uvijek imam mnogo toga da naučim.

MUUN Kažete u jednom postu da ćete natjerati luk da on na kraju plače. Je li Vam to pošlo za rukom?

GABRIJELA Jao ne! Još uvijek muku mučim (smijeh).

Gabrijela Pavlović/Damina kuhinja

NAPIŠI KOMENTAR

seven − five =