Sorry, no posts matched your criteria.

Ima li parfem rok trajanja i kako postići da njegov miris što duže bude intenzivan

Većina nas želi da, kada nanese parfem, da on traje što duže. Da li parfem ima rok trajanja i kako ga uopće očuvati jednako kvalitetnim i intenzivnim nekoliko godina, otkrivamo u nastavku prateći savjete parfumera Jeana-Michela Durieza.

Prema evropskoj legislativi, parfemi spadaju u grupu kozmetičkih proizvoda, baš kao i kreme, šamponi i make-up proizvodi. Na takvim proizvodima moraju biti jasno navedene određene oznake kao što su:rok trajanja nakon otvaranja(PAO), a koji simbolizira otvorena staklenka kreme na kojoj se pojavljuje lik ili broj praćen slovom M za mjesec.

“Ova naznaka naročito je važna za proizvode sa visokim rizikom kontaminacije bakterija tokom upotrebe, a tu se prije svega misli na kremu u većoj ambalaži u koju rado umačemo prste prilikom nanošenja. Međutim, PAO nije nužno relevantan za parfeme, budući da je u većini njih alkohol, zbog čega su imuni na bakterije. Tako parfemu, za razliku od drugih kozmetičkih proizvoda, zapravo  nikad ne ističe rok trajanja, odnosno, on nikada neće biti opasan za kožu, čak i ako je prošlo godina i godina od njegovog otvaranja.

Jedino što će se desiti, to je da će negov miris biti manje intenzivan nakon otvaranja, naročito ako nije pravilno pohranjen, odnosno ako se ne drži na adekvatnom mjestu.


Foto credit:Philip Warp /Pexels


Koliko traje parfem?

Parfem je skup molekula koje se probijaju do naših nosnica kako bi nas očarale svojim mirisima. Bez obzira jesu li prirodnog ili sintetskog porijekla, ove molekule su osjetljive na oksidaciju. Oni se dezorganiziraju u kontaktu s kisikom prisutnim u zraku, postajući manje snažni i manje mirisni.

“Dva najveća neprijatelja mirisa su toplina i svjetlost. Treći faktor je protok vremena koji izaziva ponovni kontakt s kisikom. Važno je znati da su neki sastojci koji se koriste u parfemima krhkiji od drugih i manje su otporni na toplinu i svjetlost.

Naprimjer vanilija ima vrlo čvrste molekule koje će mirisati i 15 godina kasnije, dok su molekule iz porodice citrusa, poput agruma, veoma nestabilne i ne traju dugo, čak i kada su pohranjene u najboljim uslovima.

Upravo iz tog razloga kolonjska voda, često sastavljena od puno citrusa, se na koži ne osjeti tako dugo kao klasičniji parfem u kojem su i drugi sastojci poput začina, drva ili čak balzama s većom otpornošću“, kaže Jean-Michel Duriez.

Gdje ga čuvati?

Nakon što otvorite parfem, odnosno nakon što je prvi put prskan, zrak se uvlači u bocu. Izbjegavajte ostavljati parfem blizu prozora ili grijalice, jer oni će sigurno oslabiti njegov intenzitet. Ljeti, ako ubacujete parfem u kofer, gledajte da on ne bude na mjestu koje će biti izložen velikoj toploti. Duriez kaže da je parfem najbolje držati u frižideru, ali mi se ipak držimo kupatila,i to njegovog mračnijeg i hladnijeg dijela.

Još jedna njegova napomena, poželjno je koristiti samo jedan parfem, dakle ne otvarati novi dok ne potrošite postojeći, naravno, ako vam je stalno da vaš miris bude što duže intenzivan i nakon otvaranja.


Foto credit:Christine Sponchia/Pixabay

NAPIŠI KOMENTAR

five × 2 =