Sorry, no posts matched your criteria.

Una je jedinstvo s našim bitkom

Rijeka Una jedna je od turistički najpoželjnijih atrakcija Evrope.Njena ljepota, smaragdnozelena boja,žubor slapova, netaknuta priroda…, mame kako domaće tako i inozemne turiste.

O Uni, koja ove godine treba biti nezaobilazna turistička tačka, svih koji žele istnski odmor u BiH, smo željeli čuti drugačiju priču, netipičan turistički prikaz. Ispričao nam ju je producent i scenarista Mirsad Ćatić, čovjek koji je rastao s Unom, i koji zna svaki njen huk.

Piše: Mirsad Ćatić Čuperak

U pounju vrijedi geslo da ljepoticu Unu ne treba čuvati od ljudi, nego ih učiti da je oni čuvaju, poštuju i brižno gaje prisnost uživajući u njoj.

Što baciš niz vodu, čekaj uz vodu mudrost  je od pamtivjeka, jer rijeka pamti i vraća s istom mjerom. Svaki  naš osmjeh, vrelu Une i njenim lijepim  pritokama, koje je moćnom čine sve do ušća,  ulijeva nam nadu da smo zaista jedinstven spoj vječnog dobra koje će nam se vratiti. Una se od malena zavoli i u nju se bacaju samo osmjesi Unskih smaragda, pa se zato i danas radujemo životu svakog osmjeha darovanog moćnoj vječnici i njedrimo ushićenje što nam ga uzvraća. Kada imamo svijest da smo satkani od vode koja pamti postanak, tada svih šest čula naših nas pretvore u jedo i jedinstveno, što bi latini rekli: budemo Una ili Uni verzum ili Uniq.Zatečeni u toj spoznaji da smo mi jedinstvo ili Una, naše stanje svijesti se duhovno sjedinjuje sa tim iskonom.Kako smo bića koja imaju izražen ego ili bitnost a Una znači naše jedinstvo, to nam određuje i odnos prema tom savršenstvu koje nas čini.
Samo rijeka Una kao i ljudi ima svoj dan posvete.Davno je rođena da bi joj to bio  rođendan i odavno je znana kao Una da bi joj to bio imendan, ali je utkana u naše biće i zato joj svake godine na njen 17.maj  kažemo dahom iskrenih osmjeha: sretan ti dan tvoje slobode i vječnosti, i kako pjesnik reče: teci prijateljice, pričaj život stvoriteljice, heroja radosti i žala mladosti.

Zaista vrijedi doživjeti veličanstveni biserni niz slapova u bajkovitom Martin Brodu i utonuti licem u svježu izmaglicu razdraganih i suncem obasjanih kapi, budeći maštu o ljubavnom zanosu djevojke koja utka svoje ime u ovaj krajolik.

Mirni grad iz snova, uljuljan između starih gradova Havale i Ostrvice, na jedinom mjestu gdje je i Una u toj ljepoti dozvolila da je čovjek može preći, pa su mnogi trgovci, ali i vojske upravo tu prolazile od mora do Save i nazad, je Kulen Vakuf.

Kao zadužbina dobrih ljudi  i danas baštini taj zavjet  i primjereni  je centar NP Una, koji s ponosom nosi epitet najboljeg nacionalnog parka u regiji, ali i svjetska destinacija za ljubitelje ribolova.Kome je do bajki može ih doživjeti u Orašcu na Uni, na kuli opjevanog junaka Krajine, glasovitog Taleta  koji uz braću Hrnjice, Muju i Halila čini okosnicu epske pjesme našeg podneblja.

Dah zastane, srce se probudi, a um odluta u vječnost kada spozna šta vidi i čuje na grandioznom Štrbačkom buku.Tu vrijedi sići u kanjon do hladne Une, duboko udahnuti  svježinu, zajahati na raft sa prekaljenim rafterima i pustiti se u jedinstvenu avanturu sa Unom.Upravo je taj doživljaj rodio jedinstveni avanturistički filmski festival  posvećen rijeci Avant₰ Una koji će i ove godine krajem ljeta biti spektakularno otvaren na vilinskom starom gradu Sokolac, te kroz pet dana predstavljati svjetska filmska ostvarenja u kraljevskom gradu Bihaću i čistim obalama smaragdne Une. Festivalski pobjednik će domu svom  ponijeti grand prix festivala Unska sirena koja je iznikla iz sjećanja na odrastanje uz Unu, praćeno bajkovitim pričama o njoj.

Kostelski buk hotel i restoranUpravo je sinergija Festivala Avant₰ Una i menadžmenta NP Una, dovela filmsku produkciju iz Holivuda na Unu, koja ovih dana upravo snima  nastavak znamenitog filma  Wild river. Uz doživljaj dvoslapa i troslapa koje nam Una priređuje na putu do historijski znamenitog  sojeničkog naselja Ripč, koji je bio areal ilirskog plemena Japodi, vrijedi u ljepoti  nestašnih slapova  priuštiti ugodan predah i užitak u predivnom ambijentu i kvalitetnoj gastro ponudi bašte restorana Slap.

Una je izmamila generacije kreatora grada Bihaća, da bude jedini grad u svijetu,  koji može da se diči spoznajom da njegove zidine i danas okružuje čista rijeka koja se može piti.

I uprkos obilju zanimljivih restorana na samoj obali Une i dalje je ekološka kultura spram rijeci autentično prepoznatljiva.I kada Una proteče oko Bišća i krene put bihaćkih ada pa nizvodno prisvoji moćni Klokot, malo se odmori duž bihaćke kotline u Pokoju, da bi opet počela svoju vragolastu igru kroz nekad divlji, a danas ukroćeni Kostelski buk na kom je iznikao prestižni istoimeni restoran i vrhunski hotel.Na samom ulazu u kanjon Une izdigao se i znameniti stari grad Ostrožac, nekada japodsko sjedište, a potom odbrambena utvrda mnogih plemića i krajiških begova iz roda Beširevića, sve do vremena grofa Berksa i Izabele Lothar koji sagradiše i jedini dvorac u našoj zemlji.Vjetrovi rata su Tita i njegov štab, za vrijeme Bihaćke republike doveli do dvorca koji je nakon rata u potpunosti rekonstruisan i  pretvoren u svojevrstan muzej kiparskih ostvarenje u poznatom kamenu Bihacit. Nakon zadnjeg rata dvorac još nije u funkciji, ali je pogled sa njega na kanjon Une nazaboravan.

Martin brod


Tvrđava Ostrožac


Na Uni ćete doživjeti nezaboravno iskustvo raftinga


Za ljubitelje lagodne avanture, kanjon Une je idealna destinacija na zanimljivom putu do lijepe Bosanke Krupe, ukrašene unskim adama i strim gradom, optočenim Unom i njenom pritokom Krušnicom.

I kada se posjetilac jednom dočepa te ljepote i shvati koliko opojna i čarobno smaragdna boja Une mami dah i puni dušu za novi životni pogled u sutra, ima uvijek želju da joj se vrati jer energija kojom Una zrači postaje sastavni dio bitka svakog ko je s ljubavlju doživi.Vrijedno je to iskusiti i biti to jedinstvo, Una.


Foto credit:Nacionalni park Una i Facebook

Tekst je izvorno objavljen u drugom broju digitalnog bh. lifestyle magazina Muun kojeg možete listati i čitati na linku: https://muun.ba/?magazine=true

NAPIŠI KOMENTAR

twelve − 1 =