Sorry, no posts matched your criteria.
kako se zastititi od zuljeva muun

Vodič za borbu protiv bolnih žuljeva

Jedna od tegoba s kojom se svi suoče barem jednom u životu su bolni žuljevi. Obično se javljaju zbog neudobne obuće, i obično nove. Koža se trlja o cipelu i tako nastaju vodenkaste izrasline ili mjehurići poznati kao žuljevi.Ukoliko predugo boravimo u obući, stopala se znaju zagrijati i pocrvenjeti. Ako se ništa brzo ne poduzme, tada se na napadnutim mjestima mogu pojaviti žuljevi.

“Naučnim jezikom to su fliktene. Zaštitne barijere protiv infekcija,odnosno prirodni zavoji za našu kožu.Benigni, mjehurići mogu biti vrlo bolni, čak i sprječavati hodanje ili bavljenje sportom. Nazvan tako zbog svog kupolastog oblika i prozirnog izgleda, mjehur nije ništa drugo nego mjehurić koji se proširio.Nakon trenja predmetom ili cipelom, površinski sloj kože postaje tanji. Kao odgovor, dermis će pocrvenjeti i stvoriti limfu kako bi zaštitio zahvaćeni izvor. Ova tekućina nosi imunološke stanice koje nas štite od bakterija i drugih uzročnika infekcija. U konačnici, mjehurić se formira kako bi zaštitio ozlijeđeno područje, koje je poput otvorene rane“,kaže Stéphane Toledano, pediker-podijatar.

Mjehurići, različitih veličina i oblika, mogu se pojaviti na nekoliko mjesta na tijelu. Na stopalima se najčešće razvijaju u Ahilovoj peti, odnosno na prstima i svodu stopala.

Dilema kod mnogih je treba li žulj probušiti, Toledano naglašava da to ne treba raditi, jer ako se žulj probuši, rana je izložena bakterijama, a time i infekcijama. On preporučuje da se u prvoj fazi žulja, sedmicu nosi zavoj, i sve do ozdravljenja. Tek kada je žulj inficiran, ili pocrni – jer je pun krvi – tada ga treba probušiti. Problem se rješava na dva načina; kod kompliciranijih žuljeva stručnom intervencijom, gdje ljekar špricom usisa zaraženu limfu, a potom mjesto na kojem je žulj tretira fiziološkom otopinom, te u kućnoj varijanti kada se žulj tretira dezinficiranom iglom, tako što se naprave (izbuše) dvije male rupice na mjehuriću kako bi iscurila tekućina.


Vrlo je važno ne otkidati mrtvu kožu, zatim očistiti područje vodom sa sapunom, fiziološkom otopinom ili antiseptikom i staviti zavoj. Za sedam dana problem bi trebao biti riješen.Za čišćenje koristite kompresu a ne vatu, jer će ona da se lijepi u ranici.

Inače, u apotekama ili supermarketima imate učinkovite  obloge za drugu kožu kojima ćete štititi kožu i ublažiti bol.

Kako se zaštiti za ubuduće?

Mjehurići se stvaraju kada se koža znoji i trpi trenje, ali to ne znači da se trebamo odreći sandala i druge obuće bez čarapa. Važno je samo da, kada hodate bez čarapa, da stopala pogledate s vremena na vrijeme tokom šetnje, ako vidite da je neko područje crveno, to znači da je koža iziritirana. Područje hidratizirajte i stavite suhi zavoj, jer hidrirana stopala i udobne cipele su ključevi za izbjegavanje žuljeva.

Također, postoje i losioni za sunčanje, koji će ako ih nanesete prije tjelesnog napora povećati elastičnost kože.

Foto credit:Olya Kobruseva/Pexels

NAPIŠI KOMENTAR

5 × three =