Sorry, no posts matched your criteria.

Nakon Škotske i u Sarajevu omogućeni besplatni higijenski ulošci za srednjoškolke

Učenice srednjih škola u Kantonu Sarajevo imat će besplatan pristup higijenskim ulošcima i tačnim informacijama o menstrualnom zdravlju. To su u Srednjoj medicinskoj školi Jezero u Sarajevu najavili premijer KS Edin Forto, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i predstavnik UNFPA-e u BiH John Kennedy Mosoti, te najavili početak podjele higijenskih uložaka svim učenicama srednjih škola Kantona Sarajevo.

Svaka škola će učenicima dati uputstva o pristupu besplatnim higijenskim ulošcima.

“UNFPA je agencija Ujedinjenih naroda za seksualno i reproduktivno zdravlje i posvećena je osiguravanju zadovoljenja potreba mladih i poštovanja njihovih ljudskih prava. Menstruacija je suštinski povezana sa ljudskim pravima – kada djevojke ne mogu imati siguran pristup proizvodima za menstrualnu higijenu, nisu u stanju adekvatno upravljati svojom menstruacijom i to može stvoriti prepreke u obrazovanju. Stoga nam je drago da imamo partnerstvo sa Vladom Kantona Sarajevo, kompanijom Violeta d.o.o. i drugim privatnim kompanijama da pomognu u smanjenju socio-ekonomskih izazova u vezi sa menstruacijom sa kojima se djevojke i žene svakodnevno suočavaju. Zajednički radimo na poboljšanju menstrualnog zdravlja i borbi protiv stigme u periodu i mi u UNFPA se nadamo da će se ovaj program proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA u BiH.

Projekt Za naše dane u mjesecu će se odvijati tokom cijele školske 2022./2023. godine u Kantonu Sarajevo, s ciljem da se nastavi i u budućnosti.
“Učešćem u ovom projektu želimo da educiramo i osnažimo učenice svih škola u eliminisanju stigmatizacije i bilo koje vrste diskriminacije povezane sa menstrualnim ciklusom”. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je prvo u Bosni i Hercegovini podržalo realizaciju ovakve aktivnosti i želja nam je da na području cijele Bosne i Hercegovine, u svim školama, ova aktivnost bude ustaljena praksa”, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Ovime se naša zemlja, odnosno njen glavni grad, pridružio Škotskoj, koja je postala prva zemlja koja je djevojkama i ženama, također, od ove godine, omogućila besplatne proizvode za menstruaciju.

Izvor i Foto credit:Vlada Kantona Sarajevo

NAPIŠI KOMENTAR

four × three =