Sorry, no posts matched your criteria.

Koja životna dob je prikladna za rinoplastiku?

Ne postoji osoba koja barem jednom u svom životu nije željela promijeniti nešto na svom tijelu ili licu. Nos je najčešće na popisu želja, naročito među mladom populacijom.

Jer prihvatiti neki nedostatak na svom tijelu traži mnogo hrabrosti, mudrosti, istinske spoznaje da fizičke karakteristike nisu nešto što nas isključivo određuje kao bića, i taj proces prihvatanja sebe sa svim manama i svim ljepotama, sigurno je jedna od najtežih faza u životu svake osobe.

Ono što svakako plijeni pažnju je trend koji vlada među jako mladom populacijom. Naime, kako bi dosegli savršene standarde ljepote, mnogi tinejdžeri širom svijeta traže od svojih roditelja da im dopuste korigirati vlastiti izgled, koji se mijenja u adolescenciji,bilo da se radi o novoj frizuri, privremenoj korekciji ili trajnom estetskom rješenju.

Zahvaljujući slavnim zvijezdama kao što su: Kylie Jeaner, Khloe Kardashian i Katy Perry, koje otvoreno govore o promjeni svog izgleda, više nije tabu govoriti o plastičnim operacijama.

Manekenka Bella Hadid posljednja je slavna osoba koja je priznala da je kao tinejdžerica pribjegla plastičnim operacijama. Godinama je skrivala ovu činjenicu. Sve navedeno navodi na pitanje; postoji li uopće prikladna životna dob za plastičnu hirurgiju, prije svega rinoplastiku.

Instagram will load in the frontend.

ŠTA JE RINOPLASTIKA?

Operacija preoblikovanja nosa čest je zahvat u plastičnoj hirurgiji i može se izvoditi u estetske ili rekonstruktivne svrhe. Cilj rinoplastike je poboljšati proporcije i izgled nosa te poboljšati cjelokupnu ravnotežu obraza. Nos možemo povećati, smanjiti ili ispraviti. Oblik vrha, leđa i nosnice može se preoblikovati te je moguće korigirati kut između nosa i gornje usne. Također je moguće skratiti nos i smanjiti veliki vrh nosa uklanjanjem dijela hrskavice iz nosa. Položaj kosti i hrskavice koja odvaja nosnu šupljinu može se prilagoditi kako bi se olakšalo disanje kroz nos. Pravilno planirana i precizno izvedena rinoplastika trebala bi dati dobre estetske rezultate i omogućiti pacijentima lakše disanje. Veličina nosa kao središnje karakteristike lica ovisi o omjerima drugih karakteristika, poput brade i jagodica.

Zakoni o plastičnoj hirurgiji se razlikuju od zemlje do zemlje, i nije tajna da neki liječnici izvode estetske operacije na tinejdžerima. Ali, srećom, ne svi.

Dr. Dany Kyle, plastični hirurg i osnivač Dr. Kyle Aesthetic Clinic, pojašnjava koja je dob adekvatna za izvođenje rinoplastike.

„Rinoplastika se ne bi trebala raditi na tinejdžerima. U svojoj praksi ovaj zahvat ne provodim na osobama mlađim od 18 godina. Razlog je što hrskavica nosa još nije u potpunosti razvijena, pa režete hrskavicu na temelju predviđanja ili procjene (ne na temelju tačne slike) kakav će biti potpuno razvijen nos kada osoba dostigne zrelost. Apsolutno se ne preporučuje bilo kakva plastična operacija prije punoljetnosti, a to je 18 godina”, kaže dr.Kyle u intervjuu za Harper’s Bazaar Arabia.

Foto credit: Dr. Kyle Aesthetic Clinic

NAPIŠI KOMENTAR

eleven + twenty =