Sorry, no posts matched your criteria.

Želite botox? Ovo su činjenice koje trebate znati

Botox polako prestaje biti tabu tema. Žene sve više o njemu javno govore, dok istina, još uvijek ima i onih, koje uprkos činjenici, da je botox na njihovom licu toliko očit, svoje glatko i zateknuto čelo i druge dijelove lica, objašnjavaju dobrom genetikom ili skupom kremom.

Šta je uopće botox? To je vrsta toksina koju proizvodi bakterija cholestridiame botulinum, a sam otrov se naziva botulinum.

Zašto se ubrizgava botox? Njegov glavni zadatak je opuštanje ukočenih ili napetih mišića u području čela i između obrva koje uzrokuju pojavu bora na licu i smanjuju glatkoću kože. Čim se ubrizga botox, oni će se potpuno opustiti, bore će nestati, a koža će se ponovo vratiti u glatku i meku formu.

Injekcija botoxa naročito se koristi kod izraženih bora ili finih linija, jer djeluje tako da inhibira živčane impulse koji bi trebali doći do mišića kako bi ih potaknuli na kontrakciju.

Koji su negativni učinci botoxa? Botox se smatra sigurnim zahvatom. No, kao i kod svih medicinskih postupaka, postoje potencijalne nuspojave. Nakon injekcije možete imati glavobolju i simptome slične gripi 24 sata nakon postupka. Modrice i otekline oko ubrizganih područja također se mogu privremeno pojaviti na nekim područjima kao što su kapci i obrve.

Koliko dugo traje rezultat botoxa? Učinci botoksa traju od tri do šest mjeseci. Mogu trajati i duže, ili kraće, sve ovisno o preporuci liječnika ili specijaliste.

Foto credit:Pixabay


6 ČINJENICA KOJE TREBATE ZNATI O BOTOKSU

  1. Botox i fileri dvije su potpuno različite stvari

“Za razliku od botoxa, fileri su gelovi i nisu otrovni”, kaže dr. Jack. Ubrizgavaju se pod kožu, a ne u mišić. Najčešći filer je hijaluronska kiselina (koja prirodno postoji u našem tijelu). Nadoknađujući izgubljeni masni volumen, djeluje kao privremeno punjenje. Daje vam dodatni volumen na mjestima koja s godinama gube volumen, poput usana i obraza.

  1. Botoxu je potrebno 7-10 dana da se vide rezultati

Podrazumijeva se da je brži i učinkovitiji od krema za njegu, ali ne djeluje odmah. Puni rezultat je vidljiv između sedam i 10 dana.

  1. Vaša će se koža poboljšati nakon ubrizgavanja botoxa

Botox koži daje priliku da se odmori i obnovi, do određenog stepena. To ne znači da ne trebate provoditi rutinu čišćenja i njege kože.

  1. Botox nije za svakoga

Tijelo razvija antitijela na botox, što znači da s vremenom botox kod nekoga može i da ne daje rezultate.

  1. Prava količina je ključna

Ne želiš da ti se lice smrzne. Ljekari, specijalisti iz ove oblasti upozoravaju da je atrofija mišića moguća kada se botox ubrizgava u velikim količinama i kada se opetovano primjenjuje do tačke u kojoj ne možete pomicati mišiće.

Sposobnost pokretanja mišića mora se održavati sve dok njihov izgled ne postane prirodan.

  1. Klonite se jeftinih injekcija.

    Foto credit:Pexels

NAPIŠI KOMENTAR

one × four =