Sorry, no posts matched your criteria.

Zakonom će biti uređeno da se hrana ne smije bacati

Nema skuplje hrane od one koja završi u smeću, rečenica je koju je izgovorio španjolski ministar poljoprivrede Luis Planas dok je predstavljao prijedlog zakona protiv bacanja hrane u Španjolskoj.

Riječ je o sistemskom pristupu borbi protiv bacanja hrane, čiji parlamentarni proces je tek počeo, ali se vjeruje da će zakon biti odobren i da će stupiti na snagu 1.januara 2023.godine.

Zakon uključuje evropske direktive Agende 2030 za održivi razvoj (konkretno tačku 12.3), koja ima za cilj rekonstrukciju lanca potrošnje hrane, kako bi se bacanje hrane u maloprodaji i individualnoj potrošnji prepolovilo.

Projekt je ambiciozan, Španjolska će na njegovom provođenju fokus staviti na kompanije i na građane, koje treba senzibilizirati da mijenjaju svoju viziju hrane.

Fabrike, supermarketi, trgovine mješovitom robom morat će napraviti mjesta za manje lijepu hranu, koja se prelako baca u smeće čak i ako je savršeno zdrava, kvalitetna i hranjiva. Podaci o bacanju hrane u svijetu su neumoljivi: FAO, Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu, procjenjuje da se 30% hrane baci već u prvoj fazi proizvodnje, znatno prije nego što stigne na police. Bačena hrana također je odgovorna za 10% emisije ugljičnog dioksida, što pridonosi klimatskim promjenama. U Španiji se godišnje baci 1300 tona hrane, što odgovara 31 kilogramu hrane po osobi. Prevedeno na jezik novca, to znači kao da svako od nas baci 250 eura godišnje u kantu za recikliranje.

S druge strane prazna je, na ljudskoj razini činjenica da se broj ljudi koji umiru od gladi, a to pokazuje izvještaj Oxfama,  povećao šest puta u protekloj godini i nadmašio smrtne slučajeve uzrokovane korona virusom, i u kojem se navodi da svakog minuta u svijetu od gladi umre 11 osoba.

Foto credit:Pixabay

NAPIŠI KOMENTAR

1 + 18 =