Sorry, no posts matched your criteria.

Zdravstvene prednosti graška i kako od njega napraviti slasne palačinke

Grašak je među najpopularnijim povrćem na našim prostorima. Osim što je ukusna, ova mahunarka je i zdrava.

Da biste konzumirali najbolji grašak važno je da znate prepoznati da li je svjež ili nije. Ako su stabljike svijetle i u mahuni najmanje pet zrna, grašak je svjež. Testirati svježinu zrna možete i pritiskom prstiju, ako se ne mogu zgnječiti, formirani su pa samim time i svježi.

Meke mahune, kao i blago obojena, tvrda i deformirana zrna, uvijek je dobro izbjegavati. Što se tiče kvalitete, najbolji svježi grašak naći ćete uglavnom u proljeće. Kada se ubere držite ga u frižideru, ali imajte na umu da njegova svježina traje samo 48 sati.

Međutim, ako je gratiniran, rok trajanja mu je pet dana. Uvijek je preporučljivo držati se roka trajanja, jer grašak nije mahunarka koja se dugoročno čuva. Stoga ga je dobro konzumirati, vodeći računa o ovom aspektu, kako se ne bi izgubila svježina i slatkoća njegovog okusa.

Ako se bere izvan sezone, grašak se može jesti konzerviran, sušen ili smrznut. Međutim, većina nutricionista ne preporučuje konzervirani grašak, jer nema izvorni okus i gubi nutritivne vrijednosti. Tokom jeseni, ali i zime, unos svježeg graška je vrlo otežan.


SUŠENI GRAŠAK: ZAŠTO JE DOBAR I KAKO GA KONZUMIRATI

Posebnost sušenog graška je da u odnosu na svježi sadrži više magnezija, više cinka i više željeza.

Budući da su zrna dehidrirana, sadržaj proteina i minerala u njima veći je u odnosu na svježi grašak. Stoga, ako patite od iscrpljenosti,tjelesne slabosti i druge vrste umora, suhi grašak može biti i vaš lijek.

BRZI I ZDRAVI RECEPTI

PALAČINKE OD GRAŠKA

Palačinke od graška mogu biti odlična ideja za doručak ili ručak. U nastavku učimo vas kako da napravite ukusne i zdrave vegetarijanske palačinke.

SASTOJCI

  • 350 g svježeg ili smrznutog graška
  • ½ luka
  • 2 jaja
  • 100 ml punomasnog mlijeka
  • 40 g brašna 00
  • 40 g parmezana
  • ulje po ukusu ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • So i biber po ukusu

PRIPREMA

  1. Svježi grašak prokuhajte u slanoj vodi 10 minuta, ako koristite smrznuti grašak možete kuhati u tavi na ulju sa pola glavice sitno nasjeckanog luka.
  2. Ako koristite smrznuti grašak, kuhajte ga 20-25 minuta, sa supom ili vodom. Kad grašak omekša, ocijedite ga, ostavite da se ohladi, prebacite u posudu u kojoj ćete ga miješati mikserom. Izmiksajte ga da postane neka vrsta pirea homogene smjese, dodajte potom mlijeko, jaja i ponovo izmiksajte.
  3. Smjesu od graška ulijte u zdjelu s prosijanim brašnom i miješajte kašikom, vodeći računa da ne bude grudvica.Dok miješate možete dodati i naribani parmezan i začiniti sa soli i biberom.
  4. Palačinke pravite u tavi kao i svake druge. Čim se stvore prvi mjehurići, okrenite palačinku i pustite da porumeni s obje strane.

    Foto credit.Unsplash

NAPIŠI KOMENTAR

17 − 5 =