Sorry, no posts matched your criteria.

Žene prisiljene slušati otkucaje fetusa prije pobačaja

U Mađarskoj je uveden zakon koji žene obavezuje na do sada neviđenu praksu prije prekida trudnoće, a to je da moraju slušati otkucaje fetusa prije nego što izvrše pobačaj. Naime, počevši od 15. septembra ove godine, kada zakon stupa na snagu, mađarske žene koje trebaju pobaciti bit će obavezne poslušati puls fetusa prije nego što pristupe prekidu trudnoće. Promjenu zakona o pobačaju koji je na snazi ​​u zemlji Viktora Orbana od 1950. godine, a prema kojem je ženi dozvoljen prekid trudnoće do 12-te sedmice, ili do 24-te u slučaju rizika za trudnicu, inicijativa je zamjenice krajnje desnice Dóre Dúró, a potpisao ju je već ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter.


Obaveza slušanja otkucaja fetusa u Mađarskoj, još je jedna u nizu mjera koje provode mnoge zemlje u svijetu, a koje ženama otežavaju planiranje svjesnog majčinstva koje koincidira s poštivanjem njihovih životnih potreba. Prije samo dva dana, senatorica Južne Karoline Lindsey Graham predstavila je novi niz federalnih ograničenja za pobačaj, uključujući ograničavanje postupka na 15 umjesto 20 sedmica.

“Vlada je poduzela korak ka zaštiti svih fetusa, jer će kroz barem nekoliko sekundi fetus moći komunicirati sa svojom majkom tako što će ona slušati otkucaje svog srca, prije nego što se izvrši pobačaj”, napisala je 35-godišnja Dúró na Facebooku.

Foto credit:Unsplash

NAPIŠI KOMENTAR

eighteen − 1 =