Sorry, no posts matched your criteria.

Zašto vas boli stomak tokom ili nakon intimnog odnosa

Prema istraživanju Američkog koledža opstetričara i ginekologa, oko 75 posto žena će prije ili kasnije osjetiti bolove u trbuhu tokom seksa. Mnogo je uzroka za to, a način na koji imamo seks, jedan je od njih. Za opušten i bezbolan čin važno je predigri dati dovoljno prostora.

INFEKCIJA JE KRIVA

Svrbež ili peckanje mogu biti znak infekcije ili upale u vaginalnom području. Uzrokovati ih mogu neadekvatni proizvodi za intimnu higijenu. Tokom intimnog odnosa neugodni osjećaji mogu se pojačati. Dermatološke bolesti i spolne bolesti (gljivične infekcije, vaginitis, …) također mogu uzrokovati bolove u donjem dijelu trbuha. Liječnički pregled je prva aktivnost koju trebate uraditi, jer se većina infekcija može staviti pod kontrolu lijekovima.

PSIHOLOŠKI RAZLOZI

Ako osjećate fizičku bol, uzrok ne mora nužno biti fizički. Psihološki stres, koji je možda potaknut traumom iz prošlosti može utjecati na to kako se osjećamo tokom sekaulnog odnosa. Psiha i tijelo su usko povezani, stoga nije neobično da tokom psihičkog stresa reagiramo fizički, što može dovesti do boli ili poremećaja libida.

Ako se teško opuštate u glavi, ako razmišljate o mnogo svari istovremeno, borite se s depresijom, anksioznosti, sve navedeno lako dovodi do grčenja tijela i boli tokom odnosa. I ovdje je poželjno potražiti stručnu pomoć i porazgovarati s terapeutom o vlastitom stresu.


Foto credit:Toa Heftiba / Unsplash

NAPIŠI KOMENTAR

12 − 7 =