Sorry, no posts matched your criteria.

Loreen: Snaga berberskih korijena teče mojim venama

Šveđanka Loreen imala je ove godine na Evroviziji u Liverpoolu ono što drugi nisu imali, iskustvo prethodne pobjede. Tridesetdevetogodišnja umjetnica iz Stockholma prvi put je pobijedila na Eurosongu 2012.godine. Tada se u Bakuu u Azerbejdžanu predstavila s pjesmom Euphoria, koja je i danas veliki hit. Ništa manju euforiju među publikom nije izazvala ni ove godine s pjesmom Tattoo koja joj je u finalnoj eurovizijskoj noći donijela 583 poena.

Loreen je prva žena, umjetnica koja je na Evroviziji pobijedila dva puta. Sljedeće godine najstarije muzičko takmičenje se seli u Skandinaviju,i kao da su se u Univerzumu sve kockice posložile, 2024.godine će biti obilježeno i 50 godina od pobjede legendarne ABBA-e.

„Nisam mislila da ću ikada ponoviti ovo iskustvo, ali onda su mi poslali pjesmu i jednostavno sam osjetila da je dobra, a onda su postavili pitanje. Moj odgovor je bio: Kvragu ne“, kaže Loreen u intervjuu za BBC.

Njezinom timu, u kojem su isti tekstopisac i producenti „Euphorije“, trebalo je oko četiri sedmice da je uvjere da se predomisli i krene na dvostruko zlato u Liverpoolu. Tako su Švedska i Finska svoje predstavnike odabrale iste večeri, i bile posljednje dvije zemlje koje su potvrdile svoje učesnike na ovogodišnjem takmičenju.

Loreen je rođena kao Lorine Zineb Nora Talhaoui u Stockholmu,  1983. godine u porodici marokanskih Berbera. Ubrzo nakon predstavljanja Švedske na takmičenju za Euroviziju 2012., na kojem je pobijedila, izdala je svoj prvi singl My Heart Is Refusing Me, koji je postigao komercijalni uspjeh u skandinavskim zemljama. Muzika je oduvijek bila ključni dio njenog života, a upravo je porodica zaslužna što se u ranoj mladosti susrela s njom.

Instagram will load in the frontend.

„Muzika je veliki dio načina na koji moja marokanska porodica provodi vrijeme zajedno. Svako zna pjevati ili svirati instrument. Nikad nisam težila tome da kao umjetnica budem u centru pažnje ili javna osoba, samo sam željela nastupati i stvarati. Muzika ima tako iscjeljujući učinak na moj duh i moj je način povezivanja i komunikacije s ljudima. Kad nastupam, osjećam se potpuno usklađeno sa samom sobom,” kaže ona, dodajući da su njeni najveći muzički idoli alžirska pjevačica Warda, koju su u porodici često slušali i čiju su muziku svirali. Grace Jones i Jefferson Airplane također su joj velika nadahnuća.

Instagram will load in the frontend.
Instagram will load in the frontend.
Instagram will load in the frontend.

Prije nego što izađe na scenu Loreen ima dva rituala.

“Prilično su jednostavni. Jedan je biti potpuno sama, potpuno tiha sa slušalicama u uhu, što me dovodi u meditativno stanje. Moram biti potpuno u svom tijelu prije nego što izađem. Postoje i određene duhovne pjesme, koje se zovu gnawa, a koje slušam bez prestanka 45 minuta, jer sam nomad s planine Atlas”, kaže Loreen u intervjuu za Vogue Arabia.

Nastup joj daje energiju, koja je emocionalna i iscrpljujuća.

„Kad se kaže iscrpljuje zvuči tako negativno, ali život je takav; stalno dajete i uzimate. Problem je ako samo dajemo, a nemamo odakle uzeti; u tom slučaju kažemo: Oh, sada se osjećam umorno. Na pozornici se dešava luda stvar poput: Da, dajem, ali i primam. I to je duhovna dimenzija, možete osjetiti kada publika ne vibrira s vama. Tada samo dajete.I tada samo trebate odspavati!

Loreen je ljubiteljica borilačkih vještina, trenira tajlandski boks, obični boks,a voli i aikido. Kada biste je vodili na idealni ljubavni spoj, onda biste morali izabrati neko lijepo mjesto u prirodi, jer je upravo priroda okruženje u kojem ona voli biti.

„Na prvom spoju ćemo vjerovatno mnogo razgovarati i bit ćemo povezani na nekoj razini. Na prvom pravom spoju cijenim male detalje u kojima osoba sluša šta govorite. Imala sam jedan spoj davno, na kojem sam govorila o šumi i o tome kako jako volim prirodu. Bili smo u nekoj nedođiji, prekrasno mjesto. Bilo je tako lijepo i vrlo jednostavno. Ja jako volim prirodu, i mislim da se događa neka kolektivna promjena u odnosu na nju, možda se i nakon COVID-a osjeća veća čežnja za njom. Priroda je kao jedan veliki dar energije, jednom prošetaš i obnoviš baterije“.

Pop zvijezda jako je povezana sa svojim korijenima. Svoje ženske pretke opisuje kao jake i moćne.

“Moja prabaka je odbila biti u dogovorenom braku nakon što joj je voljeni muž poginuo u ratu. Uzela je svoje dijete i pobjegla iz Maroka u Alžir kroz pustinju, obučena kao muškarac da preživi. Divim se njezinoj snazi i hrabrosti. Snaga tih berberskih korijena teče mojim venama”, kaže Loreen.

Foto credit: Instagram

NAPIŠI KOMENTAR

twelve − 11 =