Sorry, no posts matched your criteria.

Princ Harry optužuje maćehu da je tabloidima odavala informacije o njemu

Harry je ponovo u sukobu sa britanskim tabloidima. Zajedno sa još 100 slavnih osoba, među kojima su glumci, sportisti, pjevači i TV voditelji, tužio je izdavača „Mirror Group Newspapers“ pod čijim okriljem izlaze novine: „Daily Mirror“, „Sunday Mirror“ i „Sunday People“ optužujući ga da je privatne informacije prikupljao hakiranjem telefona, obmanom i drugim nezakonitim sredstvima između 1991. i 2011. godine.

Tužitelji tvrde da su viši rukovodioci novina znali za nezakonito prikupljanje informacija, ali da to nisu zaustavili, te da su sve prikrivali.

MGN negira optužbe, tvrdeći da su neke tvrdnje iznesene prekasno i da nema dokaza da je Harry bio žrtva hakiranja. Negiraju i da su osobe na položajima znale za nezakonita djela.

Instagram will load in the frontend.

Sudski spisi međutim, bacaju svjetlo na ulogu kraljevske porodice u curenju informacija. Naime, MGN tvrdi da su mnoge od 147 priča za koje Harry tvrdi da se do njih moralo doći nezakonitim putem zapravo došle od pomoćnika koji rade za kraljevsku porodicu, uključujući jednog od bivših sekretara za štampu njegovog oca. Tvrdnja „Daily Maila“ kako su neke priče o vojvodi došle direktno od kraljevske porodice poklapaju se sa tvrdnjama koje je u svojoj autobiografskoj knjizi „Spare“ otkrio sam Harry. Na više od 400 stranica, Harry je optužio kraljicu suprugu Camillu za predaju neugodnih informacija prijateljskim novinarima objasnivši to njenom željom da ojača i popravi svoju sliku u javnosti nauštrb posinka tinejdžera.

Instagram will load in the frontend.

U sudskim spisima se navodi kako je 28 od 33 članka za koje Harry vjeruje da su sastavljani zahvaljujući hakiranju telefona i maila, nastala od informacija koje su otkrili članovi kraljevske porodice ili njihovi saradnici u njihovo ime.

Iako odvratna, ideja da kraljevska porodica razmjenjuje podatke o drugim članovima porodice nije nova.Tako Tina Brown u „Dianinim hronikama“ priznaje da je od biografa Andrewa Mortona saznala da je princeza Diana strateški tabloidima odavala informacije o propadajućem braku svoje prijateljice i šogorice Sarah Ferguson kako bi skrenula pažnju medija sa sebe. Diana i Charles navodno su se upustili u dvoboj curenja informacija kako bi utjecali na medije kako će izvještavati o njima. Kraljevski dopisnici ne kriju da je dvorski trač stroj uvijek radio uz pomoć iznutra. Osoblje, razni kraljevski službenici za komunikacije, prijatelji…, svi oni razgovaraju s novinarima, koji odlučuju šta će objaviti i kada. Neke priče su “definitivno izmišljene”, dok su mnoge zaista došle od doušnika iz palače.

Naprimjer, ako se objavi kraljevska biografija o princu Charlesu, s puno informacija, osoba koja bi napisala tu knjigu imala bi pristup putovanjima s princom Charlesom i njegovim saradnicima i dvorjanima kako bi prikupila informacije i dobila autentične izjave i citate.

NAPIŠI KOMENTAR

13 + 18 =