Sorry, no posts matched your criteria.

Traži se ukidanje realityja, a izvještava poput realityja

Protesti “Srbija protiv nasilja” koji su u Beogradu održani jučer, a povodom dva masovna ubistva; u Beogradu i Mladenovcu u fokus su stavili nekoliko zahtjeva: zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru i smjenu članova Regulatornog tijela za elektronske medije, državnog tijela koje odlučuje koje će televizije u Srbiji dobiti nacionalnu frekvenciju. Također, traži se i hitno ukidanje reality programa na televizijama s nacionalnom frekvencijom u kojima se već godinama otvoreno promovira nasilje i zabrana printanih medija koji “promoviraju primitivizam i krše novinarske kodekse”.

Na proteste je građane pozvala opozocija, i to nakon što su se desila dva masovna ubistva u Srbiji. Prvo je dječak od 13 godina ušao u školu koju pohađa i ubio osam svojih školskih drugarica i drugara, čuvra škole, te ranio nastavnicu istorije, a dan poslije mladić od 21 godinu je u selima oko Mladenovca nasumice ubijao ljude. Tako je u Srbiji u samo dva dana ubijeno 17 ljudi.

“Dragi moji sugrađani, okupila nas je strašna tragedija. Svi smo se pitali šta nam se to dogodilo zašto nevinoj djeci, koja su zakoračila u život, nadala se dobrom. Svi smo osjećali bijes, nemoć i tugu. Niste sami. Dugujemo objasniti zašto smo danas ovdje. Ne možemo više čekati, predugo smo šutjeli, okretali glavu na drugu stranu, da će neko drugi riješiti sve probleme društva. Tragedija nas je udarila pravo u lice, zato je vrijeme sad. Ovde smo jer hoćemo da živimo bez straha, za svu djecu želimo sigurne djecu i škole. Hoćemo empatiju, a ne mržnju. Ovdje smo jer vjerujemo da možemo imati empatiju. Ovo je pitanje iznad svake politike. Pročitat ću vam zahtjeve Srbije koja se udružila protiv nasilja: trenutna smjena svih članova REM-a, hitno ukidanje emitiranja reality programa koji promoviraju nasilje, ukidanje nacionalne frekvencije za PINK i Happy, smjenu ministra Bratislava Gašića”, rekla je Vidojević, nakon čega je pozvala građane u šetnju“, navodi se u zahtjevima protstanata koje je pročitala nastavica srpskog jezika Marina Vidojević.

Masovna ubistva potvrdila su još jednu istinu o medijima na ovim prostorima. Dok građani traže ukidanje realityja, mediji mahom o spomenuta dva masovna ubistva izvještavaju poput realityja.Saki dan osvane nova „vijest“ ili priča bilo da joj je anonimni izvor ili izjava komšinice.

NAPIŠI KOMENTAR

2 × three =