Sorry, no posts matched your criteria.

Pilula za jutro poslije: mitovi i istine

Za pilulu za jutro poslije ili pilulu hitne kontracepcije znaju mnoge žene reproduktivne dobi koje prakticiraju spolne odnose. Koristi se dan nakon nezaštićenog spolnog odnosa u situacijama kada ne želimo ostati u drugom stanju. Istina, najbolje bi bilo da joj se ne mora pribjegavati, ali male nezgode se događaju i u tome nema ništa loše, pa je dobro biti informiran. Ginekologinja Ana Isabel Machado govori o mitovima i istinama koje se vežu za pilulu.

PILULA ZA JUTRO POSLIJE DJELOTVORNA JE SAMO 24 SATA NAKON SEKSA

To nije tačno. Na tržištu su dostupne dvije vrste tableta: Levonorgestrel, koja se može popiti  u roku od tri dana od spolnog odnosa, ali što se ranije popije to je bolja i učinkovitija; i ulipristal acetat tablete koje su učinkovite tokom prvih pet dana i ne gube učinkovitost tokom svih pet dana. Ako se koristi u fazi prije ovulacije i do 24 sata nakon nezaštićenog spolnog odnosa, levonorgestrel ima 95% učinkovitost, a ako se koristi do 72 sata oko 58%. Međutim, u vrijeme ovulacije tableta levonorgestrela nije učinkovita. Pilula ulipristalacetata je 99% do 98% učinkovita tokom pet dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa.

TOKOM ŽIVOTA MOŽEMO POPITI SAMO 3 PILULE ZA JUTRO POSLIJE

Ne postoji određen najveći broj tableta koje se mogu uzeti tokom života. Međutim, ako je uzimanje ove hitne metode stalna praksa, to bi mogao biti znak da loše koristimo kontracepciju.

PILULA NAS ČINI NEPLODNIM

Ova metoda hitne kontracepcije nema negativnog utjecaja na plodnost, izuzev što kasnije kao nuspojavu možemo osjećati: glavobolju, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i osjetljivost dojki. Također, moguće je da će nam se datum menstruacije promijeniti, može biti pomjerena ili kasniti dan ili dva. Ako se menstruacija ne pojavi u očekivano vrijeme uzimajući u obzir ova dva dana, potrebno je napraviti test na trudnoću.

NAPIŠI KOMENTAR

3 + 1 =