Sorry, no posts matched your criteria.

Stres može biti razlog zašto ne možete smršati

U situacijama kada osjećamo tjeskobu, hrana igra značajnu ulogu. Obično razlikujemo dvije vrste ljudi, one koji jedu sve što im se nađe pod rukom, i koji na taj način tugu utapaju u hrani, i one koji kada su pod stresom uopće nemaju apetit. Kada smo pod stresom, i mislimo da je hrana najbolji lijek, obično ne razmišljamo je li ono što jedemo dobro ili loše, samo želimo smiriti unutarnji osjećaj.

Ana Rita Santos, nutricionistica i trenerica, savjetuje kako se oduprijeti hrani u stresnim situacijama:

— Izbjegavajte praviti zalihe hrane u kući kao što su: slatkiši, kolači, ultraprerađena hrana. Eliminirajte svako iskušenje.

— U kupovinu treba ići nakon jela, nikako na prazan želudac, jer gladni ćemo ćemo tražiti ono što nam se jede, a ne ono što je zdravo. Ako je moguće, kod kuće napravite popis onoga što želite kupiti i pokušajte ga ne mijenjati dok pregledavate police supermarketa.

— Nabavite alternativu tako što ćete u kući za krizne situacije imati: suho voće, zdrava predjela poput štapića od mrkve itd.

— Naučite razlikovati emocionalnu glad, mentalnu glad i fiziološku glad i, na taj način ćete znati kako njome upravljati. Fiziološka glad javlja se postepeno, nju možete istrpiti, i uzrokovana je stvarnim fizičkim osjetom, kao što je prazan želudac, nedostatak energije, glavobolja… Mentalna glad hrani emocionalnu glad, a emocionalna se javlja iznenada zbog podražaja: dosada, tjeskoba, nervoza…

Niko ne očekuje da ćete naučiti zdravo jesti preko noći, ali i mali koraci prave napredak, pa tako, kada dođete u napast da jedete izađite iz kuće, okupajte se, nazovite prijatelja/cu, pročitajte knjigu. Upamtite da je temelj svjesne prehrane samokontrola. Ali samokontrola koja traži empatiju. Ostavite negativne misli sa strane i poslušajte novog sebe.

I da zaključimo:

Stres može negativno utjecati na prehranu, smanjujući osjećaj apetita ili ga, naprotiv, povećavati. Morate znati kako to kontrolirati. Ljudi koji pate od stresa kažu da jedu sve ili nagonski čak i ako nisu gladni, u prevodu: jedemo kolač jer se ne možemo nositi s problemom. Međutim, torta nije rješenje, torta je samo bijeg, a kasnije i veliki problem. Zbog stresa često se nađemo u situaciji kako jedemo bez neke istinske želje, ne osjećamo okus hrane, a posljedice su kompliciranije nego što se čini; isključujemo se iz procesa ishrane i, kao takvi, isključujemo se iz svojih tjelesnih osjeta. To je efekt grudve snijega: stres uzrokuje lošu prehranu, ali loša prehrana također može uzrokovati stres.

Problem ćete početi rješavati kada:

__ naučite efikasnije upravljati emocijama, mislima i ponašanjem;

— smanjite stres i tjeskobu;

— poboljšate odnos s tijelom;

— razlikujete fiziološku glad, emocionalnu glad i mentalnu glad;

— naučite jesti da biste nahranili tijelo;

NAPIŠI KOMENTAR

5 × three =