Namirnice koje voli vaše srce
Koliko je dobra Mediteranska prehrana govori sama činjenica da je uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine. Jedite sezonske namirnice, kupujte namirnice od lokalnih uzgajivača ili još bolje uzgojite ih u vlastitom vrtu. Budite umjereni u konzumaciji mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda te industrijskih prerađevina. Pripremajte mahunarke poput graha, leće, slanutka i bobice nekoliko puta sedmično. Žitarice su dio svakodnevne prehrane na Mediteranu, ali osim riže, tjestenine i krompira nastojte pripremati i jela s prosom i heljdom. Obogatite jela mediteranskim biljem i začinima. Svakodnevno jedite različito sezonsko povrće i voće. Jedite ribu i morske plodove nekoliko puta sedmično, a za pripremu jela koristite maslinovo ulje. Sve gore navedeno godit će vašem zdravlju, a srcu naročito. U nastavku izdvajamo namirnice koje naročito pogoduju zdravlju srca, pa neka se onda češće nađu i na vašem tanjiru:
ORASI: Pomažu kod snižavanja holesterola, krvnog pritiska i nadutosti.
ŠPINAT: Pomaže mozgu da bolje funkcionira i poboljšava krvni pritisak.
LOSOS: Omega -3 u lososu pomaže u sprečavanju bolesti srca.
GRAH: Bogat je vlaknima i smanjuje holesterol.
ZOBENA KAŠA: Smanjuje porast šećera u krvi nakon obroka.
BOROVNICE: Antioksidantska vlakna pomažu u sprečavanju bolesti srca.
BROKULA: Može pomoći u snižavanju holestereola i olakšati varenje.
MRKVA: Poboljšava vid i sprečava bolesti srca.
TUNJEVINA: Pomaže u prevenciji nepravilnih srčanih ritmova.
LANENE SJEMENKE: Sprječava stvrdnjavanje arterija.