Sorry, no posts matched your criteria.

Zlatni globusi: Ipak se nije desio trijumfalni povratak jednog TV showa

Zlatni globus je američka filmska nagrada koja se dodjeljuje filmskim, a od 1970. godine i televizijskim projektima jednom godišnje tokom formalne večere. Nakon Oscara, Zlatni globus je druga najznačajnija mainstream  nagrada, a često je i glavni pokazatelj dobitnika Oscara. Osnovana je 1943. godine. Do ove godine o najboljim filmskim odnosno TV projektima odlučuje žiri, kojeg čini 86 članova stranih novinara Hollywood Foreign Press Association ili skraćeno HFPA. Razdoblje lobiranja i prihvaćanja kandidata za nominacije počinje 1. oktobra. Prijenos dodjele Zlatnog globusa uglavnom je bio treći po gledanosti TV show, odmah nakon Oscara i Grammyja. Prvobitno se emitirao na TBS-u, potom od 1996. godine na kanalu NBC, dok je ove godine projenos emitiran na CBS-u.

Instagram will load in the frontend.
Instagram will load in the frontend.
Instagram will load in the frontend.

No, televizijska stanica nije jedina promjena koja se ove godine desila u produkciji Zlatnog globusa, o čemu u svom osvrtu piše čuveni Variety.

Nakon godina skandala, pandemije, štrajkova filmskih radnika, raskida ugovora sa NBC-om, Globusi su proveli pripreme za nedjeljnu ceremoniju nastojeći pokazati da su se kao institucija promijenili. U prvom redu, HFPA,  mala i notorno korumpirana organizacija opterećena predrasudama (Ukratko: što poznatiji, to bolji.), više ne postoji, zamijenjen je proširenim, raznolikim glasačkim tijelom. Neke od promjena su dobrodošle, čak su i malo zakasnile, jer kako piše Variety, Hollywood ima dovoljno prilika za nepotizam i bez Zlatnog globusa koji u tom kontekstu nosi titulu Miss Zlatni globus.

Instagram will load in the frontend.
Instagram will load in the frontend.
Instagram will load in the frontend.

No, koliko god da su se organizatori trudili proizvesti malo više od tri sata zabavnog i haosom ispunjenog TV programa, ovogodišnja dodjela Zlatnog globusa teško da je bila trijumfalni povratak jednog TV showa, a narčito ne poligon za nove i poboljšane Zlatne globuse. Kritikama su od nedjelje izložene neoriginalne šale, loša scenografija, kao i voditelj Jo Koy koji je ovaj posao prihvatio prije nešto manje od dvije sedmice od održavanja dodjele.

Koiev nastup nije uspio da privuče pažnju, umjesto toga predstavlja neuspješan pokušaj rebrendiranja Globusa. Umjesto da stend-up približi novoj publici, Koijev monolog je bio ispunjen šalama dostojnim jezika o grudima „Barbie“ i gorkim verbalnim strelicama upućenim prema publici koja nije bila na njegovoj talasnoj dužini.

Instagram will load in the frontend.
Instagram will load in the frontend.
Instagram will load in the frontend.
Instagram will load in the frontend.
Instagram will load in the frontend.
Instagram will load in the frontend.

Kada je riječ o slavnima, Globusi su uspjeli da dovedu Taylor Swift tako što je njen koncertni film „Eras Tour“ nominiran u novoustanovljenoj nagradi za najbolje filmsko i kinematografsko ostvarenje, nagradi koja ima za cilj da privuče zvijezde velikog kalibra u Beverly Hilton. Inače, bila je ovo prilika da se zvijezde okupe na jednom mjestu nakon šestomjesečnog štrajka holivudskih radnika. Jedna od promjena dodjele nagrade ove godine bila je i ta što je svaka kategorija imala šest kandidata umjesto tradicionalnih pet. U nastavku donosimo listu dobitnika ovogodišnjih Zlatnih globusa:

Najbolji filmovi: Historijska drama Oppenheimer i komedija Jadnici

Najbolji glumac: Cillian Murphy

Najbolja glumica: Emma Stone

Najbolja glumica u drami: Lily Gladstone za ulogu u filmu Ubojice cvjetnog mjeseca

Najbolji glumac u komediji: Paul Giamatti za ulogu u filmu The Holdovers.

Najbolji reditelj: Christopher Nolan

Najbolji sporedni glumac: Robert Downey Jr.

Najbolja sporedna glumica: Da‘Vine Joy Randolph

Najbolji strani film: Anatomija pada koji je ujedno dobio i nagradu za najbolji scenarij.

Najbolji animirani film: Dječak i čaplja.

Najbolja dramska TV serija: Succession

Najbolja TV komedija: The Bear

Najbolje filmsko i kinematografsko ostvarenje: Barbie.

Foto credit (naslovna): @goldenglobes

NAPIŠI KOMENTAR

nineteen − 14 =