Usvojite ove navike za bolji početak nove godine
Ulazak u novu godinu tradicionalno u svakom čovjeku budi potrebu da donosi rezolucije vezano za vlastiti život. Većinom se te rezolucije odnose na zdravlje i finansijsku dobit, a nije rijetkost ni da se donose odluke vezano za prehrambene navike. U nastavku donosimo nekoliko praksi koje možete lako usvojiti, a koje će donijeti dobrobit vašem cjelokupnom zdravlju u 2024.godini. DAJTE PRIORITET HIDRATACIJI Započnite ovu godinu zdravijim pristupom prema hidrataciji. Pijenje odgovarajuće količine vode ključno je za opću dobrobit organizma. Boca s vodom neka se uvijek nađe u vašoj torbi, a sami osmislite svoj mali podsjetnik da redovno pijete vodu tokom dana. JEDITE NUTRITIVNO BOGATO
Zdravstvene prednosti graška i kako od njega napraviti slasne palačinke
Grašak je među najpopularnijim povrćem na našim prostorima. Osim što je ukusna, ova mahunarka je i zdrava. Da biste konzumirali najbolji grašak važno je da znate prepoznati da li je svjež ili nije. Ako su stabljike svijetle i u mahuni najmanje pet zrna, grašak je svjež. Testirati svježinu zrna možete i pritiskom prstiju, ako se ne mogu zgnječiti, formirani su pa samim time i svježi. Meke mahune, kao i blago obojena, tvrda i deformirana zrna, uvijek je dobro izbjegavati. Što se tiče kvalitete, najbolji svježi grašak naći ćete uglavnom u proljeće. Kada se ubere držite ga u frižideru, ali imajte na umu
Zakonom će biti uređeno da se hrana ne smije bacati
Nema skuplje hrane od one koja završi u smeću, rečenica je koju je izgovorio španjolski ministar poljoprivrede Luis Planas dok je predstavljao prijedlog zakona protiv bacanja hrane u Španjolskoj. Riječ je o sistemskom pristupu borbi protiv bacanja hrane, čiji parlamentarni proces je tek počeo, ali se vjeruje da će zakon biti odobren i da će stupiti na snagu 1.januara 2023.godine. Zakon uključuje evropske direktive Agende 2030 za održivi razvoj (konkretno tačku 12.3), koja ima za cilj rekonstrukciju lanca potrošnje hrane, kako bi se bacanje hrane u maloprodaji i individualnoj potrošnji prepolovilo. Projekt je ambiciozan, Španjolska će na njegovom provođenju fokus staviti na kompanije
Miran Karić: Najbolje je jesti sezonsku i autohtonu hranu
Vrhunski kulinarski majstor govori o načinu ishrane danas, trendovima u kulinarstvu i zašto su nas neki od njih zaobišli, te otkriva ko se u našoj regiji najzdravije hrani
Upalite iskru ljubavi sa koktelima s afrodizijačkim svojstvima: Donosimo recepte
Kokteli nisu samo osvježavajuća pića, već posjeduju i ljekovita svojstva. Kako? Gin je prepun biljnih sastojaka, od klekinih bobica, preko korijena anđelike, ruzmarina, kore citrusa, pa do muškatnog oraščića, kadulje, limunske trave; popis je beskonačan. Za bobice kleke se tvrdi da pomažu u borbi protiv infekcija, pune su antioksidansa i navodno neutraliziraju slobodne radikale.Zato, kada se osjećate loše, samo podignite čašu džina. Bitteri su također, neophodan sastojak većine koktela. Angostura bitter ima regenerativna svojstva, Može se koristiti i kao lijek za želučane tegobe. Osim navedenih, pojedini kokteli imaju afrodizijačka svojstva. I mi smo izabrali upravo njih. Jer, ima li boljeg