Sorry, no posts matched your criteria.

U okviru festivala “Krokodil”, sinoć su (16.juni) proglašene dobitnice i dobitnici drugog po redu regionalnog književnog izbora „Štefica Cvek“ kojeg organiziraju Pobunjene čitateljke iz Srbije sa regionalnim partnerima Kulturtreger/Booksa (Hrvatska), PEN Centar u Bosni i Hercegovini i Koalicija MARGINI (Sjeverna Makedonija). Sada kada su sve nedoumice upeglane i kritički šavovi učvršćeni, drugi krug žirija „Štefice Cvek“ dodijelio je ovogodišnja priznanja sljedećim autorkama i autorima: ●       Ana Avramovska, Vodena tijela (roman, Паблишер, 2022.) ●       Dunja Matić, Mirovanje (roman, V.B.Z., 2022.) ●       Maja Solar, A htela sam (zbirka poezije, Enklava, 2022.) ●       Olja Savičević Ivančević, Ljeta s Marijom (roman, Fraktura, 2022.) ●       Selma Asotić, Reci vatra (zbirka poezije, Buybook, 2022.) ●       Stefan Alijević, Noćni autobus (zbirka priča, Или-Или, 2022.) ●       Želimir

Bosanskohercegovački književnik, akademik i univerzitetski profesor Dževad Karahasan preminuo je danas (petak) u 70. godini. Vijest o smrti, jednog od najistaknutijih evropskih autora, austrijskim medijima je potvrdila njegova porodica. S teškom bolešću borio se dvije godine; u posljednje vrijeme bolest je uznapredovala te nisu pomogle ni brojne terapije. Prošao je operativni zahvat, mukotrpna zračenja, razne druge terapije, bio je pod stalnim nadzorom austrijskih doktora, ali je bolest bila jača. Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. godine. Školovao se u Duvnu, Sarajevu i Zagrebu. Radio je kao dramaturg u teatrima u Zenici, Salzburgu i Sarajevu. Bio je urednik časopisa Odjek i Izraz.

Protesti “Srbija protiv nasilja” koji su u Beogradu održani jučer, a povodom dva masovna ubistva; u Beogradu i Mladenovcu u fokus su stavili nekoliko zahtjeva: zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru i smjenu članova Regulatornog tijela za elektronske medije, državnog tijela koje odlučuje koje će televizije u Srbiji dobiti nacionalnu frekvenciju. Također, traži se i hitno ukidanje reality programa na televizijama s nacionalnom frekvencijom u kojima se već godinama otvoreno promovira nasilje i zabrana printanih medija koji “promoviraju primitivizam i krše novinarske kodekse”. Na proteste je građane pozvala opozocija, i to nakon što su se desila dva masovna ubistva u Srbiji.

Harry je ponovo u sukobu sa britanskim tabloidima. Zajedno sa još 100 slavnih osoba, među kojima su glumci, sportisti, pjevači i TV voditelji, tužio je izdavača „Mirror Group Newspapers“ pod čijim okriljem izlaze novine: „Daily Mirror“, „Sunday Mirror“ i „Sunday People“ optužujući ga da je privatne informacije prikupljao hakiranjem telefona, obmanom i drugim nezakonitim sredstvima između 1991. i 2011. godine. Tužitelji tvrde da su viši rukovodioci novina znali za nezakonito prikupljanje informacija, ali da to nisu zaustavili, te da su sve prikrivali. MGN negira optužbe, tvrdeći da su neke tvrdnje iznesene prekasno i da nema dokaza da je Harry bio žrtva hakiranja.

U okviru ciklusa Trebao mi je neki novi početak u Centru za kulturu u Mostaru ove sedmice otvorena je izložba Umjetnost kao terapija. Ovom postavkom Sanela Čopelj i Ana Medan, istinske zaljubljenice u slikarstvo, po prvi put su svoje radove predstavile široj javnosti i pokazale svu moć umjetnosti kada je riječ o komunikaciji pojedinca sa svijetom koji ga okružuje. A da umjetnost može biti i jeste jedna vrsta terapije potvrdila je Sanela Čopelj, naglasivši kako su se u njenom životu 2018. godine počele rušiti kule od karata. „Ogorčenje, ljutnju i bol koje sam sakrivala od ljudi pokušala sam pretočiti na platno. Do