Proteinski hljeb gotov za 45 minuta
Ručak bez hljeba? Teško je zamisliti. No da biste uživali u njemu savjetujemo da bijeli hljeb zamijenite onim zdravijim. I ptice na grani znaju da bijeli hljeb u sebi nema dovoljno vitamina ni minerala potrebnih za pravilno funkcioniranje organizma, te ćemo vas stoga podučiti kako da spremite hljeb pun proteina i hranjivih sastojaka. Za naš vam ne treba brašno, ni kvasac već mnogo zdravih sastojaka od zobenih pahuljica, svježeg sira do maslinovog ulja i lana.No, vi, naravno prema vlastitom ukusu možete koristiti i druge zdrave žitarice, orašaste plodove, kokosovo brašno i slično. Za pripremu proteinskog hljeba neće vam trebati više od 45 minuta. Zato primimo se posla:
Sastojci:
- 500 g svježeg sira
- 250 g zobenih pahuljica
- 3 cijela jaja
- Kašikica soli
- Kašikica sode bikarbone
- 2 kašike maslinovog ulja
- Kašika lanenih sjemenki
Način pripreme:
U posudu stavite svježi sir, jaja, so i sodu bikarbonu, dobro izmiješajte. Dodajte maslinovo ulje, lanene sjemenke i na kraju zobene pahuljice. Smjesu dobro izmiješajte kašikom dok ne postane homogena i glatka. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje, te stavite smjesu. Hljeb pecite na 170 stepeni oko 45 minuta.