Dr. Tamara Jovović Sadiković odgovara: Koji su simptomi šećernog lica
Za svaku ženu jako je važno da njena koža bude lijepa, zdrava i čista, a da bi ostala takva, naročito je važno obratiti pažnju na količinu šećera u dnevnoj ishrani. Poznata je činjenica da višak glukoze, fruktoze i drugih inkarnacija šećera šteti ne samo struku već zdravlju općenito, ali se često zanemaruje činjenica da je šećer jedan od najgorih neprijatelja kože. Rosemary Ferguson, bivše lice modnih kampanja Prade i Miu Miu, a danas tražena nutricionistica u svijetu mode, napisala je knjigu Juice u kojoj kroz zdrave recepte pojašnjava kako tijelo očistiti, liječiti i revitalizirati od nezdravih namirnica. Naglašava zašto slatkiši, sladoledi i grickalice stare našu kožu i koje su strategije njihovog eliminiranja iz upotrebe ili barem smanjenja, bez da osjećamo preveliku patnju što se odričemo ukusnih nezdravih zalogaja.
-Kada unosimo šećer ili hranu koja se brzo pretvori u šećer (jednostavni ugljikohidrati poput bijelog kruha, peciva), naše ih tijelo razgrađuje u glukozu, koja podiže nivo inzulina, uzrokujući upalu u tijelu. Upala stvara enzime koji razgrađuju kolagen i elastin, što rezultira opuštenjem kože i bora. Probavljeni šećer trajno se veže za kolagen kože kroz postupak poznat kao glikacija. Osim što povećava učinke starenja, glikacija može pogoršati stanja poput akni i rozaceje. Šećer je zaista najveći neprijatelj kože! Osim što razgrađuje kolagen, šećer uništava crijevne bakterije i slabi imunološki sistem, što se očituje na licu u obliku sitnih linija, bora, blijede kože, podočnjaka i akni kod odraslih. Koža se također može činiti tankom i smežuranom. Šećer je glavni pokretač, a učinci su, nažalost, primjetni – kaže ona i savjetuje kako šećere izbjeći u nesumnjivoj hrani.
Kada unosimo šećer ili hranu koja se brzo pretvori u šećer poput bijelog kruha, peciva, naše ih tijelo razgrađuje u glukozu, koja podiže nivo inzulina, uzrokujući upalu u tijelu. Upala stvara enzime koji razgrađuju kolagen i elastin, što rezultira opuštenjem kože i bora
-Šećeri su posvuda. Najčešći krivci su preljevi, umaci za tjesteninu, gotova jela i “zdrave” pločice sa žitaricama. Moj savjet je: pročitajte etikete. Sami napravite grickalice i umake, a pokušajte sami kuhati obroke kod kuće kad god je to moguće. Odustajanje od šećera, ali i smanjenje njegove upotrebe, učinkovit je način da koža ostane čvrsta i mlada. Lijepa koža kombinacija je mnogih elemenata: dobrih masnoća, hidratacije, kvalitetnog sna, obraćanja pažnje na sunce i da, malog unosa šećera. Ali osim toga, prehrana bogata vlaknima, antioksidansima, dobrim masnoćama, čistim proteinima (bez pesticida, teških metala i antibiotika) i cjelovitom hranom bitna je – učinite sve to i vaša će koža zablistati.
Mr.sci.med.dr Tamara Jovović Sadiković, specijalista dermatovenerolog, pojašnjava koji su simptomi takozvanog šećernog lica (na kojem se može primijetiti pretjerana upotreba šećera).
– Ono čemu rafinirani šećeri doprinose je svakako akutizacija Rosacee, psorijaze, ali ono što je već opšte poznato jeste da utječe na pojavu inflamatornih akni na koži lica, ledja i dekoltea. Također, dokazano je da hrana sa visokim postotkom šećera utječe i na proces starenja, jer dolazi do pojave kidanja kolagenih vlakana koja su izuzetno bitna za zdravu i napetu kožu.
Je li neprijatelj našeg lica samo bijeli šećer ili čak i prirodni alternativi poput meda, stevije, agavinog sirupa i kokosov šećer?
– Svakako da je bijeli rafinirani šećer daleko najštetniji, a sve alternative s nižim glikemijskim indexom držat će nivo šećera u krvi u normalnim granicama i neće biti velikih odstupanja koje će negativno doprinositi stanju kompletnog organizma.
A šta je s voćem?
– U principu potrebno je voditi brigu da se unosi što više hrana s niskim glikemijskim indeksom, pa tako ni svako voće nije isto. Svakako fruktoza je daleko zdravija od rafiniranih šećera, ali citrusi, jabuke imaju manje šećera od banana, te ih je potrebno više koristiti u ishrani u odnosu na slatko voće. Svakako važno je naglasiti da fruktoza, kako pokazuju posljednje studije, za razliku od rafiniranih šećera ima povoljan utjecaj na kolagen u našoj koži, te djeluje pozitivno u anti aging procesima.
OBRATITE PAŽNJU!!! KAKO SMIRITI NEODOLJIVU ŽUDNJU ZA SLATKIM?
- Dodajte više zelenog lisnatog povrća u svoja jela. Zašto? Gorak okus povrća učinit će vas osjetljivijima na slatkoću šećera, te pomoći da smanjite unos. Zeleno lisnato povrće bogato je magnezijem, mineralom koji pomaže u regulaciji šećera u krvi, što je ključ za smanjenje želje za šećerom.
- Konzumirajte “gorku” hranu prije i za vrijeme jela: rukolu, maslačak, rotkvice, kelj, limun, limetu i jabučni ocat. Jedite “dobre” masnoće, posebno za ručak, u obliku avokada, sjemenki, orašastih plodova, organskog maslaca, ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili kokosa, tahinija i masne ribe: dugo ćete biti siti i utažiti želju za slatkim.
- Začinite jelo biljem i začinima – istraživanja su pokazala da kašikica cimeta dnevno pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.
- Smanjite unos kofeina jer proizvodi adrenalin, koji podiže nivo šećera u krvi. Kada u krvotoku ima viška šećera koji se ne koristi, on se skladišti kao mast.
- Također smanjite unos alkohola. Alkohol je bogat šećerom i uzrokuje povećanje inzulina. Umjesto toga uživajte u vodi u koju ćete narezati komadice limuna, limete, svježi krastavac.
- Jedite redovno kako bi šećeri u krvi bili stabilni. Razgovarajte sa svojim liječnikom o dodavanju magnezija ili kroma u ishranu, ova 2 minerala pomažu u regulaciji nivoa šećera.
Foto credit: Pexels