Sorry, no posts matched your criteria.

Pet namirnica uz koje vam neće trebati doktor

Briga o zdravlju naročito u vrijeme pandemije postaje centralna tema. Naše cjelokupno zdravlje ovisi o zdravlju probavnog sistema. A, kako ga najbolje čuvati? Unosom kvalitetne hrane i korisnih namirnica. Donosimo pet namirnica koje su apsolutno must have svake kuhinje i ostave ove godine.

FERMENTIRANA HRANA

Fermentirani proizvodi poput kiselog kupusa, tempeh (proizvod od fermentirane soje iz Indonezije. Tempeh i tofu spadaju u najbolje izvore posnih biljnih proteina. S obzirom da se prave od soje, donose slične koristi za zdravlje), kombucha i kimchi sadrže veliki broj korisnih bakterija koje su dobre za probavno zdravlje i poboljšavaju imunološki sistem.

KAKO NAPRAVITI: Salata od kiselog kupusa je bogata korisnim bakterijama,i lako se priprema. Potrebne su vam dvije srednje glavice kupusa, kašičica šećera i 45 grama soli. Sitno nasjeckani kupus sa šećerom i soli sipa se u staklenu posudu na sobnoj temperaturi (ako je temperatura manja od 19 ° C, možete dodati pola čaše vode da aktivirate proces fermentiranja), i ostavite najmanje tri dana. Zdrava i ukusna salata bit će gotova.

Foto credit: Unsplash

CVEKLA

Cvekla je jedna od omiljenih povrtaljki onih koji vježbaju i provode vrijeme u teretani. Budući da je bogata vodom, vlaknima i ima malo kalorija, idealna je za ljude koji žele smršati. Osim toga, ovo povrće, bogato nitratima, ulazi u ljudsko tijelo i pretvara se u dušikov oksid koji je važan za snižavanje krvnog pritiska, poboljšanje funkcije mozga i poticanje vježbanja. Ali nemojte misliti da su nitrati dobri za vaše zdravlje. Jer, konzumiranje kobasica bogatih nitratima, koji produžavaju rok trajanja hrane i inhibiraju rast mikrookruženja, dugoročno povećava rizik od nastanka stanica raka.

KAKO NAPRAVITI: Pomiješajte u blenderu 130 g mlijeka, 220 g cvekle, 50 g smrznutog voća po izboru, 50 g smrznutih borovnica, 130 g špinata, 1 doza čija sjemenki. Tako ćete napraviti smoothie bogat nutrijentima.

Foto credit: Pexels

ASHVAGANDA

Ashvaganda je porijeklom iz Indije i jedna je od glavnih biljaka ayurvede, tamošnje tradicionalne medicine. Poznata je i kao ashtaganda adaptogen ili prirodno “energetsko piće”. Biljka pomaže u liječenju tjeskobe, stresa i depresije, snižava krvni tlak, pozitivno utječe na rad mozga i poboljšava pamćenje. Brojna su istraživanja istaknula antioksidativna i protuupalna svojstva ashvagande, i naročito se preporučuje osobama s dijagnozom Touretteovog sindroma, boli u mišićima i artritisom.

KAKO NAPRAVITI: Pomiješajte 480 g maslaca od kikirikija, 65 g mljevene čokolade, 30 g chia sjemenki, 30 g meda, 65 g cimeta, 65 g bilo kojeg suhog voća i 30 g ashvagande u prahu, uvaljajte u kokos mrvice i stavite u frižider na jedan sat. Zdravi desert bit će spreman. A jedan od najjednostavnijih načina korištenja ashvagande je da je dodate u kafu. Gorki okus ove biljke bolje je pomiješati s kafom koja je sličnog okusa, a ne slatkastom.

Ashvagandu u prahu možete pronaći u biljnim apotekama, okvirno cijena 100 grama iznosi 9.70 KM

SLANUTAK ILI GRAH

Grah je jedna od najbogatijih namirnica vitaminima, mineralima, vlaknima i drugim hranjivim tvarima. Samo 130 grama graha sadrži dovoljno proteina da podmiri jednu trećinu dnevnih potreba odrasle osobe, te je bogat antioksidansima.

Pola šoljice slanutka (65 g) sadrži 6-7 g. vlakana, koja pomažu rad probavnog sistema, dovode u ravnotežu nivo LDL-a ili “lošeg” holesterola i pomažu u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti. Uvođenje 100 g slanutka u svakodnevnu prehranu smanjujete rizik od srčanog udara, a također ćete spriječiti prejedanje, masnoću organa i debljanje.

KAKO NAPRAVITI: Zapeći grah na 220 C između 20-30 minuta dok ne porumeni. Nakon što se ispeče dodajte ga u zdjelu s paradajzom, krastavicama i mladim sirom (kozji se preporučuje), te začinite s malo limunovog soka i dobit ćete odličan međuobrok.

Foto credit: Pexels

SJEMENKE BUNDEVE

Sjemenke bundeve poznate su kao “rudnik” hranjivih tvari. Sadrže više bjelančevina, antioksidansa, magnezija, nezasićenih masti i masnih kiselina nego bilo koji drugi orašasti plod, imaju antihipoglikemijska i antiparazitska svojstva. Redovna svakodnevna upotreba poboljšava rad srca, mjehura i prostate. Osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da 80% žena ima nedostatak cinka, što može destabilizirati nivo hormona u ranoj trudnoći. Savršen proizvod za rješavanje ovog problema su sjemenke bundeve koje sadrže 7,99 g cinka na 100 g. Sjemenke bundeve također su bogate vlaknima koja pomažu u sprječavanju pretilosti i dijabetesa. Budući da su visoko kalorične (446 kcal na 100 grama), preporučuje se da doza ne prelazi 30 grama dnevno.

KAKO NAPRAVITI: Sjemenke bundeve možete peći u rerni ili jesti sirove. Mogu se jesti same ili uz smoothie, jogurt, grickalice, sve vrste juha i peciva.

Foto credit: Pexels

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

eighteen + seven =