
Napravite Tart od jabuka prema receptu Alme Jusubašić
Ljeto nam pruža pregršt mogućnosti kako da konzumiramo voće. Jabuku naročito, kao jednu od najpopularnijih i najzastupljenijih voćki. O njenim zdravstvenim svojstvima mnogo se zna, ali vrijedi podsjetiti da pogoduje zdravlju našeg srca, želudca, smanjuje rizik od dijabetesa i drugih oboljenja. Obiluje vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave. Opskrbljuje organizam energijom, sprječava umor i razbistruje um. Ako prije spavanja pojedete jednu jabuku, imat ćete miran i ugodan san.
Jabuku je najbolje jesti svježu, sa korom, ali je ona također neodoljiv sastojak i u kolačima. Ukoliko se želite počastiti pravom delicijom ovog ljeta, tada vam preporučujemo da napravite Tart od jabuka. Ovaj kolač tradicionalno, godinama u svom domu priprema Alma Jusubašić, urednica i voditeljica magazina Natura na Radiju Federacije BiH (RFBiH), i ovoga puta na naš upit recept rado dijeli s našim čitateljima.
SASTOJCI:
Prhko tijesto
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 100 g. šećera u prahu
- 4 kašike mlijeka
- 125 g . putera
- 250 g.puder brašna
- 125 g. višenamjenskog brašna
- ½ praška za pecivo
Fil:
- 8 jabuka
- 100 g. grožđica
PRIPREMA:
Sve sastojke umutiti i sjediniti u jednu masu. Nakon što ste tijesto umijesili, formirajte dvije loptice, jednu manju odvojite i ostavite u led budući da se ona renda preko kolača kasnije (nekada tu kuglicu tijesta razvaljam odmah i pravim trakice kojima ukrasim kolač). Drugi, veći dio tijesta, ostavite u frižider na pola sata.
Jabuke izrežite i malo ih dinstajte sa grožđicama,pospite ih sa vanilin šećerom, inače fil se sladi prema želji, Ukoliko preferirate kiselkast okus, ne stavljajte mnogo šećera. Tijesto koje je odstajalo u frižideru razvaljajte na papiru za pečenje, potom pospite fil, prije fila tijesto možete po želji tanko premazati džemom od marelice, koji će se sjajno stopiti s jabukom i grožđicama. Preko fila redajte trakice od tijesta ili izrendajte lopticu koju ste prethodno zamrzli.
Za ovaj kolač potrebna vam je okrugla tepsija prečnika 30 cm. Peći na 180 stepeni sa ventilatorom 10 min, a onda smanjiti temperaturu na 150 i peći još 15 minuta. Nakon što je kolač pečen i blago porumenio, ohladite ga i ukrasite šećerom u prahu.
Prijatno!