
Spremite piletinu sa savršeno hrskavom kožicom
Piletina je jedno od najčešćih jela na bh. menijima. Jedni je vole kuhanu u supama, drugi u rižotu, treći pak prženu ali sa savršeno hrskavom kožicom. No, kako je postići da piletinu ne prepečemo. Za ovaj recept vam neće trebati ulje niti ćete svako malo provjeravati rernu da pratite pečenje. Da biste dobili pileće pečenje dovoljna su vam samo dva sastojka; piletina i malo veća količina soli. Pečenjem na soli meso će ostati sočno, a kožica će biti fino hrskava. Nije potrebno okretati meso. Prema želji piletinu u unutrašnjosti možete filovati začinskim biljem, narandžom ili limunom. Ali, nemojte se brinuti i bez ovih dodataka meso će biti sočno i ukusno. U čemu je tajna, pitate se? U soli, jer so mesu daje sočnost.
Sastojci:
1 pile težine od oko kilograma
2-3 kašike soli
Način pripreme:
- U lim za pečenje stavite dvije do tri kašike soli. Pile obrišite papirnim kuhinjskim ubrusom.
- Pile neka bude prsima okrenuto dnu tepsije, pecite ga na 180 stepeni Celzija najmanje sat. Ako je pile teže od kilograma bit će vam potrebno više od jednog sata za pečenje.
Foto credit: Pexels