Sorry, no posts matched your criteria.

Naši najljepši recepti na bazi dinje

Među namirnicama koje su neizostavne tokom ljeta je dinja. Njena narandžasta boja ukazuje da je bogata karotenom, vrlo snažnim antioksidansom. Ako bismo se bavili rodnim listom, dinjino porijeklo je iz Azije, a činjenici da je stigla na naše prostore najviše možemo zahvaliti moreplovcima iz Afrike. Dok mi uglavnom konzumiramo njeno meso, u nekim područjima poput Južne Amerike i Azije obilato se koriste njene koštice kao grickalice.

Jedna porcija dinje od 150 grama sadrži: 53 kalorije, 0,3 g masti, 13 g ugljikohidrata,1,4 g vlakana, 30% dnevne količine vitamina A, 78% dnevne količine vitamina C.

Budući da gotovo 95% njenog sastava čini voda, dinja je savršen desert za vrelo ljeto. Prije nego što krenete u kupovinu, važno je da na umu imate i njena zdravstvena svojstva kao primarne argumente: Štiti zdravlje očiju, smanjuje rizik od astme, regulira krvni tlak, štiti od raka, regulira probavu, djeluje protuupalno, štiti kožu i kosu, dok se čaj od cvijeta dinje koristi za iskašljavanje.

U nastavku donosimo najljepše i pomalo drugačije recepte za specijalitete od dinje.

Carpaccio od dinje, sira i ribizle

Vrijeme pripreme: 10 min

Vrijeme kuhanja: 5 min

Teškoća: vrlo lako

Vrsta jela: desert

Sastojci za 4 osobe:

4 porcije svježeg sira

1 velika dinja

4 svežnja crvene ribizle

20 cl balzamičnog octa

Sir neka bude najbolje kvalitete i svjež.

Priprema:

Sir ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko minuta.

Stavite balzamični ocat na umjerenu vatru dok ne dobijete sirupastu tekućinu.

Ogulite i očistite dinju. Izrežite je na 4 četvrtine.

Izrežite tanke kriške u svakoj četvrtini, kako biste dobili polumjesece.

Grozdovi ribizle neka budu u grupicama od po tri ploda ili po jedan

Na tanjiru od kriški dinje napravite rozetu. Stavite sir na sredinu. Pospite grozdovima ribizle. Završite dekoraciju tako što ćete preliti dinje kapljicom reduciranog balzamičnog octa.

 

Foto credit: Rians/Photo press

Salata od krastavaca s dinjom i feta sirom

Vrijeme pripreme: 15 min

Teškoća: vrlo lako

Vrsta jela: predjelo

Kalorije / osoba: 247

Sastojci za 6 osoba:

  • 1 krastavac
  • 3 male dinje
  • 200 g feta sira
  • 1 limun
  • 5 grančica svježe metvice
  • So
  • biber
  • 3 kašičice maslinovog ulja

Vodite računa da povrće koje koristite bude iz organskog uzgoja ili barem kupujte od provjerenih prodavača, odnosno poljoprivrednika.

Priprema:

Iscijedite sok iz jednog limuna.

Operite i sitno nasjeckajte metvicu.

Kombinirajte fetu, ulje, metvicu i limun u posudi. Posolite i pobiberite.

Izrežite dinje na pola, uklanjajući sjemenke. Malom kašikom (koja podsjeća na one za sladoled), napravite kuglice od dinje.

Operite i narežite krastavac na kockice.

U posudi za salatu pomiješajte dinju i krastavac s dodacima. Poslužite odmah.

Foto credit: SweetPhi blog

Sorbet od dinje

Vrijeme pripreme: 10 min

Vrijeme hlađenja: 2 h 30 min

Vrijeme kuhanja: 25 min

Teškoća: lako

Vrsta jela: desert

Kalorije / osoba: 90

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg mesa dinje
  • 20 cl vode
  • 1 list želatine
  • 4 kašike šećera (zaslađivača)

Kao i za povrće, ista preporuka važi i za voće koje trebate kupovati ili iz organskog uzgoja ili provjerenih prodavaca, odnosno poljoprivrednika.

Priprema:

Stavite meso dinje u lonac. Poširajte vodom dok ne dobijete pire. U međuvremenu omekšajte želatinu u hladnoj vodi.

Kašu procijedite kako biste skupili sok. Vratite sok na vatru i pustite da se ukuha (smanji na pola), oko 15 minuta.

U međuvremenu pomiješajte pire od dinje. Isključite s vatre, dodajte zaslađivač, ocijeđenu želatinu i dinju. Sve izmiješajte.

Prelijte smjesu u kalup za sladoled, odnosno prikladnu posudu, i ostavite u zamrzivač najmanje 2 sata.

Foto credit: Iyes Bagros

Svježa juha od dinje i mrkve

Vrijeme pripreme: 15 min

Teškoća: vrlo lako

Vrsta jela: predjelo

Sastojci za 4 osobe

  • 500 g dinje
  • 200 g zrelog žutog ili crvenog paradajza
  • 10 g svježeg đumbira
  • 2 mrkve
  • 1 kašika ulja (ko može naći, originalni recept traži ulje od lješnjaka, ukoliko ne, kupite neko zamjensko ulje)
  • 1 kašika limunovog soka
  • grančice svježe majčine dušice
  • so, svježe mljeveni biber.

Priprema:

Ogulite i izrežite paradajz, izvadite sjemenke. Pulpu fino pomiješajte s mesom dinje izrezanim na velike kocke. Ogulite đumbir i izrendajte ga preko kaše. Dodajte ulje lješnjaka i prstohvat soli te miješajte još minutu. Ogulite mrkvu i naribajte je.

Za posluživanje ulijte vrhnje u zdjelice, pospite površinu kriškama mrkve, dodajte grančicu majčine dušice, biber.

Foto credit: Pexels

Panakota od dinje i maline

Vrijeme pripreme: 20 min

Vrijeme hlađenja: 4 h

Vrijeme kuhanja: 15 min

Teškoća: lako

Vrsta jela: desert

Sastojci za 6 osoba:

  • 12 malina
  • 1 dinja
  • 1 coulis od maline
  • 25 cl tekuće kreme
  • 12 cl punomasnog mlijeka
  • 20g šećera
  • 1 g vanilije
  • 2 lista želatine

Priprema:

Omekšajte želatinu 10 minuta u posudi s hladnom vodom. Ulijte vrhnje i mlijeko u lonac. Podijelite prutić vanilije napola, vrhom noža stružite sjemenke iz njega i dodajte u lonac. Kuhajte na laganoj vatri. Čim počne vreti, maknite posudu s vatre, pokrijte i pustite da odstoji 10 minuta.

Uklonite iz smjese mahunu (prutić) vanilije, dodajte šećer u prahu. Ponovo zagrijte na laganoj vatri. Čim započne vrenje, maknite posudu s vatre, dodajte dobro iscijeđene listove želatine i miješajte dok se ne otopi.

Ulijte u posudice za aperitiv, pustite da se malo ohladi, a zatim odložite u hladnjak na najmanje 4 sata.

Ukoliko imate pribor napravite kuglice od dinje, ukoliko nemate dinje možete izrezati i na tanke ploške.

U svaku zdjelicu stavite voće na panna cottu i prelijte coulisom od maline. Poslužite dobro ohlađeno.

foto credit:Pexels

NAPIŠI KOMENTAR

17 − nine =